Kaip aš ruošiuosi gimdyti namuose

Įkvepiu, iškvepiu, bandau sudėlioti mintis ir susikaupti temai, kuria Lietuvoje šiuo metu tiek diskutuojama. Kur ten diskutuojama, vykdomos nesuvokiamo bukumo kratos, cenzūruojamas menas, iš valstybės girdimas tik šaltas biurokratinis NE ir išvis, sunku susivokti, kas toje mūsų šalyje darosi. Raganų medžioklė.

Labiausiai noriu gimdymo metu būti padėties šeimininke, o savo namuose tą pasiekti lengviausia.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Labiausiai noriu gimdymo metu būti padėties šeimininke, o savo namuose tą pasiekti lengviausia.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaida (miestomamos.lt)

2013-02-27 16:58, atnaujinta 2018-03-10 22:54

Sako, gimdymas namuose – grįžimas į viduramžius? Tai, kas vyksta šiuo metu, ir yra ėjimas į praeitį. Aš tai priimu labai jautriai ir asmeniškai: gal dėl to, kad pati šiuo metu nešioju kūdikį ir ruošiuosi gimdymui namuose.

Vietoj emocingų piketų ir piktų pareiškimų, kurie pirmiausia šmėstelėjo mintyse, paskaičius lietuvišką spaudą, nusprendžiau tiesiog ramiai papasakoti, kaip gali būti kitaip. Tikiuosi, kad atviras kalbėjimas pamažu pralauš ledus, nugalės nesamus baubus ir pramuš kietas sustabarėjusias galvas.

Jau esu rašiusi apie gimdymą namuose su doula. O dabar vėl, nenumaldomai artėjant birželiui, tykiai ir jaukiai ruošiuosi gimdymui namuose. Oi, sudėkit ginklus ir slėpkit kratos orderius – ne Lietuvoje gyvenu ir lietuviškos tvarkos nesilaikau. O gal vis tiek mane baus, mat lietuvišką pasą turiu? Gal sulauksiu policijos iš Lietuvos už agitaciją ir raganavimą? Būtų labai įdomu. Na, bet kol niekas į duris nesibeldžia, rašau kuo gyvenu čia, – norisi sakyti – laisvėje.

Šiame kontekste tikrai jaučiuosi gyvenanti už geležinių sienų, kur žolė žalesnė ir oras gaivesnis. Čia niekas manęs nedrausmina ir nežemina kaip mamos, gimdyvės ir žmogaus, niekas nesako, kad jie žino geriau (nors gal kartais ir žino), man suteikiama visa pagalba ir informacija, siūloma pačiai priimti sprendimus, susijusius su mano vaikelio atėjimu į šį pasaulį. Nes, pasikartosiu, nėštumas nėra liga, o gimdymas nėra  ar bent neturėtų būti, medicininė procedūra.

Kiekviena moteris Anglijoje turi teisę gimdyti namuose, jei ji yra sveika ir jos nėštumas nėra komplikuotas. Taip šioje šalyje gimdo apie 2,4 proc. moterų. Gimdymą namuose reikia planuoti iš anksto apie tai pranešant savo gydytojui ir akušerei. Jie užregistruoja gimdyvę kaip gimdysiančią namuose ir pas ją atsiunčiami ligoninės darbuotojai apžiūrėti, ar namai tinkami vaikelio atėjimui (turi būti švaru ir šilta).

Štai kaip paprastai apie gimdymą namuose informuoja Anglijos nacionalinė sveikatos apsaugos institucija (NHS), vertimas mano:

„Sveikos, gimdyvės, galit rinktis gimdymą namuose. Čia su jumis bus ir gimdyti jums padės akušerė (angl. midwife). Jei gimdymo metu jums prireiks medikų pagalbos, akušerė suorganizuos jūsų perkėlimą į ligoninę.

Gimdymo namuose privalumai:

* buvimas pažįstamoje aplinkoje, kur jūs galbūt jausitės labiau atsipalaidavusi ir gimdymas eisis lengviau;

* jums nereikės pertraukti gimdymo eigos ir keliauti į ligoninę;

* jums nereikės palikti savo vyresnių vaikų, jei jų turite;

* jums nereikės atsiskirti nuo savo partnerio po gimdymo;

* jūs turite daugiau šansų gimdyti su pažįstama akušere, prižiūrėjusia jus nėštumo laikotarpiu.

