Gedimino pilis – po devyniais užraktais

Retas lietuvis nėra nė karto neužkopęs į Gedimino pilį - ne tik Vilniaus, bet ir, neabejotinai, visos Lietuvos simbolį. Nuostabioji panorama, atsiverianti nuo pilies bokšto, sužavi kiekvieną, skirtingai nei apsilankymas pačioje tvirtovėje.

Vokietijoje muziejus aplankiusiai šeimai pasirodė, kad jie lankytojus priima svetingiau nei bene garsiausias Lietuvos muziejus - Gedimino pilis.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Vokietijoje muziejus aplankiusiai šeimai pasirodė, kad jie lankytojus priima svetingiau nei bene garsiausias Lietuvos muziejus - Gedimino pilis.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Balčiūnienė

Nov 25, 2012, 10:34 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:53 AM

Neseniai iš kelių savaičių kelionės po Vokietiją sugrįžusi lietuvių šeima, paskatinta mažamečių vaikų, dar kartą apsilankė Gedimino pilyje. „Vokietijoje keliavome po Reino upės slėnį, pabuvojome ne vienoje įspūdingoje viduramžius menančioje pilyje. Likome sužavėti ir mes suaugusieji, ir vaikai. Tad sugrįžus į Lietuvą, buvo puiki proga supažindinti vaikus ir su Lietuvos istoriją saugančia pilimi“, - pasakoja lietuvių šeima.

Tačiau įspūdžiai Lietuvoje ir Vokietijoje skyrėsi kaip diena ir naktis. „Jautėmės kaip po padidinamuoju stiklu – kiekviename Gedimino pilies aukšte esančios prižiūrėtojos budriai stebėjo, kad tik neprieitume per arti eksponato, o vitrinos stiklą pirštu palietę vaikai buvo piktai išbarti. Kai tuo tarpu Vokietijoje buvo galima ir riterio šarvus pačiupinėti, ir senovinį katapultą išbandyti, - lygina pašnekovė. – Žinoma, turime vieną pilį, vienus šarvus ir labai juos saugom. Tačiau galima ekspoziciją padaryti labiau artimą lankytojui, juolab kad ir pavyzdžių toli ieškoti nereikia. O pilyje dirbantis personalas, turėtų su šypsena reprezentuoti šalį“.

„Visada lankytojui yra mielesnis toks objektas, kur galima rasti interaktyvias ekspozicijas, kur yra abipusis ryšis tarp paslaugos ir vartotojo. Gedimino pilyje gal ir nėra galimybių organizuoti kažkokios interaktyvios veiklos, tačiau galbūt tam galima išnaudoti pilies prieigas“, - svarsto Jolanta Beniulienė, Vilniaus turizmo informacinio centro direktorė.

Anot jos, iš turistų vis dar tenka išgirsti nusiskundimų dėl nelabai malonaus bei paslaugaus aptarnavimo. Tai dar vienas akmenukas į Lietuvos svetingumo industrijos daržą. Juolab kad kalbama apie lankomiausią bei svarbiausią šalies muziejų.

„Nėra gerai, jei negalime kiekvieno svečio pasitikti su šypsena“, - sako J. Beniulienė, pridurdama, kad lankytojų pastebėjimais, pilis ne sezono metu uždaroma pernelyg anksti - 17 val.

Tuo tarpu Asta Daunoravičienė, Gedimino pilies bokšto vedėja, tikina, jog rudens-žiemos vakarais svečių sulaukia itin nedaug.

„Tačiau dirbame ir pirmadieniais, kai dauguma muziejų būna uždaryti. Stengiamės būti lankstūs ir paslaugūs, o ir aktyvios veiklos pas mus taip pat netrūksta – svečiai gali rinktis ir edukacines programas, kurios yra mėgiamos ir vaikų, ir suaugusiųjų. Stengiamės įtikti kiekvienam lankytojui“,- dėsto A. Daunoravičienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.