Darbo birža surado darbą įmonėje, o ši išleido nemokamų atostogų

Sumaniau papasakoti apie savo tėvų gyvenimą Marijampolėje ir istoriją su Darbo birža. Kažkoks košmaras toje biržoje, tiesiog veja lauk be jokios priežasties. Gavo iš Europos Sąjungos lėšų vadinamiems ilgalaikiams bedarbiams įdarbinti, įdarbino mano tėtį įmonėje „Akytbetonio gaminiai“ Uosupio kaime. Čia kokie 7 km už miesto, o kuo nuvažiuot į darbą? Negana to, kad algų nemoka, tai dar ir nuvažiuot į darbą už savo pinigus reikia, dar ir pavalgyt kažką nusipirkti.

Tėtis jau 3 mėnesius negauna algos nei cento: Kalėdos, Naujieji metai, Trys karaliai buvo praleisti kultūringai prie tuščių puodų ir skolų už komunalinius patarnavimus.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Tėtis jau 3 mėnesius negauna algos nei cento: Kalėdos, Naujieji metai, Trys karaliai buvo praleisti kultūringai prie tuščių puodų ir skolų už komunalinius patarnavimus.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Taraila

Jan 20, 2013, 9:03 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:12 PM

Mano tėčiui jau virš 50 metų, už butą mokėti reikia, pašalpų seniūnija irgi nemoka, kadangi šis „dirba“.

Tėtis jau 3 mėnesius negauna algos nei cento: Kalėdos, Naujieji metai, Trys karaliai buvo praleisti kultūringai prie tuščių puodų ir skolų už komunalinius patarnavimus, kadangi garbingos ponios iš Darbo biržos, matai, žmogų įdarbino.

Nuėjus į Marijampolės Darbo biržą, konsultantė mano tėčiui tiesiog ėmė pakeltu tonu rėkti, kad jis savo noru išeitų iš tos įmonės.

Dar prieš tai įdarbino mama pas tokį pat darbdavį – tai algos negavo 4 mėnesius. O Darbo biržoje jam pasakė: „Darbą turi, tai džiaukis. Žinai, kiek be darbo sėdi?“ Čia toks atsakymas iš Darbo biržos…

Kai tėtis dėl to nuėjo į Darbo inspekciją, kur maždaug 30 metų vaikinukas žaidžia kompiuteriu „Solitair“, šis pasakė, kad niekuo padėti negali, čia neva ne jų reikalas ir kad su tokiais pareiškimais reikia kreiptis į policiją. Tai palaukit - kam tada ta Darbo inspekcija?

Mamos istorija – ne mažiau įdomi. Siuntė mamą į Kauną kepėja mokytis (čia apie 70 km nuo Marijampolės), mokėjo už autobuso bilietus, kursą Kaune padarė, o kad Marijampolėje kepėjų mokykla yra - tai visai nė motais, kai pinigų turi, tai bedarbius galima ir po Kauną pavaikyt.

Negana to, arogantiškos poniutės sėdi Darbo biržoje ir iš viršaus žiuri į tave, vaiko nuo langelio prie langelio, matai, laiko turi, gali pasivaikščioti... Matai, gerą darbą daro, bedarbių gretas mažina, bet kokia kaina? Siunčia kaip į koncentracijos stovyklą už Europos Sąjungos pinigus.

Aš suprantu, jog Darbo biržos darbuotojai tik vykdo įsakymus, o galimybė žeminti žmones jiems tiesiog gali būti suteikta „iš viršaus“. Bijau, kad jų požiūris į patekusius bėdon žmones ir „pagalbos“ priemonės tik atspindi visos organizacijos vykdomą politiką.

Tokios neteisybes, arogancijos, galima sulaukti tik Lietuvoje. Anglų kalbą gan gerai moku, tokį pat laišką ir į Europos Sąjungos institucijas parašiau, kad žinotų, kas su šios pinigais Lietuvoje daroma.

Milda Jankauskienė, Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyriaus specialistė:

„Darbo biržoje registruotam bedarbiui darbas siūlomas atsižvelgiant į jo įgytą profesiją / specialybę ir atitinkamus gebėjimus. Bedarbis, norėdamas įsiregistruoti Darbo biržoje, privalo pateikti jo išsilavinimą ir kvalifikaciją įrodančius dokumentus. Pagal įstatymą, tinkamo darbo apibrėžimas nėra susietas su darbo užmokesčiu, įmonės mokumu ar jos įsiskolinimu. Darbdaviai, laisvas darbo vietas registruodami Darbo biržos duomenų bazėje, neprivalo pateikti su mokumu susijusių įrodymų.

Darbo birža atlieka tiesiogines patikras tais atvejais, kai bedarbis įdarbinamas į valstybės finansuojamas darbo vietas, pvz., pagal priemonę įdarbinimas subsidijuojant (su darbdaviu pasirašomos sutartys). Darbo santykius reguliuoja, kontroliuoja ir pan. Valstybinė darbo inspekcija“.

Rimgaudas Krušinskas, įmonės „Akytbetonio gaminiai“ direktorius:

„Esame moki Lietuvos-Norvegijos kapitalo įmonė. Tiesiog dėl savo veiklos pobūdžio nuo lapkričio vidurio iki gruodžio vidurio darbuotojus buvome išleidę atostogų. Vėliau vėl išleidome darbuotojus nemokamų atostogų, o penktadienį darbuotojai vėl sugrįžo į darbą. Todėl ir nėra sumokėti atlyginimai už pusę lapkričio ir gruodį, nes nedirbome.

Ateidami dirbti žmonės žmonės žino, kad gali tekti eiti nemokamų atostogų. Jie sezono metu gauna didelį – 1500 Lt – atlyginimą, todėl nesiskundžia.

Šio konkretaus žmogaus atveju, iki lapkričio 1 dienos galiojo ES paramos finansavimas, vėliau atlyginimą turėjome mokėti mes, bet išleidome darbuotojus nemokamų atostogų“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.