Lukiškių aikštės intriga: o gal pastatykime piramidę?

Jau daugelį metų girdime apie pastangas sutvarkyti Lukiškių aikštę, matėme parengtus aikštės atnaujinimo projektus, tačiau nė vienas iš jų nesudomino visuomenės ir nesulaukė jos aiškaus palaikymo. Galbūt gerai, kad nepuolėme įgyvendinti pirmo pasitaikiusio projekto, gal verta palikti jaunajai vilniečių kartai nuspręsti, kokią aikštę jie norėtų matyti. Savaitgalį publikuotas straipsnis „Mokslininkas siūlo Lukiškių aikštėje pastatyti romėnišką Triumfo arką“ pažadino mano susidomėjimą šia svarbia mums, vilniečiams, vieta.

Lukiškių aikštės piramidės 3D modelis – vaizdas nuo Jokūbo bažnyčios. R. Kaikario vizualizacija.
Lukiškių aikštės piramidės 3D modelis – vaizdas nuo Jokūbo bažnyčios. R. Kaikario vizualizacija.
Daugiau nuotraukų (1)

Rimvydas Kaikaris

2012-08-23 10:34, atnaujinta 2018-03-17 05:21

Norėčiau visus, kuriems rūpi, kad Vilniaus miestas būtų patrauklus, įdomus ir intriguojantis, pakviesti į aktyvesnę diskusiją dėl Lukiškių aikštės ateities bei pasidalinti savo aikštės vizija, kurią jau daug metų „nešioju savyje“ (parengiau ir 3D eskizą).

Ši mano vizija gimė todėl, kad pats asmeniškai, dirbdamas su užsienio partneriais ir supažindindamas juos su Vilniumi, vis labiau įsitikinu, kad mūsų miestui trūksta atraktyvumo. Norėtųsi, kad tuos turistus, kuriuos matome tik vasarą, matytume ir žiemą.

Taigi mano vizija – tai virš Lukiškių aikštės kabanti piramidė – tvirtumo ir ilgaamžiškumo simbolis. Tai statinys, kuris galėtų būti mūsų tautos, iškentusios daug negandų ir sugebėjusios išlikti, simbolis.

Piramidė, geometrinės formos statinys, man pirmiausia asocijuojasi su senovės civilizacijų monumentaliais statiniais - Mezoamerikos ar Huaka (Andų civilizacija), nebūtinai tik su Egipto piramidėmis. O tai, kad piramidė kybo ore – tai XXI amžiaus statybų technologijų demonstravimas.

Į piramidę būtų galima patekti per keturiuose kampuose esančias atramas, kuriose būtų įrengti eskalatoriai. Po visa aikšte turėtų būti įrengta požeminė automobilių bei autobusų stovėjimo aikštelė. Tad į eskalatorių būtų galima patekti ir iš čia.

Piramidėje galėtų būti virš kelių tūkstančių kvadratinių metrų naudingo ploto ir turėti 3 arba 4 aukštus. Čia būtų galima rengti parodas, valstybinius priėmimus bei kitus reprezentacinius renginius, taip pat įrengti kavines ar restoranus. Viršutinis piramidės aukštas galėtų būti skirtas panoraminei Vilniaus miesto apžvalgos aikštelei.

Taigi piramidėje būtų pakankamai vietos įvairiausiems miesto reprezentavimo poreikiams tenkinti, reikėtų tik daugiau fantazijos, kad būtų efektyviai išnaudotos visos piramidės ir aikštės erdvės. Kabančios Piramidės dugnas turėtų būti tiek iškilęs virš Lukiškių aikštės, kad einant Gedimino prospektu ir kitomis aikštę juosiančiomis gatvėmis matytųsi visa dabartinės aikštės erdvė ir pastatų fasadai. Manau, kad įrengę piramidę, susiformavusios urbanistinės erdvės nesugriautume, o aikštę ir istorines-paminklines vietas galėtume formuoti nepriklausomai nuo piramidės.

Tikiuosi, kad nakties metu šviečianti piramidė būtų įspūdingas reginys ir miesto svečių traukos centras.

***

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas dar nuo 1999 metų. Pernai buvo išrinktas nugalėtojas aikštės sutvarkymo pasiūlymui, jame numatyta vieta žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimo monumentui, tačiau meninės idėjos projekto konkursas iki šiol nepaskelbtas. Vyriausybė įpareigojo Kultūros ministeriją iki rugsėjo paskelbti konkursą dėl meninės idėjos Lukiškių aikštei.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.