Lietuvė apie amerikiečius: vairuoja išgėrę, šypsosi ir gerbia homoseksualus

Kokia iš tikrųjų yra Amerika? Storulių vartotojų ar nuoširdžių, laimingų patriotų šalis? Koks tipiško amerikiečio portretas? Į šiuos klausimus atsako Masačusetse gyvenusi „Bendraukime“ reporterė Marija Sajekaitė.

Amerikos vėliava amerikiečiams - šventas dalykas.<br>M. Sajekaitės nuotr.
Amerikos vėliava amerikiečiams - šventas dalykas.<br>M. Sajekaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marija Sajekaitė

2013-07-05 11:30, atnaujinta 2018-03-04 22:13

Norint pradėti dar vieną pasakojimą apie tai, kaip Amerika tvirtina ir neigia apie save pasaulyje vyraujančius stereotipus, reikalinga suprasti, kad naivu tikėtis pateikti vientisą instrukciją beveik 10 mln. kv. km teritoriją turinčiai šaliai – kiekviena iš 50 JAV sudarančių valstijų didžiuojasi savo unikalumu ir istorija. Galvoju, jei Lietuvą sudarytų pusšimtis išdidžių žemių, tokių kaip Žemaitija. Chaosas? Amerikoje, chaosas nėra nepažįstamas, tačiau stovėjimas po ta pačia vėliava su penkiasdešimčia žvaigždučių sustato dalykus į savas vietas.

Nutiko taip, kad nutariau praleisti vasarą Masačusetso valstijoje esančiame Kodo kyšulyje, kažkuo primenančiame lietuviškąją Kuršių neriją. Gal todėl šią vietą yra taip pamėgę sezoninių darbų ieškantys studentai iš Lietuvos. Pastarieji dėl savo darbštumo yra mėgstami čia. Kad ir kaip bebūtų, Masačusetsas kartu su kitomis penkiomis Šiaurės Rytų Amerikos valstybėmis sudaro vadinamąją Naująją Angliją – regioną, kuriame XVII a. įsikūrė pirmieji naujakuriai iš Europos. Stebint amerikietišką gyvenimo būdą čia, žinoma, su iš anksto susiformuotais stereotipais, galutinė nuomonė yra visai kitokia nei Teksase, Kalifornijoje, Ohajuje, Ilinojuje ir visur kitur. Netgi drįsčiau sakyti, kad būtent Naujoji Anglija yra toji tipiška Amerika pačia geriausia šio žodžio prasme.

Amerikiečiai ir valstybė

Faktas, kad amerikiečiai labai myli savo šalį, tad pirmas dalykas, kurio tikėjausi yra visur demonstruojamas patriotizmas. Žinoma, taip ir yra. Kiekvieną gyvenamąjį namą, įstaigą ar viešbutį puošia bent viena didelė plevėsuojanti vėliava, neretai ją papildo ir mažos į žemę įsmeigtos vėliavėlės, to paties rašto keisti vėduokliški verandas puošiantys audiniai ar keramikinės sodo figūrėlės.

Turbūt bet kurioje kitoje pasaulio šalyje taip būtų puošiamasi nebent per valstybines šventes, tuo tarpu amerikiečiams vėliavos iškėlimas nėra šventė, o įprasta kasdienybė. Vėliavos motyvai yra populiarus įvairių produktų dekoras, pradedant alumi, baigiant apatinėmis kelnaitėmis. Apskritai, bendros politinės tapatybės puoselėjimas yra be galo svarbus, kai šalies iš esmės nesieja viena bendra etninė kilmė.

Sako, kad Anglijoje svetimšalis išgyvenęs 10 metų gal jau ir bus pripažįstamas vietiniu, o Amerikoje savas nebūsi tol, kol nemylėsi laisvės visa širdimi.

Amerikietiškas patriotizmas ir yra laisvė. Čia nėra to svetimumo jausmo paprastai aplankančio užsienio šalyje, Amerika svetinga ir besišypsanti ir tikrai ne dirbtinai kaip dažnai mėgstama teigti.

Bent jau Kodo kyšulyje laisvė tikrai mylima: ši vieta garsėja dideliu prielankumu homoseksualų teisėms. Kyšulyje esantis Provincetown miestelis yra populiariausias gėjų ir lesbiečių atostogų pasirinkimas, lygybės ir kūrybingumo židinys, kurio moto skelbia, kad tai yra: „Amerikietiškosios laisvės gimimo vieta“ (Birthplace of American Liberty).

Štai viena sutikta amerikietė pasipasakojo, kad susilaukė sūnaus nuo vyro nežinodama, kad jis yra homoseksualus. Šiuo metu jau devyniolikmetis vaikinas ir jo motina ruošiasi dalyvauti tėvo ir jo naujo išrinktojo vestuvėse. Tokių įdomių istorijų čia ne viena ir taip buvo nuo seno, ne tik legalizavus tos pačios lyties asmenų santuokas. Žodžiu, nebūtinai gėjų (pasakytų respublikonas), bet šiaip laisvė yra šventas reikalas.

Tipiško amerikiečio paveikslas?

Taip, daugybė iškalbingų statistikų rodo, kad kas ketvirtas amerikietis turi antsvorio, bet Naujojoje Anglijoje vaizdas visai kitoks. Čia vyrauja sporto kultas ir kaip niekad daug žmonių bėgioja: iš pirmo žvilgsnio nutukusių net nematyti.

