Be vandens likę Pravieniškių kaliniai: „Tuštinamės kur papuola ir prausiamės sniegu“

Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose nuo sekmadienio nutrūkęs vandens tiekimas. Kaliniai neturi normalios galimybės nei praustis, nei skustis, nei išsiplauti indų, nei tuštintis. Padėtis tikrai jau pereina į tragikomišką sceną - tualetai pridergti tiek, kiek telpa, nes vandens visam tam nuplauti nėra. Rytais kaliniai prausiasi sniegu, kurio ne per daugiausia belikę. Nei prieš valgant, nei pavalgius nėra jokios galimybės nusiplauti rankas ar išsiplauti stalo įrankius. Nėra visiškai jokios galimybės skalbti ar maudytis.

Pataisos namuose trūkęs vandentiekio vamzdis pridarė bėdų kaliniams.<br>T. Bauro asociatyvi nuotr.
Pataisos namuose trūkęs vandentiekio vamzdis pridarė bėdų kaliniams.<br>T. Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Petras Petraitis

Jan 30, 2013, 9:16 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:48 PM

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius įstatymus, kaliniams yra suteikta teisė kartą per savaitę išsimaudyti (kas, manau, yra tikrai būtina, nenorint, kad tokioje įstaigoje atsirastų dizenterija), tačiau jau šiuo metu trys lokaliniai sektoriai neteko galimybės maudytis. Ir pats šiuo metu rašydamas šį laišką jaučiu nuo savęs sklindantį nelabai malonų kvapą.

Viso to priežastis yra trūkęs pagrindinio vamzdyno vamzdis. Tik kodėl jam sutvarkyti neužtenka trijų parų laiko ir, dar neaišku, kiek jo prireiks? Ogi todėl, kad visas vamzdynas čia yra perpuvęs, o administracija į tai nekreipia visiškai jokio dėmesio.

Kaliniai patys trečią parą kasa duobes ieškodami trūkusių vamzdžių, nes nubraižyti vamzdyno planai neatitinka tikrovės, o administracija samdyti reikiamos technikos neplanuoja, nes tam jiems trūksta lėšų. O ir kam to reikia, jei turi tiek nemokamos darbo jėgos? „Tegu kasa - ne ką veikia“, - pareiškė administracijos atstovas, kai jam pasiūlė iškviesti vamzdžių keitimui skirtą mini ekskavatorių.

Statyti lauko tualetus administracija taip pat atsisako, o kaliniai, neturėdami kur dėtis, tuštinasi kas kaip išmano. Tvaikas sklinda jau po visus pataisos namus. Aš nesu medikas, bet net man suvokiama, jog tokios antisanitarinės sąlygos perpildytoje (jau vyksta teismai dėl šios įstaigos perpildymo) įstaigoje tikrai prie gero neprives.

Pirmą kartą džiaugiuosi, jog maisto davinys sumažėjęs - gal atlaikysiu nesituštinęs, iki tol, kol atsiras vanduo, kitaip tai daryti teks lauke. Aš taip pat nesu ir įstatymų žinovas, bet ar administracija neturėtų užtikrinti bent tokių elementarių higienos sąlygų kaip tuštinimosi ir prausimosi galimybė kaliniams?

Suprantu, jog mes esam kaliniai, ir didelė dalis visuomenės pasakytų, jog mus apskritai reikėtų sušaudyti, bet galiu pasakyti, jog nemaža kalinių dalis į tai gali atsakyti: „Jau geriau sušaudyti, nei laikyti kaip gyvulius tokiomis sąlygomis“. Tai tiesiog kankinimas ir tyčiojimasis. Jeigu Europos Sąjunga reguliuoja net gyvulių laikymo sąlygas, tai kodėl visiems nusispjauti į kalinių sąlygas?

Pravieniškių pataisos namų direktorius Virginijus Ceslevičius:

„Sekmadienį pataisos namuose įvyko avarija – trūko vandentieko vamzdis, jį sutaisėme, tačiau pirmadienį vakare įvyko dar viena avarija, kurią šiuo metu taisome savo jėgomis.

Padėtis tikrai nėra tragiška – kas porą valandų tiekiamas vanduo, kad būtų galima pasinaudoti tualetais ir ruošti valgį, o kai vanduo išjungiamas, taisomas vamzdynas“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.