Verslininkas pasipiktinęs: pasienyje su Baltarusija laukė 3 valandas

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos Medininkų pasienio kontrolės poste, kuris yra pagrindiniai šalies ir visos Europos sąjungos vartai vykstantiems iš Baltarusijos, klesti tikra betvarkė.

Vyras kaltina pasienio posto darbuotojus žaidus kortomis. Dėl to susidarė eilė, kurioje verslininkas stovėjo 3 val.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vyras kaltina pasienio posto darbuotojus žaidus kortomis. Dėl to susidarė eilė, kurioje verslininkas stovėjo 3 val.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Isakas

Jul 5, 2013, 3:14 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:58 PM

Tiek Europos Sąjungos piliečiai, tiek kitų šalių gyventojai priversti laukti po 2-3 valandas, kol Lietuvos pasieniečiai teikiasi įleisti automobilius į posto teritoriją.

Baltarusijos pasienio ir muitinės tarnybos veikia kaip laikrodis. Kertantieji sieną retai baltarusių pusėje praleidžia daugiau kaip valandą.

Liepos 2 dieną Lietuvos verslininkai, grįžtantys iš Baltarusijos į tėvynę, buvo priversti 3 valandas laukti neutralioje zonoje. Baltarusijos pasieniečiai iš karto įspėjo, kad Lietuvos kolegos praleidžia per valandą ne daugiau nei 5 lengvuosius automobilius.

Prie šviesoforo, skiriančio neutralią zoną ir posto teritoriją, keliaujantiems teko praleisti 2,5 valandos. Po to, kai šviesoforo signalas leido įvažiuoti į posto teritoriją, niekas nepasikeitė. Patikros aikštelėje nebuvo nei muitininkų, nei pasieniečių.

40 minučių beviltiško laukimo ir kantrybė trūko. Bandžiau prisiskambinti visais Medininkų pasienio kontrolės ir muitinės postų telefonais, tačiau jais daugiau nei 20 minučių niekas neatsiliepė. Tada buvo pamėginta įamžinti visą betvarkę.

Sumirksėjus mobilaus telefono fotoaparato blykstei, iš visų pastatų kaip skėriai pasklido muitininkai ir pasieniečiai. Vienas jų grubiu tonu pareikalavo atiduoti mobilų telefoną ir grasino padaryti specialią patikrą. Prisistačius neetatiniu korespondentu ir paklausus, kodėl poste vyrauja tokia betvarkė ir žeminami žmonės, tonas iš karto pasikeitė ir per 5 minutes visi automobiliai ir keleiviai buvo patikrinti ir galėjo vykti toliau.

Lietuvos verslininkai, dažnai vykstantys su reikalais į Baltarusiją, pastebėjo, kad Medininkų poste – tikras chaosas. Pasieniečiai su muitininkais leidžia sau žaisti kortomis (mėgstamiausias žaidimas – pokeris), spėlioti kryžiažodžius ir tiesiog snausti, kai šimtai automobilių laukia patikros neutralioje zonoje.

Man gėda, kad mūsų šalis nesirūpina savo įvaizdžiu. Juk pirmieji įspūdžiai apie šalį būna kaip tik iš pasienio posto. Maža to, pasieniečių veiksmai neša didžiulius nuostolius Lietuvos valstybei. Juk tūkstančiai baltarusių vyksta į Lietuvą apsipirkti, tačiau kitą kartą geriau renkasi Lenkiją, nes stovėti eilėse po 6-8 valandas niekam nėra noro.

Graudu, kad visa tai vyksta tuo metu, kai Lietuva pirmininkauja Europos Sąjungai. Jei nesugebama įvesti tvarkos savo šalyje, ką kalbėti apie kitas. Jei tai būtų vienadienis reiškinys galima būtų suprasti, tačiau betvarkė Medininkų pasienio kontrolės poste jau yra įprastas dalykas.

“Štai tikrasis Europos veidas. Niekur tokios betvarkės nematėme. Iš Lenkijos į Ukrainą pervažiavome be problemų, iš Ukrainos į Baltarusiją irgi, net baltarusiai dirbo labai greitai. Ir štai atvykome į Europos Sąjungos šalį. Rašysime į Strasbūrą skundą, nes negalima taip žeminti žmonių”, - sakė motociklininkas J. Bentzas iš Frankfurto, kuris kartu su kolega motociklais keliauja po Rytų Europą.

Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus viršininkė Henrika Rukšėnienė:

Tas žmogus, kuris siuntė informaciją, galėjo skambinti pasitikėjimo telefonu ir tą patį mums papasakoti. Visur poste telefono numeriai iškabinti.

Dabar mums sudėtinga orientuotis, kuriuo metu tai vyko. Negalime pažiūrėti, kokia pamaina dirbo.

Liepos 2 dieną Medininkų posto pralaidumas buvo viršyta 13 proc. Patikrinta daugiau negu teoriškai įmanoma. Projektinis posto laidumas yra 650 automobilių per dieną į vieną pusę.

Labai prašome tokiais atvejais pirmiausia kreiptis į mus, gali ir anonimiškai. Ir dabar tas žmogus gali ateiti ir pasakyti, mes patikrinsime, kas buvo.

O kad vartai iš trečiosios šalies į Lietuvą nėra atidaryti – nieko keisto. Turime saugoti sieną, atlikti pareigas. Baltarusijoje – kiaulių maras. Pareigūnai dezinfekuoja krovininius automobilius. Jie tikrai turi daug darbo.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.