Kaip pataisyti mokesčius, kad nereikėtų nuo jų bėgti?

Visi moka mokesčius. O jie yra svarbiausias valstybei finansų šaltinis, ir svarbiausias rinkos reguliavimo instrumentas, vienus mokesčiais paspaudžiant, kitus lengvatomis paskatinant. Taip pat ir mums tie mokesčiai yra svarbiausias santykių su valstybe - politikos klausimas: kokie tie mokesčiai, kaip juos vertinsime ir kaip juos mokėsime?

Laimėjusių rinkimus partijų rankose - mokesčių likimas.<br>I. Budzeikaitės asociatyvi nuotr.
Laimėjusių rinkimus partijų rankose - mokesčių likimas.<br>I. Budzeikaitės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Petras Eidukevičius

Nov 12, 2012, 4:16 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:47 PM

Akivaizdžiai, mūsų mokesčiai labai neteisingi. Tokie uspaskichai ar romanovai kartais moka tik procento dalį mokesčių nuo savo daugiamilijoninių pajamų. Darbdavių vadas D. Arlauskas skundėsi, kad smulkesni verslai moka tris kartus daugiau mokesčių nei stambieji. Tik visa tai neatleidžia nuo mokesčių, nes mokesčių nemokėjimas sukeltų finansinę valstybės katastrofą.

Ką daryti? Kaip tuos mokesčius pataisyti, kad nereikėtų nuo jų bėgti?

Sumažinti juos, kaip siūlo liberalai, niekaip neišeis. Valstybė tokiu atveju neišgyvens. Vienintelis būdas, pažangiame pasaulyje visuotinai naudojamas, yra mokesčių paskirstymas ne lygiaviniu vienodų visiems tarifų pagrindu, bet proporcingai mokesčių mokėtojams pagal jų pajėgumą, finansinį stiprumą. Stipresniam – aukštesni mokesčių tarifai, silpnesniam – mažesni.

Tokie mokesčiai vadinami progresiniais. Amerika, turėdama aukšto progresyvumo pajamų, pelnų ir turto mokesčius, perrinkto jų prezidento dėka, žada gelbėti sušlubavusį ekonominį stabilumą, turtingesniems bei stipresniems ir taip didelius mokesčius dar daugiau padidinant. Daug kur Ameriką laikome pavyzdžiu, gaila, tik ne mokesčių klausimu.

Progresiniai turi trūkumų. Jie pasiteisina tik esant visuotinei turto ir pajamų apskaitai. Be to progresiniai slopina iniciatyvas bei per šalpos didinimą augina veltėdžiavimą. Viso pažangaus pasaulio, o ypatingai skandinavų pavyzdžiai rodo, kad progresinių privalumai lenkia trūkumus. Pilietinė iniciatyva dėl mokesčių, ar ne vienintelis būdas pataisyti mokesčius, o ir tvarkos bei teisingumo reikalus valstybėje.

Būtina išjudinti taip viskuo nusivylusią visuomenę, inteligentus, kurie, kaip rodo „Drąsos kelio“ pavyzdys, neranda prioritetų savo pilietinei iniciatyvai. Būtina paspausti partijas dėl progresinių. Laimėjusių rinkimus partijų rankose mokesčių likimas.

Ar pareikalavome tikrų, ne butaforinių bent amerikietiškais tarifais progresinių mokesčių iš kandidatų į Seimą prieš rinkimus? Ar suprantame, kad tai - pats svarbiausias politikos klausimas?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.