Tolerantiškas jaunimas - homoseksualus?

Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į Lietuvos Respublikoje veikiančią Tolerantiško jaunimo asociaciją. Šios asociacijos veiklos tikslais ir siekiais susidomėjau tada, kai sužinojau, jog mano vienas iš giminaičių - 16 metų paauglys - dalyvavo šios asociacijos organizuojamoje Tolerantiško jaunimo stovykloje. Tik po metų paauglys prasitarė, kad tai buvo gėjų ir lesbiečių stovykla, nors vykdamas į stovyklą to nepasakė savo tėvams, nes bijojo, jog bus neišleistas į tokią jaunimo stovyklą.

Daugiau nuotraukų (1)

M.S.

Sep 7, 2012, 4:41 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:41 PM

Man, kaip Lietuvos Respublikos piliečiui, auginančiam savo vaikus, kyla klausimas: ar tokios jaunimo stovyklos nepaveikia mūsų paauglių vaikų psichikos, įteigdamos jiems, kad homoseksualumas yra priimtinas kiekvienam? Juk paauglystėje formuojasi pagrindiniai žmogaus potraukiai, vyrauja hormonų audros, o tokioje stovykloje, manau, jiems įperšama jų „kitokia“ seksualinė orientacija.

Noriu atkreipti dėmesį, jog tokios stovyklos organizuojamos įgyvendinant Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos remiamą programą „Kitoks, bet savas“. Suprantu, jog reikia jaunimui paaiškinti apie toleranciją kitokios seksualinės orientacijos žmonėms, tačiau ar šiuo projektu nepersistengiama... Tuo labiau, kad 11–osios stovyklos nuotraukose matyti (nuotraukas galima rasti Tolerantiško jaunimo asociacijos „Facebook“ profilyje), jog stovyklos metu buvo analizuojamos tokios temos, kaip gėjų, lesbiečių ir biseksualų socialinio judėjimai.

Taigi ar šiuo projektu nėra ugdomas kažkoks homoseksualų „klanas“, o gal geriau pasakyti „sekta“?

Tikrai nesu nusiteikęs prieš homoseksualus, tačiau nemanau, kad reikia tokiais būdais skatinti jiems toleranciją, įtraukiant į savo ratą ir paauglius. Beje, mano giminaitis, sužinojęs, kad apie jo seksualinę orientaciją buvo informuoti jo tėvai, labai pasipiktino ir pareiškė, jog jis buvo „paruoštas“, kaip tai pasakyti tėvams. Darau išvadą, kad tokiose stovyklose neapsisprendę paaugliai dėl savo seksualinės orientacijos yra „paruošiami“ būti homoseksualais. Taip, sutinku, jog visuomenėje yra prieštaringų nuomonių dėl to, ar homoseksualumas yra įgimtas, o gal įgytas, tačiau, manau, neverta skatinti jaunuolius būti homoseksualiais.

Juolab, kad asociacijos interneto tinklalapyje skelbiama, kad asociacijos vizija - tolerantiškas jaunimas tolerantiškoje visuomenėje, misija - skatinti pagarbą visuomenėje kitaip mąstantiems žmonėms bei diskriminuojamų asmenų grupėms vienijant tolerantišką jaunimą ir skleidžiant informaciją apie toleranciją.

Taip, asociacijos vizija ir misija yra išties kilnios, tačiau ar praktikoje asociacija įgyvendindama savo tikslus neperžengia tam tikrų ribų, siekdama paaugliams įteigti homoseksualumo idėją?

Taip pat rengiant 11–ąją stovyklą interneto tinklalapiuose gayline.lt bei gaycafe.lt buvo anonsuojama, kad „pagrindinis stovyklos tikslas - suburti tolerancijos vardan norintį veikti jaunimą ir kartu imtis aktyvios veiklos! Jei nori pasidalinti savo mintimis su bendraminčiais ir smagiai bei turiningai praleisti laiką – kviečiame jungtis prie mūsų“.

Atrodytų gan įdomi stovyklos idėja – vienyti tolerantišką jaunimą, bet kada tokioje stovykloje analizuojamos temos, susijusios su homoseksualumu ir paaugliai „mokomi“ jais tapti, ar tai negali paveikti heteroseksualaus paauglio mąstymo ir taip būtų pasiektas projekto šūkio įgyvendinimas „Kitoks, bet – savas“?

Kartais savęs paklausiu – gal aš per daug konservatyvus? Gal jau nesuprantu šiandienos jaunimo realijų? Tačiau vienareikšmiškai manau, jog valstybės institucijos turėtų labai atidžiai stebėti organizacijų veiklą, kurios galbūt tiesiogiai ar netiesiogiai daro poveikį mūsų jaunimo psichikai ir seksualinei orientacijai.

Noriu tikėti, jog Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos dar kartą išanalizuos remiamos programos „Kitoks, bet savas“ numatytas priemones ir tų priemonių įgyvendinimo būdus. Juk jaunimas mūsų visų bei valstybės ateitis, jeigu juos skatinsime būti homoseksualiais, tai ar taip nesunaikinsime savo tautos? Kas gimdys tada vaikus, o gal gims visi iš mėgintuvėlių?

Tikiuosi, kad šis laiškas bus tam tikras postūmis pasidomėti kai kurių valstybės institucijų veikla. Beje 12–oji stovykla organizuojama 2012 m. rugsėjo 7-9 d., gal verta ten nuvykti ir įvertinti stovyklos programą ir dėstomas temas?

P.S. Šis laiškas yra persiųstas ir Seimo nariui Petrui Gražuliui, Jaunimo reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

"Bendraukime" redakcija komentaro apie Tolerantiško jaunimo stovyklą paprašė Tolerantiško jaunimo centro valdybos pirmininko Artūro Rudomanskio:

"Į stovyklą patenka asmenys, dalyvaujantys atrankoje ir priskiriami jaunimui. Atrankoje gali dalyvauti Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) nariai ir kiti jauni žmonės (nuo 16 iki 29 m.). Atrankoje dalyvaujantys asmenys susipažįsta su stovyklos programa, taisyklėmis ir įsipareigoja jų laikytis. Stovyklose dalyvaujantys nepilnamečiai privalo turėti raštišką tėvų sutikimą.

Stovyklų tikslas - supažindinti dalyvius su stovykloje nagrinėjamomis temomis, paskatinti jau esamus narius labiau įsitraukti į organizacinę veiklą, susipažinti (kadangi nariai ir stovyklos dalyviai ne visuomet vieni kitus pažįsta). Stovyklos vyko šiomis temomis (baltų kultūra, rasizmas, mitai ir kt.). Šių metų stovyklos tikslas - per stovyklos dalyvio savęs, savo poreikių ir vertybių pažinimą skatinti jo pilietiškumą ir prosocialųjį aktyvumą kasdieniniame gyvenime. Kadangi asociacija gina visų žmonių ir jų grupių teises, veiklos pristatyme jos visos ir išvardijamos (kaip tai apibrėžta Lygių galimybių įstatyme). Mes nesilaikome nuostatos, kad žmogaus teises turi visi, išskyrus homoseksualius žmones.

Stovyklose nėra oficialių paskaitų ir mokymų, mokymai vyksta laisva forma per žaidimus, diskusijas, darbą grupėmis. Visus užsiėmimus organizuoja stovyklą organizuojantys asociacijos nariai.

Mes nesidomime stovyklos dalyvių seksualine orientacija ir jos nežinome. Rinkti tokius duomenis draudžia Lietuvos Respublikos įstatymai".

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.