Lady Gaga koncertas nemokamai. Tarp atradimo ir tragedijos

Ir aš buvau Lady Gagos koncerte. Telepatiniu būdu nusikėliau į už dešimties kilometrų esantį Vingio parką ir turėjau įsivaizduoti šiuolaikinės muzikos primadoną betrypčiojančią po lietuviškomis pušelėmis. Štai ką daro šiuolaikiniai garsiakalbiai, kurie nemenką atstumą nuo koncerto vietos iki namų, kuriuose gyvenu, sutrumpina iki sekundės. Tikra palaima antradienio vakarą - kai kuriuose sostinės rajonuose atsidarai namų langą, įtempi ausis, ir pasaulinio lygio žvaigždės balsas kutena klausą. Arba ne.

Visas Vilnius antradienio vakarą buvo po Lady Gagos kojomis. M. Kulbio nuotr.
Visas Vilnius antradienio vakarą buvo po Lady Gagos kojomis. M. Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius

Aug 23, 2012, 10:43 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:21 AM

Nuotoliniu būdu šios dainininkės koncerte apsilankė Karoliniškių, Justiniškių, Žirmūnų, kitų mikrorajonų gyventojai. Labiausiai turėjo pasisekti Žvėryno senutėms ir naujagimiams. Jiems buvo sudaryta nemokama galimybė vietoj lopšinių ar muzikos prieš miegą išklausyti „Bad Romance“ ar „Paparazzi“ dainų melodijas bei su žemų dažnių dūžių rimtu nemokamai pasimatuoti širdies pulsą. Ir visa tai už ačiū! Be papildomų mokesčių ar galimybės išvengti kurtinančio triukšmo sostinėje, kurio tokio nebuvo nuo Sąjūdžio laikų.

Miestas su visomis viešos tvarkos taisyklėmis vakar atsidūrė po Lady Gagos kojomis. Teko stebėti tokį vaizdelį. Į daugiabučio namo kiemą įsuka policijos patrulis. Iš automobilio išlipa du pareigūnai ir ieško horizontą plėšiančio garso šaltinio. Kiek vėliau įsitikina, jog magnetofonas su plokštelėmis, iš kurio sklinda šimtų kilovatų garsas, yra Vingio parke. Policininkai tik paskėsčioja rankomis ir neįspėję viešos tvarkos pažeidėjų išvyksta iš kiemo. Garsas sklinda toliau.

Čia kaip toje patarlėje, kai įsileidi kiaulę į bažnyčią, o ji ima ir užlipa ant altoriaus. Per vieną vakarą mūsų tolerancija, pagarba sau bei orumas dužo į šipulius. Ją sudaužė pakeliui į Skandinaviją vykstanti skandalais, o ne muzikiniais apdovanojimais garsėjanti persona su savo apsukrių prodiuserių komanda sustojusi Lietuvoje pasipildyti banko sąskaitos.

Vilnius šiai žvaigždei ir koncertą organizuojančiai kompanijai leido daugiau nei kitiems. Kur tai matyta, kad koncerto metu šalia Vingio parko esančiuose namuose vibruotų sienos, o mes ją už tai girtume ir sakytume, jog tas erzelis buvo geriausias muzikinis šou Lietuvos istorijoje.

Nekalbėsiu apie muzikos ir skonių sampratą. Kiekvienam savo. Tačiau tiems, kurie sako, jog Lady Gagos vizitas į Lietuvą buvo geras šalies reklamavimas, leisčiau prišikti į savo kepurę, jei argumentuotai atsakytų į klausimą: „Kas Lietuvoje pasikeis po Lady Gagos vizito?“

Mano galva, nieko. Kaip ir esame kol kas, taip ir būsime kompleksuota Europos provincija, kuriai didesnis blizgutis sukelia kelias dienas ar savaites nesibaigiančią euforiją ir išskirtinumo iliuziją.

Nesuprantu, kodėl šiai dirbtinai sukurtai ir iškeltai pasaulinio muzikos lygio žvaigždei buvo leista kelti triukšmą sostinėje. Kuo nusikalto nemaža dalis Vilniaus, ne savo noru privalėjusi klausytis triukšmo garsų.

Kiek į Lietuvą atvykdavo pasaulinio lygio muzikantų, ribojamo garso visiems užtekdavo, tačiau vakar saugikliai buvo panaikinti. Matyt, būdami Europos provincialais, bijome vienadieniams melžėjams diktuoti savo sąlygas. Maža to, dar įžeisime svečius.

Aišku, smagu, kai mūsuose galima pasiklausyti gyvai geriausių planetos atlikėjų, pamatyti jų rengiamus pasirodymus. Tačiau liūdna, kad prieš tokius atvykėlius miesto stuburas perlinksta kaip šimtamečių jogų ir perdėtas nuolankumas ir paslaugumas sukelia atgrasumo įspūdį. Mol, ai, čia Lietuva, lietuviai. Čia tie, kurie tenkina visus įgeidžius, norėdami kuo greičiau pasijusti pilnaverčiais europiečiais.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.