„Lietuvos geležinkeliai“ negerbia vairuotojų laiko

Lietuvą periodiškai sukrečia nelaimės geležinkelio pervažose. Periodiškai koks nors vairuotojas nepastebi blykčiojančių raudonų įspėjimo signalų, jų paprasčiausiai nepaiso ar dėl kokių nors priežasčių sugeba susidurti su traukiniu. Tačiau šis straipsnis ne apie nesaugias pervažas, o apie pernelyg uolias pastangas puoselėti saugumą vienoje iš daugybės Lietuvos pervažų, kuris galų gale prives prie didesnės nelaimės.

Vairuotojai skundžiasi, kad kartais leidimo važiuoti reikia laukti net dešimt minučių.<br>A. Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Vairuotojai skundžiasi, kad kartais leidimo važiuoti reikia laukti net dešimt minučių.<br>A. Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

sufler

Jan 5, 2013, 4:37 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:18 AM

Visiškai netoli Telšių, kelyje, vedančiame plento Šiauliai-Palanga link, yra geležinkelio pervaža, kuri beveik niekuo nesiskiria nuo daugybės kitų pervažų. Visgi vienas skirtumas yra, tiesa, jį patirti gali tik tie, kuriems teko sustoti ties šia pervaža ir laukti, kol užsidegs baltas signalas. Daugumą vietinių vairuotojų tiesiog piktina laiko tarpas, kuris praeina nuo raudono signalo įjungimo iki išjungimo. Žinoma, daug skaitytojų pamanys, kad jokių problemų čia nėra, tačiau, nesąmoningas pervažos reguliavimas ateityje gali sukelti didelių nelaimių.

Esminė šios pervažos bėda yra laikas, kuris praeina nuo to momento, kai traukinys pravažiuoja, iki momento, kai eismas vėl leidžiamas. Žinoma, labai norint galima kalbėti ir apie per ankstyvą raudono signalo uždegimo laiką, tačiau palikime tai saugumo kainai.

Prie šio straipsnio prisegtame filmuke aiškiai matoma, kad nuo traukinio pravažiavimo akimirkos, iki tol, kol užsidega baltas signalas praeina, apie 3 minutes. Šiame geležinkelio ruože yra tik vieni bėgiai, tai reiškia, kad traukiniui kirtus pervažą, kitas traukinys tikrai nepasirodys nei nuo Telšių, nei nuo Lieplaukės pusių. Todėl savaime kyla klausimas, kodėl būtina laukti dar 3 minutes?

Beje, susiklosčius tam tikroms situacijoms, laukti gali tekti kur kas ilgiau, mat jei traukinys buvo sustojęs Telšių geležinkelio stotyje tam, kad prasilenktų su kitu traukiniu, jis judės kur kas lėčiau, taigi ilgiau laukti teks ne tik praleidžiant traukinį, bet ir jam kirtus pervažą. Skirtingais liudijimais, tokiu atveju laukimo, kai realiai jau būtų galima važiuoti, laikas gali tęstis net iki 10 minučių.

Akivaizdu, kad nuolat skubantys vairuotojai yra nepatenkinti tokia pervažos reguliavimo tvarka ir dažnai ryžtasi pažeisti kelių eismo taisykles tam, kad nereikėtų be reikalo gaišti laiko. Ne kartą yra tekę stebėti, kaip automobiliai net susidarius nemenkai mašinų eilei sėkmingai kerta pervažą dar iki traukiniui pasirodant (pervažoje eismas uždraudžiamas, kai traukinys dar negirdimas ir nematomas).

Kiti vairuotojai traukiniui pravažiavus paprasčiausiai ignoruoja raudoną signalą ir tęsia savo kelionę, taip rizikuodami papildyti Lietuvos biudžetą. Nesąmoningai ištęstas pervažos uždarymo laikas gali sukelti nelaimes, kurios, žinoma, įvyks dėl pačių vairuotojų kaltės, tačiau ne be tam tikrų aplinkybių, kurios egzistuoja šiame geležinkelio ir kelio susikirtime.

Visų problemų sėkmingai išvengti pavyktų tinkamai sureguliavus pervažos mechanizmus ir visiems žinant, kad pervaža uždaroma tada kai traukinys yra pakankamai arti ir eismas vėl bus leistas kai traukinys kirs pervažą.

Nors su šios pervažos reguliavimu susijusios problemos yra pakankamai senos, iki šiol niekas į jas neatkreipė dėmesio. Tinkamai sureguliuota pervaža padėtų ne tik sutaupyti vairuotojų laiką, bet ir išvengti kelių eismo taisyklių pažeidimų, o galiausiai - ir nelaimių, kurias sukelti gali pernelyg ilgai degantis raudonas signalas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.