Vaizdas pasikeičia vakarais pravėrus šeimos restoranų ar picerijų duris. Tuomet ir pasidaro aišku, kodėl vidutinio sudėjimo lietuvaitė čia vos įveikia patiekalą, kurio dydis įvertintas kaip „mini“ porcija – daug amerikiečių tikrai turi ištampytus skrandžius. Tačiau tai nėra tipiškas amerikiečio paveikslas šiame regione.

Lygiai tas pats su tariama edukacijos stoka – pati visuomet mėgdavau pašiepti amerikiečius dėl jų tariamos intelekto stokos, tačiau čia viskas yra kitaip: tikrai nėra daug žmonių, kurie nežinotų kas yra toji Lietuva ir kur ji yra (kita vertus, čia lietuvių, ypač trumpalaikių sezoninių darbuotojų koncentracija nemaža). Kita vertus, retas amerikietis moka užsienio kalbą, dėl to jie ir patys liūdi ir net pavydi mažosios Europos gyventojams.

Tipiškas amerikietis tikrai daug šypsosi ir šypsosi plačiai, ta vadinamąja amerikietiškąja šypsena, dėl kurios mėgstame pašiepti ir ilgiau Jungtinėse Valstijose pagyvenusius kolegas lietuvius. Tačiau neapsigaukite bandydami būti gudresniais – tai išties nuoširdi šypsena, kuria tave apdovanoja beveik kiekvienas paslaugų sektoriaus atstovas ar tiesiog mažesnio miestelio gatvėje sutiktas pėstysis, bėgikas ar dviratininkas. Beveik visada – kartais tiesiog neturi nuotaikos.

Visai ne dirbtinos tos amerikietiškos šypsenos. Neįtikėtinai mandagi ir vairavimo kultūra – vairuotojai vieni kitus praleidžia, ypač saugomi dviratininkai, kurių lenkti niekada nėra skubama, o tas daroma tik sudarius bent kelių metrų atstumą. Atrodo, kad tipiškam amerikiečiui įstatymas yra šventas reikalas, o pagarba dailiomis uniformomis pasidabinusiems pareigūnams nekvestionuojama.

Įdomu yra tai, kad vairuoti išgėrus yra visiškai normalu, o pasigirdus kalboms, kad tą ir aną savaitę pareigūnai nei iš šio nei iš to stabdys automobilius ir atkiš alkotesterį, paprastas amerikietis nesupras, kodėl taip „negirdėtai neregėtai elgiamasi“. Ir marihuaną čia vartoja kone kiekvienas, Masačusetse jos nedideliais kiekiais galima turėti ne vien medicininiais tikslais.

Tipiškas amerikietis myli laisvę, savo šalį, savo valstiją, tačiau tuo pačiu jis didžiuojasi savo britiška, itališka, ispaniška ar kitokia kilme ir tai neretai pabrėžia. United in Diversity – Europos Sąjungos šūkis, kuriuo senasis žemynas vadovaujasi žvelgdamas į amerikietišką kultūrų maišalynę.

Vartojimo meka

Akį traukiantys amerikietiški nameliai žavi savo išpuoselėta aplinka ir dekoratyvumu, o vienąsyk kertant nedidelio miestelio gatves žvilgsnis užkliuvo už didelės raudono plastiko žvaigždės puošiančios vieno, antro, trečio namo sieną.

Skirtingo dydžio raudonos arba mėlynos žvaigždės ant daugelio namų išsyk tapo detektyvu. Įtikinamiausias paaiškinimas buvo toks, kad tai žymi karo veteranų būstus, kadangi tos žvaigždės taip reikšmingai atrodo, o būti karo veteranu Amerikoje juk reiškia ir didžiulę garbę, ir privilegijas ir didelę pensiją. Gal ordinais čia puošiamos ne vien uniformos?

Deja, vietinių greitai buvo išaiškinta, kad vienu metu plastikinėms žvaigždėms prekybos centre buvo didžiulė akcija ir tai, matyt, sutapo su didele jų mada. Vis dar sunku patikėti: negi rimtai visi namai aptaisyti vienodomis masyviomis figūromis vien dėl to, kad tai kažkada buvo pigu ir labai madinga?

Maistas Amerikoje riebus ir perpildytas cukraus. Gal todėl ir daugybė mokslinių tyrimų kelia paniką apie vis didėjantį vaikų hiperaktyvumą: daugelio amerikiečių vaikų elgesys tikrai pranoksta paprastą ir sveiką vaikišką aktyvumą.

Tikslas gaminti kuo pigiau ir daugiau čia pasiekęs aukštumas. Kaip ir pirkimas didžiuliais kiekiais milžiniškose pakuotėse, patogu, nes maistas čia ilgokai negendantis. Nors, pasistengus galima rasti ir braškių skonį primenančių braškių. Bet šiaip, prekių įvairovė ir pasirinkimas tikrai džiugina.

O štai frančiziniai tinklai primena, kodėl žodžių junginys „amerikietiška figūra“ dažniausiai reiškia rimtesnį nutukimą plius antro laipsnio diabetą. Mėsainių karalius „Burger King“ dabar jau užrašinėja, kiek kiekvienas patiekalas turi kalorijų (to pasimokyti galėtų ir Lietuvos restoranai), tuo tarpu „Dunkin Donuts“ – amerikietiškų spurgų mėgėjų rojus – elgiasi kiek gudriau.

Nori vienos spurgos? Doleris. Nori dėžutės su šešiomis skirtingų skonių spurgomis? Penki doleriai su centais. Bet palaukite, jei sumokėsite kiek mažiau nei septynis dolerius, gausite DVYLIKOS spurgų dėžutę, t. y. dvigubai didesnį kiekį. Na, ir kaip nepirksi šito amerikietiško džiaugsmo?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.