Epilepsijos priepuolio ištiktas vyras skundžiasi dėl medikų ir policijos smurto

Esu medikas – slaugytojo padėjėjas, tačiau niekada nemaniau, kad pats tapsiu kolegų medikų ir policijos pareigūnų auka. Agresyvūs pareigūnai ne tik aptalžė mane tuo metu, kai greitosios pagalbos automobilyje buvau ką tik atsigavęs nuo epilepsijos priepuolio, bet ir manimi viso labo norėjusią pasirūpinti mamą. Dabar ji gydoma ligoninėje.

Vilnietis tikina, kad greitosios pagalbos automobilyje medikai stebėjo, kaip jį muša policijos pareigūnai.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Vilnietis tikina, kad greitosios pagalbos automobilyje medikai stebėjo, kaip jį muša policijos pareigūnai.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilnietis

Nov 25, 2012, 11:15 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:48 AM

Viskas prasidėjo nuo to, kad praėjusio penktadienio vakarą tvarkydamasis namus susižeidžiau ranką. Sudužęs spintos stiklas supjaustė mano ranką. Situacija nebuvo tragiška, tačiau vis tiek išsikviečiau greitosios pagalbos medikus.

Atvykę medikai iš Greitosios medicinos pagalbos stoties kažkodėl nusprendė, kad mano elgesys suicidiškas, neva aš mėginau nusižudyti. Absurdas! Jie primygtinai reikalavo, kad vykčiau su jais į ligoninę.

Nenorėjau vykti, nes pats esu medikas, nors ir jaunas – vienoje Vilniaus ligoninių dirbu slaugytojo padėjėju. Buvau paskambinęs pažįstamam traumatologui, jis žadėjo pasirūpinti ranka. Vis dėlto Greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai primygtinai reikalavo važiuoti kartu.

Į greitosios pagalbos mašiną įsėdau aš ir man draugė, kuri yra bendrosios praktikos slaugytoja. Iš paskos automobiliu nutarė važiuoti mano mama, kuri labai svarbi šios istorijos liudininkė, mat tam tikrų momentų pats jau nebeatsimenu.

Bevažiuojant greitosios pagalbos automobiliu mane ištiko epilepsijos priepuolis. Šia liga sergu nuo 2008 metų. Draugė iš karto pastebėjo, kad mano pulsas retėja, kad aš prarandu sąmonę. Šios greitosios medikai nebuvo kvalifikuoti suteikti pirmąją pagalbą, todėl buvo iškviestas reanimacijos automobilis.

Reanimacinio automobilio medikai mane atgaivino, o pirmoji, mane vežusi greitosios pagalbos mašina, nusprendė vykti toliau. Apie visa tai man papasakojo mano mama, nes to priepuolio akimirkų pats neatsimenu.

Atsimenu tik tai, kad atsigavęs tikrai nenorėjau važiuoti į ligoninę. Ir tai sakiau aiškiai. Nežinau, galbūt pasiunčiau greitosios gydytoją kokiais negražiais žodžiais.

O netrukus automobilis sustojo degalinėje. Mano mamai buvo pasakyta, kad automobilis sustojo užsipilti degalų, tačiau tai buvo melas. Netrukus prie greitosios pagalbos automobilio pasirodė du policijos pareigūnai. Kai mano mama bandė paklausti, kas čia vyksta, ją puolė ir apstumdė policijos pareigūnai. Iš automobilio buvo išvyta ir mano draugė.

Į greitosios pagalbos automobilį įlipusi pareigūnė uždėjo man antrankius. Aišku, aš priešinausi, gyniausi. Nuo grumtynių drebėjo visa mašina. Ji buvo pilna mano kraujo – iki tol rami buvusi rankos žaizda paplūdo krauju.

Į Vilniaus greitosios pagalbos universitetinę ligoninę buvau atvežtas su antrankiais, jie nuimti, tik kai pasirodė ligoninės apsauga.

Aš ir ypač mano mama, kuri daugelį metų pati dirbo medicinos sistemoje, buvome šokiruoti tokio medikų ir policijos elgesio. Tą patį vakarą nuvyko į Vilniaus I-ąjį policijos komisariatą, parašėme pareiškimą dėl smurto.

Kitą rytą prastai pasijuto mano mama – ji iki pat šiol ligoninėje. Man skaudu ir pikta dėl šios istorijos. Per savo karjerą esu matęs visokiausių agresyvių žmonių, tačiau niekada nemaniau, kad taip bus elgiamasi su mumis, padoriais žmonėmis. Slaugiau ir rūpinausi žmonėmis, o pats nelaimės akimirką sulaukiau tik agresijos.

Taip negali būti. Nemanau, kas tokie medikai, toleravę policininkų smurtą, gali dirbti medicinos sistemoje. Jeigu sugeba išprievartauti ligonius greitosios pagalbos mašinose, tai mano istorija tik dar kartą įspėja: žmonės, nebūkime naivus.

Rankos žaizda gyja, o emocinė trauma lieka.

***

Vanda Pumputienė, Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja:

„Negaliu komentuoti konkrečios situacijos, nes tai pažeidžia Asmens duomenų apsaugos įstatymą. Galiu pasakyti tik tiek, kad jie patys – pacientai ir jo mama – buvo konfliktiški. Todėl teko kviesti policiją.

Kaip jūs vertintumėte situaciją, kad pacientas atsisako vykti į ligoninę? Bet apskritai ne žurnalistams reikia tirti tokius atvejus, jie nėra kompetentingi. Čia tik ministrai tokius atvejus gali išnagrinėti. Daugiau jums nieko sakyti negaliu“, - lrytas.lt komentavo V. Pumputienė.

Ramūnas Šilobritas, Vilniaus 3-iojo policijos komisariato viršininkas:

"Vilniaus 3-ajame policijos komisariate yra pradėti du tyrimai – vienas dėl pareigūnų veiksmų prieš pareiškėjus, kitas – dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

Tą vakarą du policijos pareigūnai į Olandų gatvėje esančią degalinę buvo išsiųsti gavus skambutį iš greitosios pagalbos brigados, kad pacientas priešinasi, jog jam būtų suteikta pirmoji pagalba. Atvykę policijos pareigūnai prašė vyro nusiraminti, tačiau jis tik dar labiau įsiaudrino, todėl jam buvo uždėti antrankiai".

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.