G. Jakavonio žmoną nubaudusi pareigūnė nusikalto dukart?

Negaliu tylėti perskaičiusi straipsnį, kad Seimo narys Gediminas Jakavonis įtariamas ant žmonos suvertęs kaltę (o ši ją klusniai prisiėmusi), neva ne jis, o jo pati vairavo automobilį, todėl už greičio viršijimą buvo nubausta pinigine bauda. Neliesiu klausimo apie G. Jakavonio melą ar nemelą (tegu pareigūnai išsiaiškina), tačiau noriu atkreipti dėmesį į kitą ne mažiau svarbų dalyką.

Aiškinamasi ne tik tai, kas iš tikrųjų vairavo automobilį - G. Jakavonis ar jo žmona, bet ir kodėl ši nubausta tokia maža bauda.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Aiškinamasi ne tik tai, kas iš tikrųjų vairavo automobilį - G. Jakavonis ar jo žmona, bet ir kodėl ši nubausta tokia maža bauda.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija G.

Jul 18, 2013, 11:42 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:50 PM

Visai neseniai, šių metų kovo mėnesį, tokioje pačioje situacijoje atsidūrė ir mano sūnus. Tačiau jam, kaip pirmąsyk padariusiam KET pažeidimą, buvo skirta, anot pareigūnų, pati minimaliausiai 200 litų bauda. Tai ką, Seimo nario žmona (jei ir nepasitvirtintų, kad tai G. Jakavonio bandymas išvengti atsakomybės), yra iš „kitokio molio“ ? Kodėl bauda už tokį patį KET pažeidimą kai kam yra sumažinama? Gal tai dar vienas varėniškės tyrėjos Martos Kodis pažeidimas?

Trumpai aprašau sūnaus situaciją. Jis Vilniuje, Lydos plente, apie 21 valandą, kai jau buvo sutemę, važiavo 84 km per valandą greičiu, ir kadangi tose vietovėse važinėjo pirmą kartą, net nepagalvojo, kad plačiame greitkelyje ties Nemėžio gyvenviete gali būti kelio ženklas, kad prasideda „miestelis“, vadinasi, greitį būtina sumažinti iki 50. Sūnus iškart taip ir padarė, bet, deja, čia pat įrengtas greičio matuoklis (argi tai ne specialiai padaryti spąstai vairuotojams, kad policija kiek įmanoma daugiau pasipinigautų?) užfiksavo pažeidimą.

Visa medžiaga buvo persiųsta Kauno kelių policijai (pagal gyvenamąją vietą). Ten informavo, kad už greičio viršijimą daugiau nei 30 km yra skiriama bauda nuo 400 iki 600 litų (sūnus turi 4 metų vairuotojo stažą). Bet kadangi vairuotojas nėra padaręs KET pažeidimo, ir jei skubiai sumokėtų baudą, ją esą galima skirti sumažintą – tik 200 litų. Sūnus taip ir padarė. Tai visos lengvatos, kokios, anot policijos pareigūnų, įmanomos nebaustam už KET pažeidimus vairuotojui.

O dabar skaitau, kad G. Jakavonio žmonai kažkodėl buvo padaryta išimtis – greitis viršytas 33 km, o bauda – tik 50 litų! Tai kas man galėtų paaiškinti, kodėl Lietuvos piliečiams taikomi dvigubi standartai? Gal Seimo nariams ir jų antrosioms pusėms baudos už pažeidimus kelyje skiriamos pagal viešai neskelbiamą KET pažeidimų lentelę, a?

***

Lrytas.lt jau rašė, kad dėl Alytaus pareigūnai pradėjo tarybinį patikrinimą dėl tyrėjos M. Kodis veiksmų, aiškinamasi, ar ji nepiktnaudžiavo savo tarnybinėmis pareigomis.

Kol kas tyrėja neprisipažįsta sąmoningai padėjusi G. Jakavoniui išvengti bausmės. Savo pasiaiškinime M. Kodis teigė, kad automobilio savininkas nurodė, jog vairavo ne jis, o kitas asmuo.

Kadangi tas kitas asmuo prisipažino viršijęs greitį, pareigūnė jam surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą.

Kaip lrytas.lt ketvirtadienį sakė Alytaus policijos komisariato viešųjų ryšių atstovė Vija Kudzienė, apklausta turėja M. Kodis ir aiškinamas, kodėl ji paskyrė būtent 50 Lt baudą. Tarnybinio patikrinimo išvadų laukiama pirmadienį.

Savo ruožu Policijos departamento viešųjų ryšių vadovas Ramūnas Matonis mano, kad Virginijos G. sūnui ir G. Jakavonio žmonai galėjo būti pritaikyti skirtingi administracinių teisės pažeidimų straipsnio punktai.

„Straipsnyje minimas moters sūnus viršijo greitį 34 km / val. Pridėjus 3 km paklaidą, išeina 31 km / val., todėl taikomas šis straipsnis: „Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 30, bet ne daugiau kaip 40 kilometrų per valandą – užtraukia baudą vairuotojams nuo keturių šimtų iki šešių šimtų litų, o vairuotojams, neturintiems dvejų metų vairavimo stažo, – baudą nuo keturių šimtų iki šešių šimtų litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trijų iki šešių mėnesių“. Pareigūnai pasiūlė pusė minimalios baudos – 200 Lt.

Tuo tarpu  G. Jakavonio žmonos atveju greitis buvo viršytas 33 km / val. (pritaikius paklaidą išeina 30 km / val), todėl taikomas kita straipsnio dalis:  „Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 20, bet ne daugiau kaip 30 kilometrų per valandą – užtraukia baudą vairuotojams nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų“.  Šiuo atveju skirta pusė minimalios baudos – 50 Lt“, – lrytas.lt aiškino R. Matonis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.