Abituriento tėvas A. Butkevičiui: „Įžeidėte mano sūnų“ (premjero komentaras)

Esu abituriento tėvas. Mano sūnus šiemet labai gerai išlaikė valstybinius egzaminus – gavo tris šimtukus. Ta proga jį kaip ir dar keliasdešimt geriausių abiturientų į iškilmingą renginį pakvietė premjeras Algirdas Butkevičius. Šventėje tikėjomės išskirtinio dėmesio, ministro pirmininko rankos paspaudimo, bet viskas, ką gavome – tai tušinukas, kurį patys turėjome pasiimti prie išėjimo. Mane, sūnų, kitus šventės dalyvius tai labai įžeidė. Taip pagerbiami geriausi abiturientai? Ko verta geriausiems tokias šventes rengianti valstybė?

Abituriento tėvas pasigedo premjero A. Butkevičiaus asmeninio dėmesio 3 šimtukus surinkusiems abiturientams.<br>ELTA nuotr.
Abituriento tėvas pasigedo premjero A. Butkevičiaus asmeninio dėmesio 3 šimtukus surinkusiems abiturientams.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Abituriento tėvas

2013-07-13 15:05, atnaujinta 2018-03-03 02:03

Jei būtume žinoję, ko sulauksime, nebūtume trenkęsi į Vilnių apie 300 kilometrų. Juolab, kad tą pačią dieną sūnaus mokykloje buvo įteikiami atestatai. Mokyklos vadovybė ir rajono valdžia sveikino mano sūnų, džiaugėsi juo. O mes tuo tarpu stovėjome Vilniuje ir kentėme pažeminimą.

Į šventę Valdovų rūmuose buvo pakviesti apie šimtas abiturientų ir juos lydintys mokytojai ir tėvai. Premjeras apdovanojo 22 mokinius – tuos, kurie surinko 4 ir 5 šimtukus. Ir viskas. Tie, kurie gavo 3 šimtukus liko stovėti nė nepaminėti. Jokio dėmesio. Gal premjeras neturėjo laiko?

Tai pasityčiojimas iš vaikų. Atvažiavome, atstovėjome ir viso gero. Mane nokautavo paskutinė frazė: „Dar prieš išeidami pasiimkit tušinukus prie durų“.

O kvietimai į šventę buvo vardiniai, paties A. Butkevičiaus. Prieš šventę dar turėjom užsukti į Švietimo ir mokslo ministeriją pasiimti kvietimą-leidimą į Valdovų rūmus. Paskui niekas tų leidimų netikrino, į šventę galėjo eiti, kas norėjo. Ten didžiulis bardakas.

Kai atvykome į Valdovų rūmus, Didžiąją salę, mus vadovybės apsaugos departamentas išvarė, po 15 minučių vėl įleido.

Grupelė atlikėjų pašoko renesanso šokius ir prasidėjo tas renginys. Kalbėjo ministras pirmininkas. Jis pasveikino, apdovanojo 22 mokinius. Viskas truko apie valandą. Paskui visiems pasiūlė ekskursiją po rūmus. Mes jau nebeėjom.

Į šventę susirinkę žmonės norėjo abiturientams įteikti gėlių, dovanų, laukė, kada kiekvienas bus pakviestas, bet neturėjo progos. Jeigu jau premjeras duoda vardinius kvietimus, tai kodėl nepasirūpina skirti dėmesio kiekvienam?

Mūsų savivaldybė net skyrė automobilį, kad mus nuvežtų į Vilnių. Mūsų sūnus – vienintelis toks didelėje savivaldybėje. Išvažiavome prieš 7 val. ryte, šventė prasidėjo 12 val. Važiavo ir švietimo skyriaus darbuotoja. Mokytoja atskirai buvo atvykusi į Vilnių. Ji buvo pakraupusi.

Mes 300 kilometrų nuvažiavom, kad pastovėtume salėje ir grįžtume? Aš po šoko tik kitą dieną ryte atsigavau. Visi renginyje stovėjo žado netekę. Tai – pasityčiojimas. Premjere, jūs ir jūsų komanda įžeidėte mano sūnų. Jis vakare šventė išleistuves, bet nuotaika jau buvo prasta. Vaikinas gavo psichologinę traumą.

Mano jaunesnė dukra dar tik baigs mokyklą. Jeigu jai pasiseks taip pat gerai, aš daugiau tokį kvietimą gavęs į tokią šventę nevažiuosiu.

Tokios valstybės negaliu gerbti. Europa plati, kam ta Lietuva? Ateities su tokiu požiūriu į žmogų Lietuvoje nematau.

***

Premjeras Algirdas Butkevičius:

„Pagal scenarijų aš iš tiesų įteikiau padėkas tiems mokiniams, kurie egzaminuose surinko 4 ir 5 šimtukus. O po to pagal scenarijų buvo suplanuota bendra nuotrauka su visais, įskaitant ir tuos, kurie surinko 3 šimtukus. Tačiau aš pasiūliau šį scenarijų šiek tiek pakeisti, mat vaikai ir jų tėvai, taip pat mokytojai norėjo atskirai su manimi nusifotografuoti. Taigi galėjo su manimi nusifotografuoti kiekvienas. Vietoj suplanuotų 45 minučių aš tam skyriau 1 val. 15 min. Todėl man labai keistas šio abituriento tėvo priekaištas, kad aš neskyriau visiems dėmesio“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.