Dėl vaikų akivaizdoje nuskendusio tėvo – kaltinimai gelbėtojams

Rugpjūčio 12-18 dienomis su šeima atostogavau Šventojoje. Kadangi ketvirtadienio rytas po trijų dienų lietaus buvo gražus ir saulėtas, su šeima nusprendėme anksčiau išeiti į paplūdimį, kuriame buvome visą dieną. Popiet pastebėjome prie gelbėtojų bokštelio susirinkusią minią žmonių, žvelgiančių į jūrą.

Gelbėtojai skubėjo gelbėti jūros bangose pradingusių vyro ir moters. Vyro išgelbėti nepavyko.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
Gelbėtojai skubėjo gelbėti jūros bangose pradingusių vyro ir moters. Vyro išgelbėti nepavyko.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Pepolytė

Aug 27, 2013, 12:10 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:37 PM

Per bangas zujo ir gelbėtojų vandens motociklas. Ilgai nelaukdami su broliu nusprendėme nueiti pasižiūrėti, kas vyksta. Priėję prie bokštelio pamatėme moterį, desperatiškai šaukiančią vyriškio vardą Igor. Supratome – įvyko nelaimė. Moteris šaukė nesavu balsu, jos raminti ėmėsi gelbėtojai nusivesdami ją į savo bokštelį.

Kitą dieną ieškojome straipsnių apie tai, kas įvyko, tikėdamiesi, kad nelaimėlį pavyko išgelbėti. Deja, aptikau straipsnį apie Šventojoje įvykusią nelaimę – trisdešimt devynerių metų dviejų vaikų tėtis nuskendo. Straipsnyje buvo paminėtas vyro vardas – Igoris, – ir supratau, jog tai tikrai tas pats vyriškis, tad skaitymą tęsiau toliau. Deja, jis mane ne tik nuliūdino, bet ir labai papiktino.

Straipsnyje kalbintas Šventosios gelbėjimo stoties vyriausiasis gelbėtojas Kęstutis Kazlauskas teigė, jog gelbėjimo poste tądien buvo iškelta raudonos spalvos vėliava, skelbianti, jog jūroje maudytis ne tik itin pavojinga, bet ir draudžiama.

Rodos, lyg ir viskas suprantama – pora (išsigelbėjusi moteris ir jos nuskendęs vyras) nepaisydami įspėjimo ir draudimo maudytis vis tiek brido jūron. Deja, kadangi esu, galima teigti, įvykio liudininkė, tą popietę buvusi Šventosios paplūdimyje beveik prie pat gelbėtojų bokštelio, nusprendžiau netylėti, nes negaliu pakęsti fakto, jog šioje istorijoje buvo sumeluota.

Tikra tiesa yra ta, jog iš tiesų Šventosios gelbėjimo poste buvo iškelta ne raudonos, o geltonos spalvos vėliava, reiškianti, jog maudytis yra pavojinga, tačiau nedraudžiama. Esu tuo įsitikinusi ne tik dėl to, jog vos atėję prie jūros pasižiūrėjome, kokios spalvos vėliava iškelta, ir pamatę, jog tai geltona, nudžiugome, kad maudytis galėsime.

Tą ketvirtadienio popietę nuėjusi pažiūrėti, kas vyksta prie kranto, stovėdama prie gelbėtojų bokštelio savo akimis mačiau, kaip gelbėtojas nuleido geltonos spalvos vėliavą ir ėmėsi kelti raudoną – tai buvo jau po nelaimės vis dar beieškant vyriškio. Taigi, būtent dėl šios priežasties perskaičiusi straipsnį, o tiksliau, teiginį, jog kabojo raudona vėliava ir pora nepaisė draudimo maudytis, nusprendžiau netylėti.

Žinoma, gelbėtojų darbas yra gelbėti žmones, bet jie nėra atsakingi už žmonių, nepaisančių draudimų ir rizikuojančių nuskęsti, žūtį. Tačiau jų darbas yra ir tinkamai bei operatyviai informuoti poilsiautojus apie jūros pavojingumą. Šis faktas leidžia manyti, jog gerbiamas Šventosios gelbėtojas sąmoningai nuslėpė padarytą klaidą, kurios kaina, galima manyti, buvo tragiška.

Negaliu teigti, jog ši pora nebūtų ėjusi maudytis net ir esant raudonos spalvos vėliavai, kadangi tokių drąsuolių visada yra ir nemažai – kai kurie žmonės tiesiog nepaiso įspėjimų su mintimi, jog „man taip nenutiks“.

Tą dieną taip pat buvo daug poilsiautojų, kuriuos po įvykusios nelaimės įnirtingai prievarta vyti iš vandens ėmėsi gelbėtojai. Nesmerkiu gelbėtojų, nes jų darbas sunkus ir jie neturi tiek resursų, kad kova su nutrūktgalviais būtų operatyvi ir būtų išvengta aukų. Net ir tą pavakarę, kai jie vijo besimaudančiuosius iš vandens, kova buvo desperatiška – vos išvyti, matydami nutolstančius gelbėtojus, poilsiautojai puldavo atgal į jūrą.

Gelbėtojai kaip kokie don kichotai, rodos, kovojo su vėjo malūnais. Tačiau bent informuoti jie privalo tinkamai – galbūt ši pora nebuvo iš nepaisančiųjų draudimų būrio? Tokiu atveju kaltė dėl jauno vyro žūties tenka lyg ir blogai informavusiems gelbėtojams.

Klaidos nebeištaisysite ir vyriškio nebeprikelsite... Ir niekas dabar, net ir esant tokiam faktui, neįrodys, kas kaltas ir ar pora būtų ėjusi maudytis, išvydę raudoną vėliavą. Tačiau būkite mieli – jei padarėte klaidą, pripažinkite ją, o ne maskuokite šaltakraujiškai dezinformuodami visuomenę.

Gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas:

Tą dieną Palangoje visur buvo didelės srovės. Iš ryto ir Palangoje, ir Šventojoje buvo pakeltos raudonos vėliavos. Įdienojus, apie pietus srovės apmažėjo, vėliavos buvo pakeistos geltonomis, tačiau ir geltona vėliava reiškia, kad maudytis pavojinga, kad poilsiautojai rizikuoja savo gyvybe lipdami į vandenį.

Nėra kriminalo, kad vėliava buvo keičiama nelaimės metu. Kai žmogus skęsta, normalu, kad gelbėtojai įvertina pavojingumą ir iškelia raudoną vėliavą.

Gal Kazlauskas kalbėdamas susipainiojo? Netikiu, kad jis sąmoningai melavo. Ta diena buvo kupina streso ir įtampos. Tą dieną Palangoje ir Šventojoje skendo 12 žmonių – septyni Šventojoje ir penki Palangoje. Buvo baisi diena, gelbėtojai patyrė labai daug streso.

Be to, mes per dieną galime vėliavas keisti keturis ir daugiau kartų. Gelbėtojas galėjo iš susijaudinimo pasakyti, kad raudona vėliava buvo pakelta. Arba žurnalistas ne taip suprato.

Juk esmė – ne vėliava. Žmogaus neatgaivinsi. Labai skaudi ta nelaimė. Gelbėtojai gelbėjo abu skęstančius žmones. Pirmiausia puolė gelbėti moterį, o paskui ieškojo vyro. Jie skendo dviese. Gelbėtojai pirmiausia gelbsti tą žmogų, kurį didžiausia tikimybė išgelbėti.

Deja, vyrą jau buvo nunešusios srovės.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.