Ar patikėsime savo vaikų sveikatą buhalterei?

Panašu, kad mūsų sveikatos priežiūros sistema pacientų akyse patiria didžiulę krizę. Netradicinė medicina vis dažniau įsivelia į konfliktus, kuriais turėtų susirūpinti ne viena sveikatos priežiūrą kontroliuojanti tarnyba. Neseniai vieno televizijos kanalo žiniose parodytas siužetas turėjo priversti suklusti daugelį žiūrovų. Reportaže buvusi paukštyno apskaitininkė dalijosi savo verslo idėja. Šiandieninės ekonominės krizės kontekste tai būtų pozityvi žinia, kad žmogus verčiasi privačia veikla ir neprašo iš valstybės pašalpų. Tačiau intriga, o su ja - ir problema, slypi giliau – buhalterė pasišovė žmonėms diagnozuoti sveikatos sutrikimus, konsultuoti ligonius ir gydyti juos maisto papildais.

Buvusi apskaitininkė, dirbusi pas homeopatą padėjėja, sumanė pati vertinti brangiausią mūsų turtą – sveikatą. 123rf. nuotr.
Buvusi apskaitininkė, dirbusi pas homeopatą padėjėja, sumanė pati vertinti brangiausią mūsų turtą – sveikatą. 123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Vencevičienė ("Saugok save")

2012-09-19 10:50, atnaujinta 2018-03-16 17:03

Pasak žinių siužeto, buvusi apskaitininkė, dirbusi pas homeopatą padėjėja, sumanė pati vertinti brangiausią mūsų turtą – sveikatą. „Jeigu mes matome, kad tikrai yra kažkokie nukrypimai, mes rekomenduojame nueiti išsitirti pas tokį ar anokį gydytoją. Bet tai nereiškia, kad mes gydome žmones. Mes jų negydome. Mes - kategoriškai prieš vaistus“, - rimtai aiškina moteris.

Ji ir toliau būtų sėkmingai vysčiusi savo kromelį, jei ne jos buvęs darbdavys. Homeopatu prisistatantis vyras verčiasi privačia pacientų konsultacija pasitelkdamas homeopatiją, specialiu aparatu tiria organizmą ir išrašo necheminių vaistų. Medicinos mokslus baigęs specialistas prisipažino, kad jam išvykus į komandiruotę, buvusi darbuotoja pati konsultuodavo jo pacientus.

Veikiausiai procedūra tokia paprasta, kad buvusi apskaitininkė nusprendė, jog gydyti homeopatiniais metodais žmones ir juos konsultuoti yra paprasta, o svarbiausia - pelninga.

Suklusti pirmiausia turėtų atitinkamos tarnybos, kurios prižiūri, kad žmones gydantys specialistai turėtų atitinkamą išsilavinimą, rekomenduotų tinkamus medicininius preparatus. Tačiau nerimas turėtų apimti ir buvusius buhalterės-homeopatės pacientus, kurie veikiausiai ne tik patys čia ieškojo sveikatos, bet ir buvo nusivedę savo mažylius. Dar labiau turėtų suklusti jaunieji medikai, kurie gydytojo praktika turės teisę verstis tik praėjus 10 metų po universitetinio išsilavinimo. Jiems turėtų būti ypač apmaudu.

Vieniems pakanka baigti homeopatų kursus, kad galėtų gauti sertifikatą verstis pelninga privačia praktika (rekomenduoju pasidomėti homeopatų paslaugų kainomis), o kitiems po ilgamečių studijų gydytojo atlyginimas negarantuoja net vidutinio pragyvenimo lygio.  

Tačiau tai – tik ledkalnio viršūnė. Pastaraisiais metais homeopatai vis dažniau pasisako prieš tradicinės, mokslu patvirtintos medicinos ir ligų prevencijos priemones. Aštriausias strėles jie nukreipė prieš imunoprofilaktiką ir skiepus. Norėtųsi paklausti, kokią teisę jie turi komentuoti vakcinų poveikį, juolab kad ir patys neslepia su vakcinomis nesą susiję?   

Pastarąjį sezoną beveik visose televizijų ir radijo laidose, žurnalų puslapiuose diskusijose apie skiepų saugumą dalyvavo homeopatai. Jie drąsiai žarstė argumentus prieš vakcinas, cituodami nepatvirtintus medicininius atvejus, labiau primenančius bobučių plepalus, o ne medicinines išvadas.

Tačiau ypatingą dėmesį patraukė homeopate prisistatanti gydytoja, teigusi, kad nėra tiesiogiai susijusi su vakcinavimu. Ji aršiai kritikavo skiepus, graudindama žiūrovus asmenine patirtimi. Neabejoju, kad tūlas žiūrovas labiau jaudinosi dėl asmeninių istorijų nei dėl to, kad vieną pažangiausių žmonijos išradimų kritikuojanti „specialistė“ savo praktikoje taiko ir pinigus iš patikliųjų ligonių užsidirba metodais, kurių poveikis, veiksmingumas nėra patvirtintas jokiais tyrimais. 

Dar didesnį nerimą kelia tai, kad netradicinė medicina, kuriai priklauso homeopatai, jau siekia kai kuriems politikams padedant tapti tradicine. Prisidengdami sveikos gyvensenos vėliava ir tauriu tikslu „sudaryti visiems Lietuvos gyventojams vienodas sąlygas gauti įvairiapusiškas sveikatos priežiūros paslaugas“ jie užsibrėžė teisiškai integruoti netradicinės medicinos paslaugas į Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą. Būtų gražu, tačiau čia ir vėl kyla daug klausimų: kokio mokslo diplomą gaus homeopatai?

O kol kas gamtos mokslas nepripažįsta homeopatijos daugiau nei 200 metų, kadangi homeopatijos efektyvumo moksliniais metodais įrodyti neįmanoma. Gal tuomet verta susimąstyti, kad užuot mokėjus pinigus buhalteriams-homeopatams, geriau apsilankyti Merkinės piramidėje.  Abi metodikos pagrįstos tikėjimu, tik pastarojoje už apsilankymą mokėti nereikia.

O dabar - apie pinigus. Partijų susitarime teigiama, kad į šalies sveikatos apsaugos ir švietimo sistemą diegiant natūralios medicinos principus, sveikatos apsaugos sistema bus atnaujinta efektyviomis ir pigesnėmis natūralios medicinos paslaugomis. Ar kas pasidomėjote, kiek dabar kainuoja homeopato konsultacija, kiek kainuoja „spalvotieji žirniukai“, pagaminti „skiedimo–kratymo“ metodu?

Kam dar kyla abejonių, siūlyčiau susirasti žurnalisto ir aistringo keliautojo Algimanto Čekuolio interviu apie tai, kaip jam savo akimis teko stebėti, kaip kinų tradicinės medicinos mada užvaldė amerikiečius, kurie, net patys nežinodami, vietoj veikliųjų medžiagų kapsulėse pirko pelenus, kol smalsūs mokslininkai nepanoro ištirti „stebuklingai gydančio“ vaisto cheminę sudėtį...

Daugiausia šiandien vilčių dedu į jaunus gydytojus, kurie, vedami tik didelio noro ir entuziazmo, ateina į sveikatos sistemą. Net neabejoju, kad jie suteiks daugiau pasitikėjimo gydytojais ir kokybiškiau gydys žmones. Jie turėtų sustabdyti griaunamą tiek metų kurtą pasitikėjimą šeimos gydytoju ir mokslo laimėjimais, kurie XXI amžiuje užkirto kelią daugeliui sunkių ligų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.