Nuo telefoninio sukčiaus nukentėjusi moteris: „Nebežinau, kuo tikėti“

Esu jau pensininkė, dar visai nenusenus, su aukštuoju išsimokslinimu, visą amžių pradirbusi finansų srityje. Ir dabar tikrai neatsilieku nuo įvykių Lietuvoje bei pasaulyje, skaitau spaudą, žiūriu televiziją, klausausi radijo. Nepaisant to, prieš metus pakliuvau į telefoninių sukčių pinkles.

Kodėl mus verčia naudotis elektronine bankininkyste?<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Kodėl mus verčia naudotis elektronine bankininkyste?<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vanda

Jan 23, 2013, 4:25 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:59 AM

Nors apie visą tai buvau girdėjusi šimtus kartų, vos sulaukiau telefoninio skambučio apie į bėdą patekusią dukrą, nesuabejojau nė trupučio. Atidaviau tuo metu namuose turėtus pinigus. Man kažkiek pasisekė, kad mano sukčiai buvo gan greit sugauti, ir aš lyg turėčiau atgauti pinigus. Vis dar laukiu, bylos paprašiau nekelti, atleidau savo skriaudikui, nes pagailo jauno žmogaus.

Bet mano situacija, manau, retesnė. Dabar gi nauji metodai: neva FNTT darbuotojai skambina jauniems žmonėms. Mano dukrai irgi kelis kartus skambino. Tačiau kodėl aš rašau? Tikrai ne pasiguosti norėdama, bet iškelti klausimą dėl pasirinkimo laisvės: noriu aš turėti internetinę sąskaitą ar ne.

Na, manęs dar neprivertė jos turėti, pensiją gaunu kaip noriu. Tačiau ar mano dukrų, žentų ar anūkų kas paklausė, kaip jie norėtų gauti atlyginimus? Visi jie priversti naudotis elektronine bankininkyste, turėti mokėjimo korteles, netgi bankas nurodomas, į kurį darbovietė nori vesti atlyginimą.

O gal žmogus nori gauti atlyginimą grynais? Aš nesakau, kad vokelyje. Dabar kaip tie sukčiai neskambinės ir dar nežinia, ko prisigalvos, jei visi pririšti prie to prakeikto interneto, visi ten turi savo duomenis ir sąskaitas. O paskui nebežinai, kuo žmogus tikėti. Ir patiki tokie, kurie tiki žmonėmis, kurie patys aferų nedaro, tai ir tiki, kad kiti jų atžvilgiu nieko blogo nedarys.

Manau, aferistas kitu aferistu taip greit nepatikės, kaip aferistu patikės sąžiningas žmogus. Jei šalyje yra demokratija, tai žmogui turėtų būti duotas pasirinkimas - turėt ryšio su laidais ar neturėt. Kažkam gal labai tuose laiduose patinka, ten jie jaučiasi saugūs, atlieka įvairias pinigines operacijas. Tai tegu ir atlieka. O kas nenori to daryti, tegu nedaro. Tegu nebūna verčiami to daryti.

Norėčiau, kad atsilieptų žmonės, padiskutuotų, ar yra man pritariančių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.