Biržietis skundžiasi, kad yra nuodijamas asbestu

Biržų miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnyboje (PGT) pastate vykdomas teroras. PGT pastate yra paskleistos cheminės medžiagos – asbestas, kuris, anot Higienos instituto, kenksmingumu prilyginamas arsenui ar gyvsidabriui.

Biržų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos palėpė, kurioje, anot skaitytojo, yra paskleistas asbestas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Biržų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos palėpė, kurioje, anot skaitytojo, yra paskleistas asbestas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Kėželis

2013-04-09 12:01, atnaujinta 2018-03-08 14:39

Jau ilgus metus sąmoningai nuodijami šio pastato gyventojai ir darbuotojai. Nuodijama sąmoningai, nes nesuprasti ar nematyti šios nuodingos cheminės medžiagos yra neįmanoma. Ši palėpė, kurioje paskleistas asbestas, priklauso Biržų PGT, kurios viršininkas Audrius Nagelė, komendantas Stanislovas Vanagas, eidami savo pareigas privalo suprasti asbesto kenksmingumą ir nedelsdami pagal numatytą planą šį nuodingą cheminį elementą iš pastato pašalinti.

Tačiau A. Nagelė, S. Vanagas piktnaudžiauja tarnyba, neatlieka savo tiesioginių pareigų bei dėl savo biurokratizmo sąmoningai nuodija darbuotojus, gyventojus ir mažamečius vaikus. Asbesto plaušeliai plinta pro duris, plyšius ir ventiliacijos angas, taip keldami mirtiną pavojų žmogui, sveikatai. Tai įvairios ligos – asbestozė, mezotelioma, vėžys ir t.t.

Reikalauju nutraukti šį teroro aktą, nuodingas chemines medžiagas – asbestą - neautralizuoti, surinkti ir iš patalpos pašalinti. Nustatyti užterštumo lygį, patikrinti gyventojų sveikatos būklę ir įvertinti sveikatai padarytą žalą. Gyventojus ilgą laiką kamuoja dusulys, kitos įvairios sveikatos komplikacijos. Vaikams buvo operuoti kvėpavimo takai.

Reikalauju viršininką A. Nagelę, kol bus vykdoma valymo operacija, nušalinti nuo pareigų, nes jis nesugeba ar nenori jų atlikti. Reikalauju mirtinai pavojingą cheminį elementą asbestą paskleidusius asmenis surasti ir nubausti. Taip pat nustatyti asmenis, sąmoningai nuodijusius šio pastato žmones.

Šiuo atveju visai nesuprantamas Biržų PGT viršininko A. Nagelės bei Biržų PGT komendanto S. Vanago sąmoningas aplaidumas. Turiu pagrindo manyti, kad taip yra man dar ir kerštaujama. Prašau, jog tyrimą vykdytų ne Biržų miesto prokuratūra ir policija, nes A. Nagelės žmona dirba specialiste Biržų policijos komisariate. O tai tiesiogiai gali kenkti tyrimui, siekiant išvengti atsakomybės.

Prašau kuo greičiau atlikti vietos apžiūrią, nes siekiant išvengti atsakomybės įkalčiai gali būti skubiai naikinami.

Šis kreipimasis taip pat buvo nusiųstas Generalinei prokuratūrai ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai.

***

Biržų PGT viršininkas Audrius Nagelė:

„Prieš penkerius metus buvo perdengiamas PGT stogas, ir nuo to laiko palėpėje liko keli šiferio lapai. R. Kėželis, kuris ir skundžiasi jo nuodijimu, taip pat gyvena PGT pastate – čia turi butą. Įdomiausia, kad kol nebandėme pašalinti tų atliekų, R. Kėželis tylėjo. Kai tik pradėjome tvarkytis, užvertė visus skundais.  Tačiau mes kreipėmės į utilizacijos įmonę, gavome aplinkosaugininkų nurodymus, ir dar šią savaitę visos atliekos iš palėpės bus pašalintos“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.