Vilniaus valdininkai griūvančius medžius ramsto piešdami kryžius

Visi žino, kad žmogus per savo gyvenimą turi pasodinti medį, pastatyti namą ir užauginti vaiką. Kaime tai paprasta. O kaip mieste? Namas jau stovi, vaikai auga, lieka medžiai. Ir sodino tuos medžius, kas netingėjo. Žalia, gražu. Bėga dešimtmečiai. Kai kurie medžiai ne tik užaugo, bet ir sutręšti spėjo. Bet ar tokie medžiai saugūs? Medžių, krūmų, žaliųjų vejų, gėlynų ne miško žemėje žalojimas arba naikinimas užtraukia įspėjimą arba baudą iki 300 Lt.

Škvalo metu vėjas pažymėtą akaciją nuvertė tiesiai ant namo.<br>A.Kumetaičio nuotr.
Škvalo metu vėjas pažymėtą akaciją nuvertė tiesiai ant namo.<br>A.Kumetaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Algirdas Kumetaitis

Aug 13, 2013, 5:33 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:27 PM

Apie supuvusius medžius įstatymas nekalba. Medžiai, kaip ir žmonės, prieš įstatymą lygūs. Štai liepos pradžioje Vilniuje, Pamėnkalnio g. 3-iojo namo kieme, skalsaus lietaus ir metų naštos neatlaikęs gluosnis triokštelėjo pusiau. Akivaizdžiai supuvęs medis apgadino mašinas. Pusė gluosnio liko siūbuoti praeiviams virš galvų. Nebylus paminklas, bylojantis apie gyvenimo trapumą.

Ant gluosnio kamieno puikuojasi kryžius ir kiti paslaptingi ženklai. Tai - ne grafičiai. Tai Vilniaus savivaldybės Želdynų poskyrio autografas. Kryžius žymi, kad medis turi būti nukirstas.

Medžiui lūžus kreipėmės numeriu 12. Atvyko du policininkai, užfiksavo automobiliams padarytą žalą. Lūžusį medį, užtveriantį išvažiavimą iš kiemo, miesto tarnybos paliko pasidžiaugti gyventojams ir medgraužiams vabaliukams. Parašėme prašymą miesto Želdynų poskyriui, kad pašalintų virtuolį ir nupjautų likusią dalį. 

Bėgo dienos. Skersai kelio gulinti šaka pradėjo leisti atžalas. Ją patys supjaustėme ir patraukėme į kiemo pakraštį. Pagaliau, po kelių savaičių laukimo, ant sutręšusio gluosnio kamieno atsirado antras kryžius. Pasidarė akivaizdu, miesto tarnybos dirba savo darbą. Tikimybė, jog supuvęs medis bus nupjautas ir išvežtas, išaugo dvigubai. Ženklais pažymėta ir greta auganti išlaki akacija.

Tuo darbai baigėsi. Beliko melstis, kad pavojus, kabantis virš galvų, bus pašalintas greičiau, nei įvyks nelaimė. Laimė, ar nelaimė, bet, matyt, Perkūnas gyventojų maldas išklausė greičiau nei miesto tarnybos.

Penktadienį siautusio škvalo metu vėjas pažymėtą akaciją nuvertė tiesiai ant namo. Nuvertė meistriškai. Nei gyventojų langai, nei dujotiekis, einantis namo siena, nei lauko elektros linijos nenukentėjo. Medis driokstelėjo nuo stogo šluodamas čerpes, suplodamas lietvamzdį ir pakibdamas ant balkonų.

Pirštai patys surinko numerį 112. Įvykis buvo užregistruotas. Kitą dieną pasidarė aišku, kad greičiau Kinija pripažins Žemaitijos suverenitetą, nei atvažiuos kas nors iš miesto tarnybų. Medis, grėsmingai pakibęs ant namo sienos ir gyventojų langų, kabojo dar dvi dienas.

Sekmadienį į kiemą atėjo nepažįstamas žmogus, turbūt miesto tarnybų slaptasis agentas. Apsidairęs, pasikasęs pakaušį konstatavo, kad plikom rankom jis čia nieko nepadarys, reikalinga speciali technika. Dėl žemos vartų arkos, jokia ratuota technika, didesnė už mikroautobusą  į kiemą įvažiuoti negali. Vėl parašėme pagalbos prašymą į miesto Želdynų poskyrį. Iki žiemos dar toli, bet kas žino, gal iš nuvirtusio medžio kamieno gausis visai gera čiuožykla vaikams...

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.