Nereikia Lietuvos žmonių laikyti neišmanėliais

Štai jau ruduo - naujų vilčių ir lūkesčių metas. Vaikai pradeda naujus mokslo metus - aišku visi tikimės, kad jie bus geri, kad mokiniai gerai mokysis, nepaišys grafičių ant tiltų ir nerūkys už mokyklos kampo.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Paukštys

Sep 5, 2012, 10:31 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:59 PM

Dar turbūt visi tikisi, kad per likusį varganos egzistencijos mėnesį mūsų valdžia nepridirbs dar didesnių nesąmonių, nei jau yra apsčiai pridirbusi, na, ir aišku begalybė lūkesčių, susijusių su rinkimais - tikimės, kad naujam parlamentui rūpės žmonės, o ne intrigos, o nauji ministrai bus geresni savos srities specialistai ir geriau suvaldys savus ūkius.

Tai tokiame flegmatiškame tikėjimosi debesyje ir norėtųsi tą laukimo mėnesį iki rinkimų pralaukti, bet tai - bergždžios viltys. Tai paskutinis šios valdžios mėnuo ir aibė neužbaigtų darbų, neįsisavintų lėšų ir nepasirašytų sutarčių - tiesiog cypia eilėje už išeinančių pareigūnų ir politikų durų.

Visame cypiančiųjų chore sodriausiu bosu suskambėjo Finansų ministerijos pasiūlymas keisti Lietuvos Konstituciją. „Lietuvos Finansų ministerija parengė konstitucinį įstatymą, kuriame numatant subalansuoto biudžeto taisyklę būtų įvykdytas Europos Sąjungos (ES) fiskaliniame pakte prisiimtas įsipareigojimas“, - skelbia žiniasklaida.

Kaip visuomet ministerijos pareiškimas rimtas, svarus, tik prisipažinsiu - visiškai neaiškus. Aš turbūt pasirodysiu visišku neišprusėliu - neapgaudinėkime savęs šioje situacijoje, o tokie esame dauguma - man tokie ketinimai yra tikrai nesuprantami. Juo labiau - čia ketinama keisti Konstituciją, juo labiau - Finansų ministerijos lydraštyje užsimenama apie sankcijas. (...)Sutartis, prie kurios neprisijungė britai ir čekai, taip pat numato sankcijas taisyklių nesilaikančioms šalims.(...)

Jau iškart darosi neramu. Kokios sankcijos? Už ką? Apskritai, ką reiškia tie „fiskaliniame pakte prisiimti įsipareigojimai“ ir kokie jie? Finansų ministerija vėlgi - eilinį kartą - net nesivargina komunikuoti su Lietuva - nejaugi manoma kad visi turi žinoti ministerijos užkulisių žargoną ar Briuselio priimtus protokolus?

Na, išeitų simpatiška finansų ministrės spaudos atstovė (jei jau pati ministrė negali) ir paprastais žodžiais papasakotų, kas čia ir kodėl. Gal iš tiesų tai svarbu Lietuvai, gal iš tiesų tai svarbu ir visiems mūsų žmonėms, bet tegul man ir mano kaimynui Paškai tokie Konstitucijos keitimo pasiūlymai nekelia klausimų ir nežadina sąmokslo teorijų - ką, mes ne Lietuvos žmonės? Konstitucija - ne mūsų Valstybės?

Nei man, nei mano kaimynams - ne vis vien, kas vyksta mūsų šalyje, juo labiau, kai siūloma keisti pagrindinį Lietuvos įstatymą. Taigi mes - turbūt visai teisėtai norėtume daugiau aiškumo ir paaiškinimų - kas čia per sutartis, kodėl mes turime prie jos prisijungti ir kokia iš to nauda Lietuvai ir mums visiems - paprastai tariant - ar čia mes dar kažką papildomai turėsime mokėti?

Juk, anot Patriarcho, kas galėtų paneigti, jog Lietuva, įpuolusi į eilinį Briuselio š... o dar ir įtvirtintą Konstitucijos, neįklius į klastingus finansininkų klano suregztus spąstus ir dar ilgai žiaukčios, kaip kad dar ir dabar žiaukčioja nuo Algirdo Šemetos finansinio perversmo direktyvų.

Taigi eilinį kartą pasikartosiu - nereikia su Lietuvos žmonėmis elgtis kaip su neišmanėliais - reikia su jais šnekėtis, diskutuoti ir bent jau paaiškinti savo veiksmus ir ketinimus, juolab, jei dėl jų net norima keisti Konstituciją.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.