Susižavėjote nuolaida? Sužinokite, ar nepermokate

Į „Bendraukime“ kreipėsi lietuviškais grupinio apsipirkimo portalais nusivylusi skaitytoja Goda. „Visos tokios svetainės neva taiko labai dideles nuolaidas įvairioms prekėms ir paslaugoms. Net pačiai yra tekę pirkti jų siūlomus daiktus. Tačiau praėjus kiek laiko šių tinklapių veikla labai nusivyliau ir pradėjau juos stebėti. Tada supratau, kad visos nuolaidos yra tik apgaulė ir kaip gudriai jie plėšia iš žmonių pinigus“, – įsitikinusi Goda.

Pirkiniui reikės sukrapštyti daugiau, jei naudositės lietuviškais, o ne užsienio grupinio apsipirkimo portalais.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Pirkiniui reikės sukrapštyti daugiau, jei naudositės lietuviškais, o ne užsienio grupinio apsipirkimo portalais.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2013, 5:46 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:52 PM

Moteris lygino tų pačių prekių kainas lietuviškuose nuolaidų portaluose ir užsienio svetainėse, tokiose kaip „eBay“. Ir klausė, kokiu pagrindu lietuviškuose portaluose skelbiama, kad, suknelė parduodama už 59 litus vietoj 95 litų, kai tuo tarpu identiškai atrodanti suknelė „eBay“ parduodama už 9,99 svaro (apie 40 litų).

Ar Lietuvos grupinio apsipirkimo portalai klaidina vartotojus? To klausėme Lietuvos konkurencijos tarybos, kuri gegužės mėnesį nubaudė elektroninę parduotuvę b-a.lt už klaidinančią reklamą, siūlant įsigyti prekes už tam tikrą mažesnę kainą prieš tai nepagrįstai pakėlus kainą „be nuolaidos“.

Pasak Konkurencijos tarybos Komunikacijos skyriaus laikinosios vedėjos Rimos Kaulėnaitės, vertinant reklamą, vertinama jos visuma. „Jeigu reklamos davėjas neturi pakankamų įrodymų, kad skelbiama konkrečios prekės kaina yra pagrįsta realiais faktiniais duomenimis, įrodančiais, kad ši kaina atitinka tikrovę, tai gali būti pripažįstama, kad jis pažeidė Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo nuostatas ir už tai jam gali būti skirta įstatyme numatyta sankcija“, – paaiškino R. Kaulėnaitė.

Vis dėlto specialistė atkreipė dėmesį, kad prekės kainos kitose užsienio šalyse dėl objektyvių priežasčių negali būti tiesiogiai lyginama su prekės kaina Lietuvoje. „Būtina įvertinti įvairius veiksnius, kurie lemia galutinę prekės kainą, kaip pavyzdžiui, ar prekę parduoda didmeninė ar mažmeninė įmonė, prekės siuntimo į Lietuvą kaštai, muitai, darbuotojų išlaikymo kaštai ir pan. Atsižvelgiant į tai, akivaizdu, kad, vertinant vidutinio vartotojo požiūriu, tos pačios prekės kaina, ją įsigyjant iš įvairių įmonių kitose šalyse gali būti skirtinga“, – tvirtino Konkurencijos tarybos atstovė.

„Cherrymedia“ generalinio direktoriaus Viliaus Juraičio komentaras:

„Kaip ir informuojama minimų Beta.lt ir Grupinis.lt akcijų aprašymuose, nurodyta įprastinė prekės kaina (vertė) yra kaina, atitinkanti kitose internetinėse parduotuvėse parduodamų tokių prekių kainą atitinkamo akcijos (pasiūlymo) paskelbimo mūsų svetainėse metu.

Nagrinėjant kiekvieną iš jus sudominusių trijų Beta.lt akcijų, visais atvejais nurodyta įprastinė kaina atitinka tiekėjo arba gamintojo rekomenduojamą mažmeninės prekybos kainą Lietuvos arba Baltijos šalių rinkoje.

Norime priminti, kad Beta.lt yra atsakinga įmonė – suteikiame 100 proc. kupono grąžinimo garantiją, taip pat suteikiame galimybę pirkėjui jau gautą prekę grąžinti be jokių papildomų kaštų, jei jam netinka prekės dydis, spalva, forma ar komplektiškumas. Taip pat trumpai pakomentuosiu jūsų nurodytus eBay.co.uk skelbimų pavyzdžius. „eBay“ portalas yra lietuviško skelbiu.lt skelbimų portalo analogas: didžioji dalis prekių pardavimo skelbimus jame talpinančių pardavėjų yra fiziniai asmenys; tuo atžvilgiu pirkimas „eBay“ panašus į pirkimą turguje – bus atvejų, kai pasiūlyta kaina bus itin žema, tačiau neaišku, kaip bus su garantiniu aptarnavimu, kokios bus galimybės nepatikusią ar netikusią prekę grąžinti ir kiek tai kainuos papildomai, kokie bus papildomi prekės pristatymo pirkėjui kaštai.

Ne visuomet internetiniuose skelbimų portaluose pardavėjų pateikiamos prekių nuotrauka garantuoja, kad pavyks nusipirkti būtent tą pačią nuotraukoje pavaizduotą originalią prekę.

Jūsų pateikiamame pirmajame pavyzdyje matome, kad nors prekės siūlomos Didžiosios Britanijos eBay.co.uk skelbimų portale, pačiame skelbime nurodyta, kad prekės bus siunčiamos iš Honkongo ir bus be etikečių. Apie tokiame skelbime siūlomų prekių tikrąją kilmę galima tik spėlioti - galbūt tai padirbiniai, tik iš pirmo žvilgsnio panašūs į nuotraukose parodytas originalias prekes, galbūt prekių likutį išparduoda užsidaranti Honkongo parduotuvė, galbūt tokiu būdu bandoma atsikratyti vogtomis prekėmis - ir kadangi tiekėjas neaiškus, įsigijęs tokiame skelbime siūlomą prekę pirkėjas negali būti tikras, kad gaus tai, kas pavaizduota skelbimo paveikslėlyje. Jau nekalbant apie garantinį aptarnavimą ar galimybę nepatikusią ar netikusią prekę grąžinti kitoje pasaulio pusėje įsikūrusiam pardavėjui.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.