Druskininkų policininkų pramoga - skalpuoti kurorto svečius

Nutarėte nuvažiuoti į Druskininkus gerai praleisti savaitgalio? Būkite atidus, nes jį labai greitai gali apkartinti vietiniai policijos patruliai. Netoli slidinėjimo arenos ir vandens parko jie kurorto svečiams paspendė naujas žabangas, į kurias pakliuvęs vairuotojas įspėjimu neatsipirks – teks praverti piniginę.

Į Druskininkus atvykstantys svečiai turėtų iš anksto pasidomėti naujais kelio ženklais mieste, kitaip bus pričiupti tykančių pareigūnų.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Į Druskininkus atvykstantys svečiai turėtų iš anksto pasidomėti naujais kelio ženklais mieste, kitaip bus pričiupti tykančių pareigūnų.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintas

Feb 27, 2013, 11:04 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:44 PM

Šiuo metu viena mėgiamiausių Druskininkų patrulių budėjimo vietų – ramus užkampis prie Baltarusijos sanatorijos – T. Kosčiuškos ir Maironio gatvių sankirta. Čia prieš kelis mėnesius buvo pastatytas ženklas „Stop“. Neva labai pavojinga vieta. 

Šį šeštadienį vykdamas į slidinėjimo areną per Druskininkus važiavau iš lėto kaip pensininkas, dairiausi po kurortą, stebėjausi, grožėjausi.

„Žiūrėk tu man, Baltarusijos sanatorija remontuojama“, - važiuodamas T. Kosčiuškos gatve įbedžiau akis į kitapus gatvės pastoliais apramstytą pastatą, nepastebėjau prieš kelių sankirtą pastatyto ženklo „Stop“ ir ties juo nestabtelėjau. Juolab, kai čia važiavau paskutinį kartą praėjusių metų liepos mėnesį, jokio ženklo šioje vietoje nebuvo.

Ir tuoj pat iš už posūkio iššoko patrulis, sustabdė ir paaiškinęs, kokį pažeidimą padariau, išrašė minimalią 50 litų baudą, nes per metus nebuvau padaręs pažeidimų (grėsė netekti 300 litų). Tiesa, visa tai užtruko 20 minučių, nes dar prieš mane buvo sustabdytas kitas toks pat pažeidėjas. Jis irgi ne vietinis. Važiavo per miestą dairydamasis vandens parko nuorodų (kurių trūksta) ir taip pat nepamatė ženklo „Stop“.

Taip, pripažįstu, padariau pažeidimą. Bet kodėl reikia iš karto bausti ir gadinti Druskininkų svečiui, važiuojančiam pramogauti į slidinėjimo areną, nuotaiką? Ar aš pavojingai vairavau? Ar įlėkiau į sankryžą „driftindamas“? Ar tose gatvėse buvo labai intensyvus eismas ir kitiems eismo dalyviams aš kėliau pavojų? Atsakymas į visus klausimus: ne.

Tai kodėl negalima tiesiog apsižioplinusio vairuotojo įspėti ir atkreipti dėmesį į naują kelio ženklą?

„Ogi todėl, - paaiškino baudą skyręs patrulis Liutauras Ciparis, - kad už šį pažeidimą pagal įstatymą negalima taikyti įspėjimo. Jus įspėdamas aš pats pažeisčiau įstatymą.“

Va taip! Pagal įstatymą, pasirodo, kad ir ką bepadarytum, tu esi visiškas šiknius, nevertas net žodinio įspėjimo.

Tačiau ne ką geresnių žodžių nusipelno ir šioje vietoje vairuotojus melžiantys pareigūnai. Kad ir kaip bežiūrėčiau, jie šioje ramioje kurorto gatvėje stovi vien tik tam, kad pasipinigautų, o po darbo dienos savo viršininkui pamojuotų pluoštu išrašytų pažeidimų protokolų: „Žiūrėkite, kokie mes uolūs policininkai!“

Kai su išrašytu baudos protokolu pajudėjau iš vietos, pamačiau, kaip patruliai iš karto sustabdė dar vieną auką. Aišku, kad miesto svečią, nes neabejoju, jog vietiniai gyventojai Druskininkų pareigūnų triukus tikrai puikiai žino.

O aš slidinėjimo areną pasiekiau „puikios“ nuotaikos. Koks mielas ir draugiškas tas Druskininkų miestas!

Alytaus apskrities VPK Druskininkų PK organizacinės grupės vyr. specialistas Edgaras Suchanekas:

„Visų pirma, noriu pristatyti šio ženklo atsiradimo priežastį. Atsidarius naujam tiltui per Nemuno upę pasikeitė eismo intensyvumas Maironio gatvėje ir tai atsiliepė eismo saugumui būtent Maironio ir T. Kosciuškos gatvių sankryžoje. Todėl 2012 metų rugsėjo 28 d. Druskininkų savivaldybės eismo saugumo komisija nusprendė šioje sankryžoje įrengti „Stop“ ženklą (KET I priedo 204 ženklas, pirmumo ženklų grupė). Ši priemonė buvo veiksminga ir dėl jos pavyko išvengti eismo įvykių šioje sankryžoje.

Jūsų minimu atveju, vairuotojas pažeidė šio straipsnio 2 dalies reikalavimus – Kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymas, taip pat vairuotojų pareigų pėstiesiems, išskyrus šio straipsnio pirmojoje dalyje nurodytas pareigas, nevykdymas, važiavimas šaligatviu, veja ar pėsčiųjų (dviračių) taku, Kelių eismo taisyklėse nustatytos įspėjamųjų signalų naudojimo tvarkos pažeidimas, draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas), nesilaikymas, vairuotojų apsisukimas pėsčiųjų perėjose, tuneliuose, ant tiltų, estakadų, viadukų ir po jais, tolimųjų šviesų neperjungimas į artimąsias šviesas tamsoje, likus iki atvažiuojančios priešpriešiais transporto priemonės mažiau kaip 150 metrų, važiavimo automagistralėse, taip pat žmonių vežimo taisyklių pažeidimas – užtraukia baudą vairuotojams nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų.

Tačiau, jei vairuotojas per vienerius metus nuo pažeidimo padarymo momento nebuvo baustas už tą patį pažeidimą, tuomet jam galima taikyti pusę minimalios baudos, t. y. 50 litų. Jokių kitokių nuobaudų policijos pareigūnas pritaikyti negalėjo. Kitu atveju – policijos pareigūnas galėtų būti pripažintas aplaidžiai vykdęs tarnybines pareigas.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.