Dalykai, kuriuos verta apsvarstyti, prieš renkantis gimdymą namuose:

* jūs galite būti perkelta į ligoninę, jei kiltų komplikacijų;

* epidūrinė nejautra namuose negalima;

* jūsų daktaras ar akušerė gali jums rekomenduoti gimdyti ligoninėje; pavyzdžiui, jei laukiatės dvynių arba vaikelis yra netinkamoje padėtyje (sėdmeninė pirmeiga) – jums bus paaiškinta, kodėl ligoninėje gimdyti gali būti saugiau.“

Ir viskas, be jokių baisybių ir dramų, viskas yra oficialu ir legalu. Ir surašyta čia ne „kaprizingų isteriškų mamyčių išsipūtusiais pilvais, kurioms gimdyti namuose tiesiog fainiau“ (kaip paspalvinti mėgsta kai kurie Lietuvos žurnalistai), o itin pažengusios ir išsivysčiusios šalies medicinos specialistų, remiantis ilgamete gimdymo namuose patirtimi bei daugybe atliktų tyrimų: gimdyti namuose su specialistų priežiūra nėra mažiau saugu, nei gimdyti ligoninėje, o valstybei tai kainuoja netgi mažiau, mat gimdyvei nereikia palatos.

Komplikacijos gimdant namuose taip pat nėra dažnesnės, o joms kilus, gimdyvę bet kuriuo atveju reikia kažkur perkelti (pavyzdžiui, iš gimdymo palatos į operacinę). Aš asmeniškai manau, kad tokia šalis kaip Anglija, kartais net per daug perspaudžianti dėl health and safety, tikrai neleistų gimdyti namuose, jei tai būtų nesaugu. Suprantu, kad Lietuvoje šiuo metu visiškai saugaus ir legalaus būdo gimdyti namuose nėra, tačiau priežasčių nežengti šio visai nedidelio žingsnio gimdymo namuose įteisinimo link, taip pat nėra. Tik daug kalbų.

O dabar šiek tiek dvasingiau. Gimdysiu namuose, mat esu sveika ir nėštumas einasi puikiai (tikiuosi, taip ir toliau). Noriu, kad mano sūnus gyvenimą pradėtų ten, kur viskas mūsų, kur jauku ir šilta, kur, tikiuosi, jis vėliau žengs pirmuosius žingsnius.

Labiausiai aš noriu gimdymo metu būti padėties šeimininke, o savo namuose tą pasiekti lengviausia. Noriu - valgau, noriu - miegu, noriu - atsidarau visus langus arba užsidarau sau viena kambary. Gimdant instinktai labai svarbu, o jų klausytis savo aplinkoje daug lengviau.

Jeigu ir teks važiuoti į ligoninę (kuri yra už 5 min. kelio), tebūnie, niekas ten manęs nebars, ko čia prisidirbau su tais gimdymais namie, o dabar atšliaužiu į ligoninę. Žinau, kad man ten suteiks visą reikalingą pagalbą be jokių pamokančių tonų. Jiems tai visiškai įprasta. Jaučiuosi viskam pasiruošusi ir labai džiaugiuosi dėl savo akušerės bei vyro palaikymo.

Su mumis taip pat bus ir doula, taip kad priežiūros gimdymo metu man tikrai netrūks. Dar nežinia, kur tą dieną bus mano dukra, žiūrėsim, kaip viskas eisis. Gal ji grįš iš darželio ir jau turės brolį?

Beje, aš bet kada galiu pakeisti savo nuomonę ir keliauti gimdyti į ligoninę ar natūralaus gimdymo centrą – niekas durų man neužtrenks, nes, kartoju (kadangi kartoti reikia dar ir dar) – čia renkasi gimdyvės.

O ruošiuosi aš štai kaip:

Skaitymai. Skaitau nuostabią įkvepiančią žymiausios pasaulio akušerės Inos May Gaskin knygą „Ina May's Guide to Childbirth“, kurią rekomenduoju paskaityti visoms būsimoms mamoms. Ši knyga nėra apie gimdymą namuose, bet apie natūralų gimdymą bei moters galią. Skaitau ir noriu gimdyti jau dabar.

Gimdymas namuose. Ruošimosi čia nėra daug, bet reikia turėti švarių rankšluosčių, paklodžių, gerai patiesti jogos kilimėlių šen bei ten. Spintelės mano lūš nuo avižinių/ riešutinių batonėlių, šokolado bei aviečių uogienės! Būtent šie dalykai man teikė stiprybės pirmojo gimdymo metu. Taip pat labai norėčiau gimdyti vandenyje, tad reikia susiorganizuoti baseinaitį, kurį čia galima nusipirkti arba išsinuomoti. Vanduo man dukros gimdymo metu buvo nuostabus nuskausmintojas ir tikra ramybės bei tyrumo oazė, planuoju iš to baseino nelipt!

Klausymai. Įsigijau kompaktinį diską „Effective Home Birth Preparation: Self Hypnosis CD Programme for Home Birth“, kuris moko užsiimti hipnoterapija gimdymo metu. Nežinau, ar man pavyks ir tuo pasinaudosiu, bet dabar labai malonu valandai per dieną nugrimzti į malonią pusiaumieginę būseną – o kad taip sąrėmių metu!

Jeigu mūsų blogo „Miesto mamos“ neuždarys už gimdymo namuose agitaciją (ko tikrai nesistengiu daryti, nes kol kas yra kaip yra), parašysiu, apie šią patirtį jau po gimdymo. Laukiu.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.