Kodėl sukčiavęs L. Karalius atsipirko bauda, o dėl 2 šokoladukų bedarbis sės į kalėjimą?

Dar močiutė man sakydavo, kad „už vištą pasodins į kalėjimą“, o už milijoną tikrai nieko nebus“. Pradžioje galvodavau, kad taip negali būti, ir čia yra tik humoras, - kol nesusidūriau pats. Taigi mano istorija prasidėjo gegužės mėnesį - man paskambino iš Vilkaviškio policijos ir buvau paragintas atvykti, nes neva padariau nusikaltimą.

Kauniečiui kilo abejonių, kaip Lietuvoje taikomas teisingumas. V. Ščiavinsko nuotr.
Kauniečiui kilo abejonių, kaip Lietuvoje taikomas teisingumas. V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Juška

Sep 10, 2012, 4:59 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:42 PM

Man pradėjus klausinėti, kas ir kaip, negavau jokio paaiškinimo, tik buvo liepiama atvykti. Kadangi esu bedarbis, o mano vienintelis pajamų šaltinis - tiek tuo metu, tiek dabar - yra valstybės socialinė 350 Lt pašalpa, pasakiau, kad tikrai neturiu galimybės atvykti, kadangi gyvenu Kaune.

Taip pat paprašiau, ar pareigūnai negalėtų atvykti iki Kauno. Aišku, jie pasakė, kad niekur nevyks. Taigi dėl to netrukus buvo paskelbta mano paieška. Be jokios abejonės, mane greitai surado - atvyko du Vilkaviškio policijos pareigūnai.

Tai, kas vyko toliau, tikrai nėra anekdotas, o tikra tiesa(turiu net visus dokumentus ir net telefoninį garso įrašą).

Taigi pareigūnai birželio mėnesį (t.y. praėjus 4 mėnesiams po „nusikaltimo“) man pareiškia, jog aš esu kaltinamas iš parduotuvės kažkokiame kaime (kuriame niekada nesu net buvęs), pavogęs 2 šokoladukus, kurių vertė - 9 litai.

Aš iš karto pamaniau, kad pareigūnai juokauja, ir galbūt kažką kitą esu padaręs, tik jie dar nesako. Bet, pasirodo, jie tikrai surašė man protokolą. Aiškinau jiems, kad nesu tame kaime net buvęs, nesu kažko pavogęs, juo labiau kad nebuvau nei sulaikytas pardavėjų ar apsaugos, nei tie šokoladukai buvo paimti iš manęs.

Bet dėl šventos ramybės policijai sakiau: „Ok, duodu jums 10 litų, nuvežkite į tą parduotuvę, ir baigiam tą cirką. Kaip vėliau sužinojau, net Administracinių pažeidimų kodeksas numato tokį dalyką.

O vėliau istorija rutuliojosi visu greičiu. Jau po 3 dienų (man net nežinant ir net nedalyvaujant teisme), teisėjas priėmė nutarimą, kad esu kaltas ir skyrė realią laisvės atėmimo bausmę - mėnesį arešto. Kaip vėliau išsiaiškinau, pasirodo, skiriant realias laisvės atėmimo bausmes, buvo būtinas ne tik mano dalyvavimas, bet ir advokatas jau buvo privalomas.

Taigi teisėjas, net nematęs manęs, nusprendė, kad esu kaltas ir nusprendė mane pasodinti už grotų.

Skaičiuokime - lietuviškojo „teisingumo“ kaina - apie 1200 Lt iš valstybės biudžeto mano išlaikymui mėnesį areštinėje, plius teismų darbas, plius policijos kuras.

Be jokios abejonės, aš atliksiu man paskirta bausmę (juo labiau kad turiu krūvą dar neperskaitytų gerų knygų). Be to, protesto vardan dėl tokio „teisingumo“ prisiekiau sau visas 30 parų, kol būsiu kalinamas, badausiu (jeigu reikės - ir iki mirties).

O pabaigai - palyginimas, Per žinias girdėjau, jog buvęs Seimo narys Linas Karalius nuteistas dėl dokumentų klastojimo, sukčiavimo, taip pat 20 tūkst. litų vagystės. Ir kokią teismas skyrė baudą? Ogi jokio kalėjimo, tik piniginę baudą. Ir tokių atvejų pilna musu nuostabioj Tėvynėj.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.