Drąsus klaipėdietis atvirai prabilo apie sudėtingą homoseksualų gyvenimą

Ši istorija sujaudins net tuos, kurie trenkia neapykanta kitokiems žmonėms. Visuomenėje, kurioje homofobija vis dar yra toleruojama ir laikoma norma, jaunas vaikinas išdrįso viešai pripažinti, kad yra gėjus. Populiariame portale „YouTube“ jis papasakojo apie sudėtingą savo gyvenimą. Nuo suvokimo, kad pasaulį jaučia kitaip, iki bandymo pasitraukti iš gyvenimo. Klaipėdietis Edgaras Rušinskas tapo įkvepiančiu pavyzdžiu ne tik Lietuvos gėjų bendruomenei. Jis įkvėpė ir tuos, kurie nenori taikytis su kitų žmonių tamsybe.

Vaizdo įrašas - emocingas. Edgaras apie savo gyvenimą pasakojo ir juokaudamas, ir ašarodamas.<br>„Youtube“ nuotr.
Vaizdo įrašas - emocingas. Edgaras apie savo gyvenimą pasakojo ir juokaudamas, ir ašarodamas.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2013, 12:54 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:27 PM

Sulaukęs 12 metų Edgaras suprato – jis ne toks kaip visi. „Tėvai sakė, kad tai blogai. Draugai sakė, kad tai blogai. Religija sakė, kad tai blogai. Tai ir aš maniau, kad tai yra blogai“, - sėdėdamas prieš vaizdo kamerą pasakojo jaunuolis.

Vaikinas galvojo, kad viskas išsispręs savaime. Tačiau niekas nesikeitė. Po dvejų metų jis pripažino sau, kad yra biseksualus. Tai atrodė lyg išeitis. 

„Galvojau, kad galėsiu turėti šeimą. Jei norėsiu, galėsiu gyventi su vyru. Ir viskas bus gerai“, - pasakęs pastaruosius žodžius jaunuolis ironiškai šyptelėjo. Problema tuo neišsisprendė.

Edgaras bandė susirasti merginą. Tačiau nesisekė. Teko sau pripažinti, kad būti ar nebūti gėjumi – nėra pasirinkimas. Tai duotybė, su kuria reikia gyventi.

„Kas renkasi tai, kad iš jo būti tyčiojamasi? Kas renkasi tai, kad niekada negalėtų turėti vaikų? Niekada nenori neturėti normalios šeimos. Niekada nenori nepateisinti savo tėvų, senelių lūkesčių (ištaręs pastaruosius žodžius vaikinas susigraudino. - Red.) Aš tik noriu pasakyti, kad mes to nesirenkame“, - emocingai kalbėjo Edgaras.

Kai būdamas 16 metų galutinai pripažino, kad yra gėjus, nusprendė apie tai papasakoti draugui. Šis naujiena pasidalino su visais kitais draugais. Prasidėjo išbandymai.

„Kai aš pasakiau, kad esu gėjus, mano draugai kažkur dingo. Kai man jų reikėjo labiausiai, jie dingo. Liko tik dvi merginos, kurios mane palaikė. Visi kiti tiesiog išnyko. Lyg man ant kaktos būtų parašyta: atskirtasis“, - ir juokdamasis, ir ašarodamas pasakojo jaunuolis.

Situacija buvo tokia sudėtinga, kad Edgaras net pagalvojo apie savižudybę – jau laikė rankoje tabletes, tačiau jį išgelbėjo internetiniai draugai. „Mane išgelbėjo tokie pat žmonės iš viso pasaulio“, - prisiminė klaipėdietis.

Vaikinas pripažino – tai buvo labai sunkus gyvenimo laikotarpis. Jis pats dar nebuvo susitaikęs su mintimi, kad yra kitoks: „Man reikėjo, kad kažkas pasakytų, jog viskas yra gerai.“

Tačiau sunkiausias žingsnis buvo dar priešakyje.

Edgaras, kuris tuo metu buvo viso labo paauglys, priėmė sprendimą apie tai papasakoti savo tėvams.

Vaikinas suprato, kad mamos ir patėvio reakcija bus sudėtinga. Tačiau negalvojo, kad viskas bus taip sunku. „Aš, tiesą pasakius, įsivaizdavau geresnę reakciją“, - pajuokavo Edgaras. Jaunuolis tuoj pat pridūrė: dabar viskas yra gerai.

Galiausiai, apie Edgaro lytinę orientaciją sužinojo vis daugiau žmonių. Pasipylė grasinimai ir įžeidinėjimai. „Susidegink“, - trumposiomis žinutėmis linkėjo priešai.

„Jūs niekada manęs neįžeidėte, pavadinę mane gėjumi. Labiau mane žeidžia, kai sakote, kad esu negražus, ar kažką blogo sakydami apie mano darbu“, - paaiškino Edgaras.

Jaunuolis dėkojo tiems, kurie jį palaikė. Pavyzdžiui, savo pusseserėms. „Iš jūsų nesitikėjau tokios reakcijos, bet tikrai ačiū“, - šypsodamasis ir šluostydamasis ašaras sakė vaikinas. Padėjusių, išklausiusių ir supratusių buvo daug.

Publikuodamas vaizdo įrašą portale „YouTube“, vaikinas norėjo atkreipti dėmesį į problemas, su kuriomis Lietuvoje susiduria kitokie žmonės: „Gal aš neparodau, kad mane įžeidėte. Bet grįžęs namo, tu atsiguli lovoje ir verki vien dėl to, kad kažkas tave pavadino gėjumi. Tu supranti, kad esi nepageidaujamas visuomenėje.“

Kita tokio drąsaus žingsnio priežastis – Edgaras norėjo priminti visiems žmonėms, kurie susiduria su panašiomis problemomis, kad jie nėra vieni ir visi sunkumai yra įveikiami. Vaikinas net pasidalino savo kontaktais.

„Nereikia pasiduoti“, - drąsino Edgaras.

Vaizdo įrašą rasite čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.