Sukčiai Klaipėdoje užčiuopė aukso gyslą – dėl butų kovojančius studentus

Paradoksalu, tačiau vasaros pabaiga yra tikras košmaras žmonėms, ypač studentams, ieškantiems gyvenamosios vietos. Žinoma, yra tokių apsukruolių, kurie ieško ir suranda butą ar kambarį jau vasaros pabaigoje, tačiau daliai jaunų žmonių, kurie dar nežino, kuriame mieste pradės studijas, toks ieškojimo metas prasideda būtent rugpjūčio mėnesį.

Sukčiai viliojo pinigus žadėdami surasti butą nuomai.<br>M.Astrausko asociatyvi nuotr.
Sukčiai viliojo pinigus žadėdami surasti butą nuomai.<br>M.Astrausko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Juras

Aug 30, 2013, 5:09 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:51 PM

Butą teko nuomotis keletą kartų, tačiau nusprendus kurį laiką pagyventi Klaipėdoje, išsinuomoti būstą – užduotis sudėtinga. Gyvenimas Vilniuje ar Kaune, iš pirmo žvilgsnio nieko nežavi, tačiau Klaipėda yra visai kas kita. Jūra, gražus ir tvarkingas miestas – tikra bohema kituose Lietuvos didmiesčiuose gyvenantiems žmonėms. Tačiau pasirodo susirasti gyvenamąją vietą uostamiestyje nėra taip paprasta.

Buto pradėjome ieškoti pakankamai vėlai, nes tikėjomės greitai susirasti, juk Klaipėda yra tik trečias pagal dydį studentų miestas, todėl vylėmės, jog pasiūla tikrai viršys paklausą ir pasirinkti bus iš ko. Tačiau labai klydome. Ieškodami geriausio pasiūlymo daug laiko praleidome skelbimų portaluose, siūlančiuose ilgalaikę butų nuomą. Iš pirmo žvilgsnio nustebino vien tas faktas, kad už vieno kambario nuomą teks sumokėti 500 litų, o kur dar komunaliniai mokesčiai.

Aišku, viskas čia normalu, jeigu butas būtų vertas nors dalelės tokių pinigų. Iš kitos pusės, mieste, kuriame studentų populiacija nėra tokia didelė kainos yra per daug išpūstos.

Visa graži pažintis su Lietuvos uostamiesčiu prasidėjo skambučiais ieškant buto. Skelbimuose kiekvienas gali rasti sau labiausiai tinkantį variantą, pagal savo piniginės storį. Skambinome įvairiais telefono numeriais, tačiau beveik visuomet kitoje telefono ragelio pusėje išgirsdavome tuos pačius balsus.

Atsiliepdavo agentūra „Nuoma plius“, siūlanti pačius įvairiausius butus ir gyvenamosios paskirties patalpas Klaipėdoje. Pasikalbėjome su moterimi, kuri pasiūlė atvažiuoti į biurą, įsikūrusį Taikos prospekte 42.

Nieko nelaukę iš pat ryto nuvažiavome į agentūrą. Kadangi ankščiau niekuomet nesinaudojome agentūrų paslaugomis, nutarėme pabandyti, nes laikas tirpo, o susirasti kur gyventi reikėjo greitai.

„Nuoma plius“ siūlė labai patrauklų butą, kuriuo susižavėjome iš pirmo žvilgsnio. Ryte prieš važiuodami dar kartelį paskambinome, norėdami įsitikinti, ar tikrai butas dar laisvas ir ar bus galimybė jį apžiūrėti. Darbuotoja, vardu Aušra, mus patikino, kad butas laisvas ir jį apžiūrėti galime bet kada.

Tą pačią dieną nuvykus į minėtos agentūros biurą, teko pasirašyti sutartį ir sumokėti 150 litų mokestį už paslaugas. Tai padarius norėjome kuo greičiau apžiūrėti butą, dėl kurio ir atvykome. Tačiau staigmena! Neprisistačiusi moteris pasakė, kad tas butas jau išnuomotas ir mes pavėlavome.

Nusivylėme... Į rankas mums padavė kelis atspausdintus lapus su telefono numeriais ir adresais žmonių, kurie nuomoja butus. Tikėjomės, kad už sumokėtus pinigus agentūra pagal mūsų pateiktus pageidavimus pati ieškos buto, tačiau čia dar viena staigmena. „Lapą į rankas ir skambinkite, gal ką nors rasite“, - tokius žodžius išgirdome iš darbuotojos.

