Emigrantės patirtis: kas užsienyje – pigu, Lietuvoje – prabangos prekė

Lietuvių verslininkai stebina vis labiau. Suprantama, visi nori uždirbti ir turi tokią teisę. Iš pažįstamų, iš savo patirties, esu susidarius nuomonę, kad eiliniam lietuviui, kai alga, duok Dieve, siekia 1500 Lt į rankas, sunkoka apsipirkt parduotuvėje (kalbu apie rūbus, avalynę).

Olandijos parduotuvėse prekės be akcijos kainuoja kelis kartus pigiau nei su nuolaida - Lietuvoje.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Olandijos parduotuvėse prekės be akcijos kainuoja kelis kartus pigiau nei su nuolaida - Lietuvoje.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta D.

Jun 18, 2013, 12:55 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:12 AM

Pamenu, prieš keletą metų apsižiūrėjau, kad sūnus kelnes išaugęs, o naujos – dar didokos (jau tada pirkdavau rūbus internetu iš JAV ir Jungtinės Karalystės). Nulėkėm į parduotuvę, maniau, kad už 50 Lt tai jau tikrai rasiu kelnes 2–3 metų vaikui. Kur jau... Tokio tipo kelnės, kokių norėjau – paprastos, plonos medžiagos, kainavo 100 Lt. Tai paskatino ir toliau tęsti apsipirkimus internetu iš užsienio. Per nuolaidų dienas pirkdavau rūbus iš Lietuvos prekybos centrų.

Metus gyvenu ne Lietuvoje. Situacija tokia, kad apsipirkti internetu prireikia tik tada, kai tiesiog tingisi eiti į parduotuvę... O nuėjus į parduotuvę, visad surasiu marškinėlius, švarką ar kelnes vaikui iki 10 eurų (apie 35 litus). Kalbu ne apie prekybos centrus, kalbu apie HM, VD ir panašias parduotuves.

Tačiau „nardymo“ po įvairius apsipirkimo puslapius nemečiau. Nuo senų laikų vis dar gaunu pranešimų iš „akcijų“ portalų. Ir vis daugiau ir daugiau prekių matau tokių, kurios „eBay“ ar „Aliexpress“ yra 2–4–6 kartus pigesnės.

Vieną dieną nuėjusi į parduotuvę be jokių akcijų radau vaikišką muilą „Sebamed“ už 1,5 euro (5,2 lito). Pasidomėjau, kokia Lietuvoje kaina – 11–15 Lt... Žinoma, kaip gera draugė, pripirkau muilo ir nusiunčiau draugės mergaitei. Taip pat pasidomėjau vaistinių tinkle – kodėl kitose šalyse įmanoma tokia kaina, o Lietuvoje – ne? Atsakė, kad viskas priklauso nuo tiekėjų.

Tai klausimas – kas trukdo ieškoti kitų tiekėjų? Juk kitose šalyse taip pat norisi uždirbti, parduotuvės nešelpia, tačiau gerokai pigiau parduoda. O gal tiekėjai pristato prekes tokia kaina, kaip ir visoje Europoje, tik lietuviams reikia išpūsti „naudą“, lyg tai būtų stebuklas ir parduoti brangiau?

Tas pats ir dėl „Neutral“ prekių. Indų ploviklis „Neutral“ Olandijoje kainuoja 0,99 euro (apie 3,4 lito). Ir jis yra vienas tokių prastesnių Olandijoje. O Lietuvoje šios firmos nauda tiek išpūsta, lyg čia būtų panacėja...

Ar tai nevykusi mokesčių sistema, verčianti sukčiauti, ar vis tik sąžinės trūkumas: „Che che, apgausiu, parduosiu brangiau gerokai ir biznį padarysiu.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?