Pasaulio pabaiga bus penktadienį? Nesutinku!

Pasaulio pabaiga? Planuodamas naujametines keliones netyčia užmečiau akį į kalendorių: kokia neteisybė! Taip ilgai su viltinga baime laukta pasaulio pabaiga (pagal majų kalendorių - gruodžio 21 d.) išpuola penktadienį! Tai kaip čia dabar išeina: visą savaitę savo darbuose „arsime“ tarsi bėriai, o savaitgalio nebus?! Na, jau ne! Ką daryti... Ką gi daryti...

Straipsniai apie pasaulio pabaigą beveik visada iliustruojami nuotrauka, vaizduojančia disko formos akmeninį „kalendorių“. Tačiau visiems mums verta žinoti, kad tikrasis majų kalendorius atrodo maždaug taip, kaip matosi nuotraukos dešinėje pusėje (fragmentas).
Straipsniai apie pasaulio pabaigą beveik visada iliustruojami nuotrauka, vaizduojančia disko formos akmeninį „kalendorių“. Tačiau visiems mums verta žinoti, kad tikrasis majų kalendorius atrodo maždaug taip, kaip matosi nuotraukos dešinėje pusėje (fragmentas).
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Veržikauskas

Dec 12, 2012, 5:51 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:29 PM

Visas pasaulio pabaigos žavumas dingsta: kodėl ta pabaiga negalėtų užklupti pirmadienį, o dar geriau – po Naujųjų metų šventimo, kai visas vidus – fizinis, o ypač dvasinis, tiesiog natūraliai „įkrenta“ į priešmirtinę būseną? Ypač jei jūs esate kosmopolitas, tikras Žemės gyventojas, ir taurę už Naujuosius pradėjote kelti kartu su japonais, o baigėte kartu su... na, tai ne taip jau ir svarbu, kaip ir su kuo viską baigėte. Na, ne, gerbiamieji, šiuo atveju paneigti pasaulio pabaigą tiesiog privaloma!

Žmonėms, iš bankų ar pažįstamų pasiskolinusiems nelogiškai didelius pinigų kalnus ir savo finansinį likimą susiejusiems su neišvengiamai artėjančia Apokalipse - šį straipsnelį skaityti draudžiama. Tik be reikalo ir per anksti susinervinsite. O štai kenčiantiems nuo kaunterfobijos šią rašliavą perskaityti tiesiog privaloma!

Taigi pradžiai trumpai peržvelkime pasaulio pabaigos tikimybę pagal senųjų majų pranašystes, o jei tiksliau – jų kalendorių. Spekuliacijos šia tema randamos jau 1966 m. archeologo, antropologo Michaelo D. Coe knygoje „The Maya“. Joje teigiama, kad pasaulio pabaiga įvyks 2011 m. gruodžio 24 d. (vėliau data pakeista į 2012 m. gruodžio 23 d.). Vėliau, 1975 metais išleistoje knygoje „Mexico Mystique: The Coming Sixth Age of Consciousness“ šia data ėmė spekuliuoti rašytojas Frankas Watersas.

2012-ųjų reikšmė minima ir José Argüelles knygoje „The Transformative Vision“. Pasaulio pabaigos teorijos platinimą ypač paskatino dalinai su majų kalendoriumi sutapusi 1987 m. įvykusi planetų harmoninė konvergencija (jungtis). Taip pat buvo sukurta taip vadinama Naujovės teorija, kurioje teigiama, kad laikas juda bangomis ir baigiasi 2012 m. gruodžio 21 d. Dalis Naujajai Teorijai priskiriamų „sukrėtimų“ „pasitvirtino“ 2009 m. balandžio 19 d. prasidėjus kiaulių gripo pandemijai. Anot tyrinėtojo Johno Majoro Jenkinso („Galactic Alignment“ ), 2012 m. žiemos saulėgrįžos metu Paukščių Tako galaktikos centre įvyks juodosios skylės jungtis. Kaip neišsigąsti tokių baisių prognozių, jei esame gąsdinami daugiau nei 40 metų?

Tačiau ir gąsdintojai turėtų tarpusavyje susitarti: na nors kiek daugiau tikslumo, logikos, nuoseklumo.

Pirma, interneto platybėse bei periodinėje spaudoje temų apie majų išpranašautą pasaulio pabaigą – nors vežimu vežk. Ir, kaip taisyklė, šie straipsneliai beveik visada iliustruojami nuotrauka, vaizduojančia disko formos akmeninį „kalendorių“. Viskas būtų labai gražu. Akmuo taip pat gražus ir sunkus (sveria apie 24 tonas!), tačiau visiems mums verta žinoti, kad tikrasis majų kalendorius atrodo maždaug taip, kaip matosi nuotraukos dešinėje pusėje (fragmentas).

