Universitetas studentams: „Jei būsit tyliai, tai ir gausit diplomą“ (papildyta)

Perskaičiau lrytas.lt straipsnį apie laivavedybos studentus ir nusprendžiau parašyti apie savo patirtį. Pernai turėjome be galo daug problemų su Klaipėdos universitetu, ketinome kreiptis į žiniasklaidą, bet mus greit nuslopino: „Jei būsit tyliai, tai ir gausit diplomą.“ Diplomų įteikimo dieną drebėjome sėdėdami, nes nežinojome, kokį diplomą gausime.

Klaipėdos universitetas.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos universitetas.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Buvusi studentė

Apr 27, 2013, 9:53 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:51 PM

Norėčiau pabrėžti, kad Klaipėdos universitete nėra iš esmės visas blogas. Pavyzdžiui, geri yra Technikos fakultetas, kuris ruošia inžinierius, Menų fakultetas. Bet visa kita... Tai yra aukščiausio lygio netvarka. Rašau jums dėl to, kad tuomet nutylėjom dėl savo naudos siekio, bet dabar, kai perskaičiau lrytas.lt straipsnį, prisiminiau skaudžius prisiminimus ir noriu pasisakyti.

Mes mokėmės kraštovaizdžio architektūros, kai įstojome, ši programa vadinosi „Kraštovaizdžio architektūra ir kraštotvarka“. Pasirašėme sutartis, po pirmojo studijų mėnesio pranešė, kad pakeitė pavadinimą, ir dabar programa vadinasi tik „Kraštovaizdžio architektūra“. Ketverius metus mokėmės pagal „naują“ programą, paskaitos vadinosi vienaip, kreditai - kitaip.

Galiausiai, likus 2 savaitėms iki diplomų teikimo, sužinojome, kad prie pirmojo pavadinimo studijų programos (sutartyje) buvo įrašytas numerėlis, dėl kurio mes gausime tik kraštotvarkos (žemėtvarkos) diplomą. Paskaitas ir pavadinimą pakeitė, bet perrašyti sutartis pamiršo...

Teisiškai išėjo, kad mes mokėmės programą su visiškai pakeistais dalykais. Ir galiausiai - mes nei kraštotvarkininkai, nes baigėme architektūros programą, nei architektai, nes pagal sutartį - kraštotvarkininkai.

Aš net nesismulkinu pasakodama apie tai, kai atėję į egzaminą gaudavome lapelius, kuriuose pusę metų lankytų paskaitų visų kreditų skaičius pasikeitęs. Jie teigė, kad toks per naktį padarytas pakeitimas „mus pritraukė prie europinių standartų“, bet įdomiausia dalis, kad mažiausiai kreditų turėjęs dalykas, kurio būdavo tik 1 paskaita į savaitę, įgavo daugiausiai - net 6 ar daugiau kreditų...

Aš nekalbu, kad dirbdavome be jokio plano. Dėstytojai leisdavo sau reikalauti bet kada ir bet ko. Buvo tokių atvejų, kai dirbome grupelėse prie vieno miestui svarbaus pastato konkurso. Kai pusę metų buvo teigiama, kad reikia tik eskizų, minčių, idėjų, o likus savaitei iki galutinio pateikimo pranešta, kad jie nori pareklamuoti savo specialybę, todėl pasikvietė žurnalistus ir viską reikia pateikti parengus su specialia programa, vizualizacijas, pjūvius, net „būtų gerai, kad sukurtumėte pristatymams filmuką, kur galima po pastatą ir pasivaikščioti, kiti sukuria ir jūs sukursite“.

Gal galima ir pagalvoti, kad aš tik eilinė moksleivė kuriai nepatinka mokytojai (normali situacija). Bet vienas bjauriausių dalykų, kad galutiniam darbų pateikimui buvo reikalaujama aukščiausio ir brangiausio pateikimo, koks įmanomas, ir grasino, kad kitus, pateikusius ne pagal jų nuostatas, atmes.  Taigi kiekvienam vien pats diplominio darbo pateikimas kainavo apie 1000 litų.

