Emigrantą Lietuvoje pribloškė dantų pastos kokybė

Po ilgiau trukusio gyvenimo užsienyje grįžau į Lietuvą. Per kelerius metus pripratus prie originalios, Skandinavijoje platinamos dantų pastos, ir paragavus Lietuvoje platinamos to paties pavadinimo dantų pastos, iškart atkreipiau dėmesį į akivaizdžius skonio, spalvos ir konsistencijos skirtumus. Lietuviškoji turi bjaurų „chemikalų“ prieskonį, pastos konsistencija – tirštesnė, ne vientisa, spalva keliais pustoniais tamsesnė – vaizdas ir skonis primena sovietiniais laikais gamintas dantų pastas.

JAV federalinė vaistų agentūra savo gyventojams netgi išplatino įspėjimą nepirkti, o nusipirkus – išmesti bet kokias Kinijoje pagamintas dantų pastas.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
JAV federalinė vaistų agentūra savo gyventojams netgi išplatino įspėjimą nepirkti, o nusipirkus – išmesti bet kokias Kinijoje pagamintas dantų pastas.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus N. J.

Jun 26, 2013, 12:30 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:46 AM

Pažvelgus į ant pakuotės nurodytą gamintojo šalį (matyt, dėl savaime suprantamų priežasčių užrašytą mikroskopiniu šriftu), paaiškėjo, jog dantų pasta yra pagaminta ne kur kitur, bet Kinijoje. Skaitytojams turbūt nereikia priminti ar aiškinti, kaip sveikatos apsaugos reikalavimų laikosi Kinijos pramonė – nuo pat Kinijos eksporto ekspansijos į JAV ir Europą pradžios buvo išaiškinama tūkstančių tūkstančiai atvejų, kuomet buities bei maisto pramonių eksportuojamoje produkcijoje randamos nuodingos cheminės medžiagos.

Tad sunerimęs, kad pirkdamas ir vartodamas Kinijoje pagamintą dantų pastą galimai rizikuoju savo ir savo šeimos sveikata, interneto paieškoje įvedžiau dantų pastos pavadinimą kartu su žodžių junginiu „made in China“. Ir ką gi – pasipylė krūvos straipsnių anglų kalba, kuriuose išties aprašoma su itin kenksmingais chemikalais, kurie, tarp kita ko, naudojami gaminant antifrizą, dažus bei stabdžių skystį, išaiškinti masinio platinimo visame pasaulyje atvejai.

JAV federalinė vaistų agentūra savo gyventojams netgi išplatino įspėjimą nepirkti, o nusipirkus – išmesti bet kokias Kinijoje pagamintas dantų pastas. Kinijos atsakinga valstybinė kontrolinė institucija, po šio agentūros žingsnio pareiškė, kad iki šiol nuo dantų pastos dar nemirė nė vienas kinas, tad viskas yra gerai, o amerikiečiai esą reaguoja neadekvačiai ir neatsakingai.

Tačiau amerikiečiai taip sureagavo, kadangi jau turėjo karčią patirtį: 107 amerikiečiai, gėrę eliksyrą su tuo pačiu nuodingu diethylene glycol cheminiu junginiu, mirė; 100 Panamos gyventojų, gėrę sirupą nuo kosulio, kuriame, kaip vėliau paaiškėjo, buvo Kinijoje pagaminto glicerino su tuo pačiu diethylene glycol, taip pat mirė. Nuo tokio pačio kiniško „glicerino“ Haityje mirė 88 vaikai.

Kodėl kinai gliceriną atskiedė šiais nuodais? Nes šie – taip pat saldaus skonio, turi visas reikiamas cheminio tirpiklio savybes, ir svarbiausia – daug kartų pigesni nei tikras glicerinas. Šie masinio apsinuodijimo sukeltų mirčių pavyzdžiai – tai tik maža dalis viso pasaulio mastu įvykusių apsinuodijimų, sukeltų šio į medikamentus ar kūno priežiūros priemones primaišyto cheminio junginio.

O diethylene glycol – tai tik vienas iš gausybės visų kitų nuodingų cheminių medžiagų, kurios randa sau kelią iš Kinijos fabrikų į nieko neįtariančių vartotojų, įskaitant ir Lietuvos, organizmus. Vartojant šį nuodą mažais kiekiais nebūtinai mirštama – viso labo pakenkiamos smegenys, inkstai, kepenys ir plaučiai. Kinų logika šiuo konkrečiu atveju buvo – dantų pasta, turinti ta patį nuodą, skirtingai nei sirupas nuo kosulio, nenuryjama, tad ir pavojaus jokio nėra.

Be to – tas, kas mūsų nepražudo, mus, turbūt, padaro tik stipresnius?

Po kilusio pasaulinio masto skandalo Kinija būtent šio chemikalo vartojimo dantų pastose, bent jau oficialiai, atsisakė. Tačiau tai – labai geri kinų požiūrio į eksportuojamų prekių saugumą sveikatai pavyzdžiai. Kadangi Lietuvoje pirktos ir iki šiol naudotos dantų pastos taip ir nenusiunčiau ištirti cheminėje laboratorijoje, negaliu patvirtinti, jog mano vartota dantų pasta taip pat turėjo sveikatai kenksmingų cheminių medžiagų.

Tačiau jos skonis ir išvaizda buvo išties įtartina. Taip pat žinomas faktas yra tai, kad Kinijos pramonininkai bet kuria kaina stengiasi ir stengsis uždirbti papildomą dolerį, o Europos vartotojų sveikata yra jų prioritetų sąrašo apatinėje vietoje – žinoma, iki tol, kol nuo nuodingų medžiagų šimtais susirgę ar mirę vartotojai iškelia šią problemą į viešumą.

O tas faktas, kad maisto kontrolės tarnybos kiekvienos eksportuojamos ir importuojamos dantų pastos partijos netikrina, bei jau paminėti, ne kartą atskleisti būtent Kinijoje pagamintų bei kitų nuodingų dantų pastų platinimo atvejai, mane galutinai privertė prieš perkant bet kurį kūno priežiūros ar maisto produktą – ar tai būtų makaronai, ar kremas odai, ar šampūnas, ar dantų pasta – įsitikinti, jog šie produktai nėra pagaminti Kinijoje. Nes mūsų sveikata, deja, rūpi tik mums patiems. Mano kiniškoji dantų pastos tūtelė jau guli šiukšlių dėžėje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.