Atkakli abiturientė atskleidė egzamino vertintojų klaidą

Valstybiniai egzaminai – iššūkis ne tik abiturientams, bet ir darbų vertintojams. Tai paaiškėjo, kai lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą laikiusi vilnietė suabejojo savo rezultatais ir panoro susipažinti su savo darbu. Abiturientė apstulbo pamačiusi, kad vienas vertintojų nuo jos darbo „nusuko“ devynis balus.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Sep 19, 2013, 5:17 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:45 AM

Gavę Justinos Vaitekūnaitės apeliaciją NEC darbuotojai merginai leido susipažinti su jos darbu, ši pasidariusi darbo kopiją grįžo į Kauną, kur ir pamatė klaidą.

„Pažiūrėjusi pamačiau, kad akivaizdžiai yra neteisingai suskaičiuotas galutinis įvertinimas. Tuomet iškilo klausimas, ar Nacionaliniame egzaminų centre dirbančios vertintojos moka sudėti elementarius skaičius“, – klausė mergina, savo nerimu pasidalijusi laiške redakcijai.

Egzamino vertinime matyti, kad vienas vertintojas susumavo balus ir sudėjęs gavo 31 balo sumą, kitas vertintojas, sudėjęs tuos pačius dėmenis, gavo 22 balus. Trečiasis vertintojas atskirus darbo kriterijus įvertino jau žemesniais balais ir bendra jų suma taip pat buvo tokia pati, kaip ir antrojo, nors ir apsiskaičiavusio vertintojo – 22 balai.

Nacionalinio egzamino centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė teigė suprantanti abiturientę: „Vertintojas dėl nuovargio ar kitokių priežasčių suklydo perkeldamas balus iš darbo į vertinimo lapą. Vertintojas taip pat suklydo sumuodamas balus.“

Vis dėlto NEC vadovė patikino, kad merginos darbas vertintas itin atidžiai – iš viso keturis kartus. Galiausiai jos darbui palikti tie patys 22 balai.

S.Vingelienė tvirtino, kad išties situacija, kai vieno vertintojo vertinimas skiriasi net devyniais balais, yra labai nemaloni: „Darbai, kai dviejų vertintojų rezultatai skiriasi bent keliais balais – atidedami į šalį, juos tuomet vertina trečiasis vertintojas.“

Direktorė patikino, kad NEC nuolatos siekia geresnės kokybės ir planuoja vertintojų, kurių darbas nekokybiškas, atsisakyti.

„Vertintojų darbas patikrinamas tuomet, kai pedagogų vertinimo rezultatai – kiekvienas balas atskirai – suvedami į kompiuterį. Susumavęs balus, kompiuteris pateikia galutinį kiekvieno vertintojo rezultatą, tuomet ir pasimato vertintojų klaidos“, – sakė ji.

S.Vingelienės teigimu, visuose egzaminuose pasitaiko skaičiavimo klaidų: „Vertinimo lapai skenuojami, tuomet pasimato ir sumavimo klaidų. Šiuo metu analizuojamas vertintojų darbas, žiūrima kaip jiems sekėsi vertinti darbus.

Norime atsirinkti pačius objektyviausius vertintojus. Tam tikros dalies vertintojų bus atsisakyta. Jie bus braukiami iš vertintojų komisijos ir kitais metais nebus kviečiami vertinti abiturientų darbų.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.