Pavyzdžiui, pateikimui būtini 8 spausdinti plančetai (1000x700) ne šiaip ant tvarkingo foto popieriaus bet būtinai ant klijuojamos reklaminės plėvelės, kurios kvadratas spausdinimo kainuoja 50-80 litų (nors vizualiai mažas skirtumas).

Rašto darbai privalėjo būti įrišti tik į gražias knygas kietais trauktais viršeliais (nors VU, VGTU studentų to reikalauja tik nebent iš magistrantų ar doktorantų). Būtinai reikalavo, kad kompaktinis diskas būtų ne šiaip įrašytas ir tvarkingame apiformintame vokelyje, bet būtinai išdegintas „light scribe“ įrenginiu. Kai mes bandėm pasikalbėt su dėstytojais, kad "gal galima kažkaip pigiau, nes kokybė nenukenčia, kad, pavyzdžiui, tik vieną egzempliorių įrištume į knygą, o kitus pateiktume įrištus spiralėmis“ Mums buvo pasakyta: „Jei neturite pinigų, nereikia mokytis aukštojoje mokykloje“.

Tai čia tik labai nedidelės smulkmenos, bet nebenoriu daug išsiplėsti. Nežinau, kodėl atvejį apie laivavedybos studentus vieni skelbia plačiai, kiti net neužsimena apie tai... Galbūt tai vienas iš paaiškinimų, kaip Klaipėdos universitetas, dirbdamas tokiais tik sau priimtinais metodais, ramiai gyvena jau tiek metų. Beje, vieni studentai, baigę dar prieš mus, buvo nuėję iki advokatų, kol universiteto valdžia nusileido ir vėl nepasakė „nusiraminkit, gausit...“

Klaipėdos universiteto Gamtos ir matematikos mokslų fakulteto prodekanas studijoms lekt. Antanas Kontautas:

„Labai gerai, kad studentai reiškia mums pastabas. Gamtos ir matematikos mokslų fakultetas pastabas visada priima su malonumu. Yra buvę ne vienas atvejis, kuomet studentai rašė pareiškimus dėl tam tikrų jiems nepatinkančių dalykų. Dekanatas šiuos pareiškimus visada svarsto ir dažniausiai šie svarstymai baigiasi studentų naudai. Mes visi siekiame kuo geresnės studijų kokybės ir gerovės studentams.

Dažnai studentai tarpusavyje kalba daug, tačiau raštu parašyti savo problemų nedrįsta, todėl kartais kyla abejonių, ar jų kalbos pagrįstos. Šiuo atveju taip pat kyla klausimas, kodėl studentė tylėjo? Galbūt studijuodama neturėjo įrodymų ir dabar tik lieja nuoskaudas? Studijų metu su malonumu būtume išnagrinėję šią situaciją, jeigu būtų apskritai tokia buvusi. Dabar tai atrodo tik kaip subjektyvi nuomonė, kuri nepagrįsta argumentais.

Dėl minimos nuomonės apie netvarką studijų programoje – netvarkos pasitaiko visur, ne tik Klaipėdos, bet ir kituose universitetuose – tam įtakos galėjo turėti administracinis darbas, Švietimo ir mokslo įstatymo pataisos, reforma, Klaipėdos universiteto perėjimas į Viešąją įstaigą, studijų apskaitos sistemos diegimas (kuri šiuo metu baigiama diegti), pokyčiai kreditų sistemoje: mums reikėjo pereiti į Europinių kreditų sistemą (ECTS). Taip pat reikėtų paminėti, kad kiekviena studijų programa yra koreguojama ir universitetas turi teisę programą keisti iki 20 proc. jos iš naujo neakredituojant.

Mes jokiu būdu nenorime pasakyti, kad kratomės atsakomybės. Tai labai konkretus atvejis. Jeigu būtų buvę nusiskundimų, mes būtume reagavę, bet nė vieno tokio nusiskundimo nesame gavę. Šiuo atveju galima pareikšti tik priekaištus – kodėl studentė tylėjo, kai buvo galima tą dalyką taisyti. Kviečiame dabartinius studentus aktyviau reikšti savo nuomonę, kad ateityje tokių nesusipratimų nebebūtų“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.