Palangos merą – į teismą dėl benamių

Žiema toks metų laikas, kuris daugeliui patinka, bet daug kam ir nepriimtinas, o kai kuriems visuomenės sluoksniams jis kelia mirtiną pavojų. Taigi dabar norėčiau parašyti apie tuos, kuriems ši artėjanti žiema gali jau būti paskutinė.

Palangiškis susirūpino - kas bus su kurorto benamiais, kai ateis žiema?<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Palangiškis susirūpino - kas bus su kurorto benamiais, kai ateis žiema?<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Stasys iš Palangos

Jul 2, 2013, 11:08 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:40 AM

Praėjus Joninėms dienos vis trumpėja, už poros mėnesių jau medžių žaluma nublanks ir tai bus ženklas, kad į Lietuvą nenumaldomai atkeliauja ir balta žiema su savais pliusais ir minusais.

Žiema toks metų laikas, kuris daugeliui patinka, bet daug kam ir nepriimtinas, o kai kuriems visuomenės sluoksniams jis kelia mirtiną pavojų. Taigi dabar norėčiau parašyti apie tuos, kuriems ši artėjanti žiema gali jau būti paskutinė.

Šiuo savo laišku aš tenoriu atkreipti Palangos valdininkijos dėmesį į tuos, kurie gyvena paraštėse – benamius, kurie čia, Palangoje, mažai kam rūpi, o ypač merui, kuris yra krikščionis-demokratas, bet krikščioniško prado jame net su žibintu nerasi.

Žiemos metu Palangos benamiai miega lauko sąlygomis, apleistuose namuose, be langų, net spaudžiant žvarbiam šaltukui iki 30 laipsnių, bet į tuos benamius kurių, net žiemą Palangoje yra apsčiai visi numoja ranka.

Ar dėl tokio elgesio negalima būtų traukti Palangos valdininkų baudžiamojon atsakomybėn už tai, kad jie palieka žmones gyvybei pavojingose sąlygose? Dauguma miestų turi nakvynės namus, o Palangoje jų nėra ir niekuomet nebuvo, bet benamių buvo ir bus ištisus metus, taigi ar nevertėtų Palangai jau irgi pradėti jais rūpintis?

Jau matau kaip eilinis komentatorius gurkšnodamas alų iš skardinės prie savo kompiuterio spaudinėja klavišus ir iškoneveikia mane, girdi, dar bomžų reikia Palangoje. Tad jiems aš paskubu ir atsakyti, kad ne! Nereikia! Nei Palangoje, nei Lietuvoje, bet jie vis vien yra. Todėl mūsų pareiga bent jau minimaliai pasirūpinti tais, kurie dėl nepalankių gyvenimo aplinkybių atsidūrė gyvenimo užribyje.

Manau, kad ir Palangoje esant arktiniams šalčiams derėtų rasti vietos, kur Palangos benamiai galėtų sušilti ir dar gurkštelti karštos arbatos.

Taigi, ponas Palangos mere, Šarūnai Vaitkau, pasirūpinkite visais, visais! Suraskite benamiams bent menkiausią prieglaudą žiemos metu ir prisiminkite, kad JAV patys turtingiausi žmonės kviečiasi benamius šventinei vakarienei, o jei nenorite žvalgytis už Atlanto, tai pasekite savo bendrapartiečio, Panevėžio mero – Vitalijaus Satkevičiaus pavyzdžiu, kuris nepaisant saujelės nepatenkintų, vis vien rūpinasi tais, kurių daug kas mielai nepastebėtų.

Pasirūpinti visais juk privalu ir tai jūsų pareiga, ne tiktai blizgučius kabinėti gatvėje prieš šventes!Rašiau šį laišką šiandien vien todėl, kad dabar pats tinkamiausias laikas ruošti roges žiemai! Ir pažadu, kad jei nesiimsite konkrečių priemonių pagelbėti jiems, tai žiemą į visas žiniasklaidos priemones išsiuntinėsiu nuotraukas, kuriose bus užfiksuota, kaip benamiai nežmoniškai gyvena žiemos metu.

Tada išties ir paaiškės, ko verti tie, kurie save tituluoja skambiu pavadinimu – KRIKŠČIONYS DEMOKRATAI.

Piliečiai turi pareigą pasirūpinti savimi

Palangos meras Š. Vaitkus šiuo metu atostogauja, todėl į „Bendraukime“ skaitytojo laišką atsako Palangos miesto mero pavaduotojas Saulius Simė:

Pirmiausia noriu atkreipti dėmesį, jog benamių Palangoje ženkliai padaugėja vasarą – jie atvyksta iš kitų miestų, nes kurorte vasarą gausu turtingų poilsiautojų. Tad natūralu, kad ir atliekų konteineriai vasarą Palangoje būna „turtingesni“. Pasibaigus kurortiniam sezonui, dauguma benamių išvyksta į kitus šalies miestus.

Negalima teigti, kad Savivaldybė visiškai nesirūpina žmonėmis, neturinčiais nuolatinės gyvenamosios vietos, tačiau visus metus gyvenančiais Palangoje. Palangos lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ yra įsteigtos globos grupės, kuriose apgyvendinami vaikai iš probleminių šeimų, kuriems reikalinga gyvenamoji vieta. Vasarą čia priglaudžiami ne tik palangiškiai, bet ir atvykusieji iš kitų Lietuvos miestų.

Pilnamečiais benamiais, gyvenamąją vietą deklaravusiais Palangoje, Savivaldybė pagal galimybes rūpinasi (turime Globos namus), tačiau šiokių tokių pareigų turi ir patys piliečiai. Daug kas priklauso nuo paties žmogaus pasirinkto gyvenimo būdo. Kiekvienas pilnametis asmuo, jei jo pajamos per mėnesį yra mažesnės nei 350 litų, ir jis yra registruotas Darbo biržoje bei jo turtas mažesnis, nei valstybės nustatyta riba, turi teisę į socialinę pašalpą. Pensinio amžiaus asmenys turi teisę gauti senatvės pensiją arba, jei nėra užsidirbę reikiamo darbo stažo – šalpos pensiją.

Beje, yra ir nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčių palangiškių, kurie turi teisę apsigyventi Globos namuose, jiems siūloma ši galimybė, tačiau asmenys atsisako.

Organizacija Caritas Palangoje vykdo MIATLNA programą – teikia paramą maisto produktais asmenims, kurių pajamos per mėnesį yra mažesnės nei 525 litai.

Šiuo metu Palangos Socialinių paslaugų tarnyboje vyksta remontas, kurio metu bus įrengtas ir Krizių centras. Taigi jau netrukus Palangoje atsiras galimybė teikti pagalbą asmenims krizės atveju.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.