O mums nuolat kišamas kairėje nuotraukos pusėje matomas ar į jį panašus vaizdelis. Tai – actekų „Saulės akmuo“ (isp. Piedra del Sol), per klaidą dar ir dabar vadinamas actekų kalendoriumi (netgi lietuviškoje Vikipedijoje!). O jis su majų kalendoriumi turi tiek bendrumo, kiek Šveicarijos sostinė Bernas ir išdykęs bernas iš mano kaimo. Tyrinėtojai mano, kad Saulės akmuo – kvaušikali (quauhxicalli) aukojimų indo dalis arba dalis altoriaus, ant kurio buvo aukojama dievams.

Antra, nė vienas pasaulio tyrinėtojas, mokslininkas, archeologas, nei viename majų tekste, dokumente (nesvarbu, kaip tai pavadinsime) nerado net užuominos apie pasaulio pabaigą, įvyksiančią šių metų gruodžio 21-23 dienomis,

Visą šį vėją sukėlė rašytojai – fantastai, pseudomokslininkai bei etatiniai sensacijų platintojai. Juk kiekviena save gerbianti televizija ar internetinis portalas tiesiog privalo kartais iki kinkų drebėjimo prigąsdinti savo gerbėjus.

Trečia, aukščiau pateiktos išvados apie pasaulio pabaigą buvo padarytos remiantis majų kalendoriumi, datuojamu XIV – XV mūsų eros amžiais. Šiais metais amerikiečių archeologai Gvatemaloje atrado patį seniausią majų kalendorių (iš visų iki šiol atrastų), datuojamą netgi IX mūsų eros amžiumi. Jame taip pat neužsimenama apie jokią pasaulio pabaig1 2012 metais, o kalendoriaus pabaiga nukeliama net 7000 metų į priekį!

Taip kad šią teoriją artimiausius kelis tūkstantmečius teks primiršti. Tačiau ką gi daryti tiems, kurie visa savo esybe jau susitaikė su artėjančia pasaulio pabaiga? Laukti ir tikėtis. Tiems, kuriems žūtbūt reikalinga apokalipsė, mokslininkai siūlo rinktis net iš kelių variantų:

1. Senovės šumerai dar prieš 5 tūkstančius metų „išpranašavo“ laisvai po kosmosą klaidžiojančios planetos Nibiru viešnagę mūsų Saulės sistemoje. Ši planeta, būdama net 20 kartų didesnė už Jupiterį, pakeis Žemės orbitą (o gal ir atsitrenks!) ir sunaikins visą gyvybę mūsų planetoje. Šią teoriją platina ir „palaiko“ keletas pakankamai pasaulyje žinomų mokslininkų. Etikos sumetimais jų pavardžių neminėsim, kad po to jiems nebūtų taip gėda (jei katastrofa įvyks, susigėsti turėsiu aš, tačiau man jau bus dzin)... Oi, aš jau prasitariau, kad tai – „ misija neįmanoma“. Milžiniška planeta mūsų žvaigždės sistemoje būtų matoma plika akimi ir jau dabar sukeltų ryškius pokyčius kitų planetų orbitose. Išsilavinę ir neplaukiojantys padebesiuose astronomai tokią teoriją beatodairiškai atmeta. O gaila...

2. Nyderlandų mokslininkai jau kitais metais laukia galingo sprogimo Saulėje.

3. Rusų mokslininkai teigia, kad po pusantrų metų prasidės naujas ledynmetis.

4. JAV klimatologai teigia atvirkščiai (na, kada gi rusai su amerikiečiais žaidė į „vienus vartus“?): kad maždaug po 3,5 metų ištirps visi ledynai ir visas pasaulis bus užtvindytas.

5. Nostradamas (Michelis de Nostredame), nebuvo linkęs sutikti nei su rusais, nei su amerikiečiais (o juk tikrai turėjo nuspėti, ką mūsų laikų mokslininkai pranašaus), todėl nusprendė, kad pasaulio pabaiga ateis kitaip ir kitu laiku: 2018 metais įvyks branduolinis karas.

6. Optimistiškiausiai nusiteikę sero Izaoko Niutono (Isaaco Newton) pasekėjai: jie įsitikinę, kad mūsų pasaulis dar gali ramiai egzistuoti iki ... 2060 metų!

Prognozių yra begalė. Paminėjau tik keletą. Kuo daugiau – tuo geriau: kiekvienas galės pasirinkti sau priimtiną žūties būdą. Galbūt vieni norės sušalti - ir pasirinks rusų siūlomą variantą, kitam gal prie širdies bus jūra - amerikiečių siūloma pasaulio pabaiga jam bus pats tas. Niekur neskubantys tikrai pasikliaus Niutono išmintimi, o norintys greitai ir be didelių kančių sudegti galės pasirinkti Nostradamą ar olandų mokslo vyrus.

Rinkimės. Demokratija juk.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.