Nieko nelaukę sėdome į automobilį ir pradėjome skambinti duotais telefono numeriais. Nuo šios vietos prasidėjo tikrų staigmenų metas: dalis telefono numerių, buvo klaidingi, o tiems kuriems pavyko paskambinti arba sakydavo, jog butas seniai yra išnuomotas, arba pradėdavo plūstis, nes nieko nežino apie agentūrą, kuri savavališkai pasisavino jų skelbimo duomenis. Iš keliolikos skelbimų pavyko apžiūrėti tik vieną butą. Visi kiti negaliojantys arba išnuomoti. Praradę viltį dar kartelį nuvykome į agentūrą.

Staigmenų metas vis dar tęsėsi: „Nuoma plius“ darbuotojos pradėjo pasakoti, jog daugiau pasiūlymų šiandienai nebeturi, tačiau kiekvieną dieną atsiųs naujausius galimus variantus į mobilųjį telefoną, nes pagal sutarties taisykles tai daryti agentūra įsipareigoja 20 dienų.

Praėjo jau keletas dienų. Per tą laiką nesulaukiau nei vienos žinutės, nei vieno pasiūlymo, nors sumokėjau 150 litų. Gaila, kad tokios žmones kvailinančios įmonės dirba ir plėšikauja iš studentų, kuriems ir taip ne pyragai su pinigais.

Apibendrindamas noriu pasakyti, kad galiausiai patys susiradome nuostabų butą. Bendraudamas su kitais studentais išgirdau panašią problemą, kad Klaipėdoje beveik visą nuomos rinką valdo nekilnojamojo turto agentūros. Prispausti bėdos žmonės moka pinigus, tačiau vargu ar gauna paslaugą, už kurią susimokėjo.

Klaipėda yra labai šaunus miestas, tačiau turi vieną piktžaizdę – tai nuomos agentūrą „Nuoma plius“ įsikūrusią Taikos prospektas 42 (pirmas aukštas).

***

Atlikus paiešką internete, paaiškėjo, kad yra vienas nekilnojamo turto agentas, naudojantis tą patį pavadinimą – „Nuoma plius“. Susisiekus su juo, pasirodė, kad jis pavadinimą naudoja seniau nei klaipėdiečiai ir nėra niekaip su jais susijęs.

„Yra tekę netiesiogiai susidurti su šiais sukčiais, bet policijai apie juos taip ir nepranešiau. Nuolatos besikeičiantys Klaipėdoje veikiančio biuro kontaktai apsunkina galimybę surinkti konkrečius kaltinimus. Juo labiau, kad jie veikia Klaipėdoje. Kur kas paprasčiau tai atlikti būtų klientams, kurie sumokėjo agentūrai. Jie turi mokėjimo įrodymą, matė žmones bei kur yra įsikūręs biuras“, - sakė Vaidotas Rimkus, turintis internetinį adresą nuomaplius.lt. Jis Vilniuje nuomoja komercines patalpas ir tikina, kad paslaugas teikia užtikrindamas aukštą paslaugų lygį.

Jam dėl Klaipėdos sukčių apgauti žmonės telefonu skundėsi jau du kartus. „Vienas skambino prieš 2 savaites, kitas – prieš pusantro mėnesio. Mergina sakė pasirašiusi sutartį su tariamu buto savininku, sumokėjo užstatą ir pirmo mėnesio nuomą, bet negavo buto rakto ir nebebuvo įleista. Antra moteris susimokėjo 150 litų už sąrašą nuomotojų, tačiau tas sąrašas buvo paimtas iš interneto, daug skelbimų jau buvo pasenę. Be to, moteris po savaitės gavo kitų agentūros klientų skambutį – jos telefonas buvo įtrauktas į nuomotojų sąrašą“, - pasakojo V.Rimkus.

Jis apgailestavo, kad tokie apsimetėliai gadina bendrą nekilnojamo turto agentų vardą. „Šie žmonės nėra verti vadintis nekilnojamojo turto agentais, juo labiau, kad jie neatlieka rinkoje suprantamų nekilnojamo turto agentūrų funkcijų“, - sakė jis.

Yra ir daugiau žmonių, kurie internete skundžiasi „Nuoma plius“ apgavystėmis. Internautai nurodo, kad ši agentūra priklauso Inai Gaižutienei.

Žurnalistei paskambinus nurodytais I.Gaižutienės numeriais abu kartus atsiliepė ta pati moteris. Ji tikino nesanti Ina. Jai jau ne pirmą kartą skambinantys žmonės ir ieškantys Inos. Moteris pasakojo, kad I.Gaižutienė naudojasi dešimtimi numerių ir išsisukinėja nuo nepatenkintų klientų skambučių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.