Artimųjų bandymas surasti 22 metų merginai kepenų donorą - neteisėtas

Pirmadienį ryte išplatintas 22 metų merginos artimųjų prašymas, kad skubiai ieškomas kepenų donoras, yra nelegalus. Tai lrytas.lt tvirtino Nacionalinio transplantacijos biuro bei asociacijos  „Gyvastis“ atstovai, tai pripažino ir merginos tėvas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Pečkaitytė

2013-03-26 09:17, atnaujinta 2018-03-09 08:11

„Jaunai panelei, labai norinčiai gyventi, skubiai reikalingas kepenų donoras transplantacijai. Po stipraus apsinuodijimo kepenys nustojo funkcionuoti ir nepersodinus šio organo per kelias dienas jos neteksime. Merginos antra Rh+ kraujo grupė. Visa šeima, artimieji bei draugai laukiam pagalbos. Atsilyginsim", - toks pranešimas pirmadienį pasiekė žiniasklaidos priemonės. Buvo pridedamas ir merginos tėčio telefono numeris.

„Šios merginos tėvai, apimti šoko, tikriausiai nelabai suvokia, kad tai, ko jie prašo, yra nelegalu. Pagal Lietuvos įstatymus, žmogui gali būti persodinti tik giminaičio arba sutuoktinio organai. Galbūt tėvai jau žino, kad dėl kokių nors priežasčių jų kepenys yra netinkami transplantacijai, galbūt kraujo grupė nesutampa, ar jie turi kokių ligų. Tačiau niekur Lietuvoje legaliai neįmanoma persodinti visiškai svetimo žmogaus kepenų.

Suprantu, kad žmonėms šokas ir skausmas, merginos tėvai turbūt ne itin įsigilinę į organų donorystės situaciją“, – portalui lrytas.lt sakė asociacijos „Gyvastis“ vadovė Ugnė Šakūnienė.

Nacionalinio transplantacijos biuro direktoriaus pavaduotoja Audronė Būziuvienė tvirtina, kad šioje situacija savo darbo neatliko ir sergančią merginą gydantys medikai – jie artimiesiems tinkamai nepaaiškino apie galimus gydymo metodus ir kaip jų siekti. „Taip, žinoma, tokie kreipimaisi į visuomenę yra neteisėta ir žeidžia pačią donorystės idėją, kad ji turi būti savanoriška, neatlygintina ir konfidenciali“.

A. Būziuvienė neatmeta, kad 22 m. merginos tėvai buvo suklaidinta ir po I. Matijošaitienės mirties kilusio ažiotažo. „Galbūt tas viešumas, kuris lydėjo I. Matijošaitienės organų donorystę, merginos tėvams leido tikėtis, kad šiuo klausimus galima spręsti viešai. Bet juk ir I. Matijošaitienės atveju buvo pažeistas organų donorystės konfidencialumo principas“.

Portalui lrytas.lt susisiekus su merginos tėvu, šis taip pat pripažino, jog paskubėjo su tokiu prašymu. „Nacionalinis transplantacijos biuras sakė, kad mes paskubėjome, ne viskuo rūpinasi jie. Išgirdau, kad jeigu kepenų transplantacija tikrai bus reikalinga, kepenys bus surastos. Todėl ankstesnį savo kreipimąsi į visuomenę mes atšaukiame“, sakė merginos tėvas Alvydas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.