Lietuva 2.0: ką savo šaliai siūlai tu?

Kovo pabaigoje visu pajėgumu pradėjo veikti jau dvejus metus kuriamas pilietinių iniciatyvių socialinis tinklas Lietuva 2.0 (www.lietuva2.lt). Tai elektroninės demokratijos socialinis tinklas, kuriame dalyvaujantys Lietuvos piliečiai gali patys Lietuvą kurti tokią, kokią ją nori matyti. Šis portalas, paremtas Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos ir Referendumų įstatymais, siūlo teisėtą, nemokamą būdą teikti pilietines iniciatyvas ir palaikyti jas, pasirašant elektroniniu būdu.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Jaščemskas

May 7, 2013, 2:59 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:10 AM

Pirmoji Lietuva 2.0 iniciatyva – „Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos palengvinimas“, leidžiantis prailginti parašų rinkimų terminus ir įteisinantis galimybę visą pilietinių iniciatyvų procesą vykdyti elektroniniu būdu. Kovo 27 d. Vyriausioji rinkimų komisija išdavė parašų rinkimo lapus ir leidimą parašus rinkti elektroniniu būdu, naudojant portalą www.lietuva2.lt, todėl, vadovaujantis LR Konstitucija ir Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymu, šiam įstatymo projektui surinkus 50 000 piliečių parašų, jis bus pristatytas svarstyti Seime.

Demokratija 2.0

Įvertinus tai, kaip internetas, pasitelkiant Web 2.0 galimybes, išsivystė į visų jo vartotojų kuriamą sistemą, aiškėja analogiškos visos valstybės raidos galimybės. Pats demokratijos apibrėžimas apima dalykus, būdingus Web 2.0 paradigmai: demokratinės valstybės turinį turėtų kurti kiekvienas jos pilietis. Tad sekant visos interneto raidos pavyzdžiu, kuriamos galimybės, leidžiančios kiekvienam piliečiui minimaliomis pastangomis ir patogiomis priemonėmis prisidėti prie valstybės turinio kūrimo. Kodėl negalima to paties pasiekti naudojant jau sukurtus socialinius tinklus ar kitus paprastesnius, daugeliui įprastus būdais? Iš pirmo žvilgsnio tai nėra akivaizdu, tačiau yra gana svarių priežasčių.

Pirmiausia esami socialiniai tinklai yra orientuoti į pažintis ir draugų ratus, jų pagrindinis tikslas – leisti palaikyti ryšį su artimaisiais ir kitais svarbiais žmonėmis. Todėl natūralu, kad reta siena ar ratas apsieina be banalių įrašų ir linksmos, lengvos informacijos, kuri vieniems patinka, o kitus labai erzina. Daugėjant virtualių ir įsivaizduojamų draugų, daugėja ir pakvietimų žaisti fermą ar panašių šiukšlių, ne kiekvienas sugeba viską tinkamai susitvarkyti. Netekę kantrybės, kai kurie žmonės iš vieno socialinio tinklo migruoja į kitą, kuriame atsakingiau renkasi draugus, tačiau galiausiai rezultatas, greičiausiai, vis tiek bus panašus, nes visų tokių tinklų kūrimo principas iš esmės yra vienodas – orientuotas į pažintis, į skirtingus ir skirtingais dalykais besidominčius žmones.

Socialiniai tinklai tapo ir galimybe sekti svarbius bei įtakingus žmones. Turbūt daugelio socialiniuose tinkluose tarp draugų ar sekamųjų yra asmeniškai nepažįstamų visuomenės veikėjų, kurių žinutės atstoja naujienų portalus, kurių nuomonė yra gerbiama, vartotojai mielai įsitraukia į jų pradėtas diskusijas. Tačiau visos diskusijos pabirusios po atskiras šių visuomenės veikėjų sienas, tie patys klausimai yra dažnai gvildenami galybėje skirtingų vietų, o norint nepraleisti diskusijų dominančiomis temomis, tenka užsiprenumeruoti ir visas kitas nebūtinai dominančias diskusijas. Pavyzdžiui, kaip reikėtų elgtis, norint sužinoti, kokios diskusijos kuriame socialiniame tinkle vyksta švietimo tema? Dalį jų labai pasistengus pavyks rasti, tačiau galbūt pačios geriausios idėjos taip ir liks neatrastos.

Lietuva 2.0 išskirtinumas

Kitaip nei kituose tinkluose, Lietuva 2.0 vartotojai vienijami ne pagal realaus pasaulio pažintis, o pagal domėjimosi sritis, konkrečias idėjas ar valdžios sprendimus. Taip kuriamos prielaidos atsirasti naujoms pažintims, smegenų šturmo būdu gimti puikioms idėjoms ir susiburti komandoms, kurios jas įgyvendintų. Socialinis tinklas yra suprojektuotas taip, kad kiekviena žinutė, pasisakymas ar įrašas vestų į rezultatą.

Iš paprasčiausių pasisakymų atsiranda sumanymai, kurie gali būti įgyvendinami naudojant projektų valdymo priemones arba tapti pilietine iniciatyva, kuri išplėtota taps įstatymo projektu ir surinkus reikiamą el. parašų skaičių pateks valdžios atstovams į rankas. Valdžiai ėmus svarstyti pateiktą iniciatyvą ar bet kurį kitą visuomenei aktualų klausimą, savo nuomonę UŽ ar PRIEŠ galima išreikšti ir šiame tinkle, ją palyginti su valdžios atstovų sprendimu.

Į diskusijas svarbiais klausimais gali įsitraukti visi aktyvūs Lietuvos interneto vartotojai, nepriklausomai nuo asmeninių pažinčių. Kiekvienas sumanymas – tai lyg atskiras diskusijų kambarys, į kurį jungiasi visi, kam ta tema aktuali. Nuorodas, kuriomis pasidalysite, matys visi, besidomintys atitinkama tema (pvz., švietimu, ekonomika ir pan.). Visa informacija (išskyrus vidinius organizacijų klausimus) yra vieša ir prieinama net neužsiregistravusiems piliečiams, taigi kiekviena nuomonė gali pasiekti bet kurį skaitytoją.

Aktualių naujienų prenumeravimo ir jų atsisakymo veikimas paprastas: sudedama informacija apie naujai atsiradusius dominančių kategorijų arba miesto įrašus ir visos naujienos, susijusios su įdomiais įrašais ar žmonėmis. Galima užsisakyti viso įrašo ar tik konkretaus jo komentaro tęsinio prenumeratą. Taip pat sistema bando automatiškai pagal balsavimą ir komentarus nuspręsti, kurios temos skaitytoją domina.

Informacija svetainėje neapsiriboja ir nesibaigia naujienų srautu – jį klasifikuojama ir sudėliojama į atitinkamas lentynėles, kur ją visą galima bet kada lengvai rasti. Paieškoje įvedus bet kurį raktinį žodį, bus pateikti visi su tuo susiję įrašai. Be to, galima dalyvauti Lietuva 2.0 socialinio tinklo kūrime, aptarti svarbesnius pakeitimus ir prisidėti prie portalo plėtojimo.

Prisijungti prie Lietuva 2.0 socialinio tinklo galima užsiregistruoti nurodant vardą ir pavardę, taip pat naudojant Facebook, Google ir Yahoo paskyras. Tiesa, norint skirti savo balsą iniciatyvoms, reikalingas elektroninis parašas, tad reikia patvirtinti tapatybę. Tam galima pasinaudoti mobiliuoju elektroniniu parašu, tapatybės kortele su integruotu sertifikatu ar bankiniu prisijungimu.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.