Paaugliai be rusiškų keiksmažodžių - misija neįmanoma?

Po pietų išvykau prie miško ežeriuko pailsėti. Po ilgai užsitęsusio pavasario atbudusi gamta džiugina sielą. Nedidukas, tarsi maža žydra akutė, įsiterpusi į pušyną, ežerėlis kupinas gyvybės. Tarsi lenktyniaudamos, kuri garsiau uždainuos, sutartinai kvarkia varlytės. Jų vestuvės jau baigėsi. Dabar leidžia į vandenį ikrelius, iš kurių netrukus išsiris buožgalviukai.

Ar tėvai ir mokytojai gali ką nors padaryti, kad vaikai nesikeiktų bjauriais rusiškais keiksmažodžiais?<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Ar tėvai ir mokytojai gali ką nors padaryti, kad vaikai nesikeiktų bjauriais rusiškais keiksmažodžiais?<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Povilas Gaidelis

May 16, 2013, 10:34 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:55 PM

Ežerėlio vandens paviršiuje atsispindi žydras be vieno debesėlio, dangus miško aikštelėje jau ruošiasi žydėti pakalnutės. Linksmai čiulba paukšteliai. Kažkur toli girdisi gegutės kukavimas. Gamtoje įsigalėjęs pavasaris jau netrukus užleis vietą savo sesei vasarai.

Tačiau ne apie gražią atbudusią gamtą aš noriu dabar parašyti. Kitame ežeriuko krante pasigirdo balsai. Trys paaugliai su meškerėmis atėjo išbandyti laimės. Nežinau, kaip jiems sekėsi žvejoti, tačiau jų pokalbius girdėjau puikiai.

Kalbėjo lietuviškai. Matyt, tautiečiai. Tikriausiai augo lietuviškoje šeimoje ir mokyklą, matyt, lietuvišką lanko. Būtų labai nekorektiška čia pakartoti žodžius, kuriuos šie jauni vaikinai vartojo: na..j, ch..., ir t.t. Kiekvienas sakinys ir net kiekvienas žodis baigėsi galūne -jatj.

Aš nežinau, ar šių vaikinų (dar visai vaikų), kurie augo ir buvo auklėjami, matyt, laisvoje Lietuvoje, tėvai ir pedagogai žino apie šį masiškai paplitusį reiškinį tarp paauglių? Ar žino jo priežastis? Ar imasi kokių nors priemonių, ar į tai žiūri pro pirštus, manydami, kad tai smulkmena?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.