ES maisto parama skurstantiems Lietuvoje – kruopos ar kirmėlės?

Pas draugę virėme vakarienę mano ir jos vaikams iš „Maisto banko“ suteiktų produktų – žirnių ir trijų grūdų košės. Puode pamatėme neįtikėtiną reginį – puikias apvirusias kirmėlaites. Tuomet ėmėme apžiūrinėti pakuotes. Namuose - keturios pakuotės žirnių ir viena trijų grūdų košės. Ir visose pilna kiaušinėlių ir kirmėlių.

Puode pamatėme neįtikėtiną reginį – puikias apvirusias kirmėlaites.<br>Julija
Puode pamatėme neįtikėtiną reginį – puikias apvirusias kirmėlaites.<br>Julija
Daugiau nuotraukų (1)

Julija

Sep 29, 2013, 1:22 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:40 PM

Draugas, kuris dabar išvykęs į Angliją, dar pašmaikštavo: „Užpilk kečiupo ir bus plovas“.

Likome labai šokiruotos. Kaip galima paramai duoti sugedusius produktus? Ir aš, ir mano draugė laukiamės, o toks sugedęs maistas – nuodai. Ji augina tris vaikus, aš turių sūnų. Pastebėjau, kad ir anksčiau paramai teikiamų manų, grūdų kruopose pasitaikydavo kiaušinėlių, kirmėlių. Šie produktai yra akivaizdžiai prastesnės kokybės, nei parduotuvėse.

Aišku, aliejus, cukrus, kondesuotas pienas būna normalios kokybės, bet kruopos – kas kita. Be to, nepanašu, kad kruopos būtų blogai supakuotos ir galiojimo laikas dar nepasibaigęs – ant pakuotės užrašyta – 2014 07 22.

Apmaudu ir pikta, kad darydami gerą darbą paramos teikėjai netikrina produkcijos, nežiūri, kas supakuojama. O juk ant pakuočių parašyta, kad tai ES parama, yra „Maisto banko“, „Caritas“ ženklai.

Pakuočių neketinu išmesti. Apie tai pranešiu Maisto ir veterinarijos tarnybai. Gerai šeimoms, kurios, nors ir gaudamos paramą, ir be kruopų turi ką valgyti. O ką daryti tiems, kuriems tai vienintelis maistas. Tai ką – kirminus valgyti?

Laikinai „Maisto Banko“ direktoriaus pareigas einantis Vaidotas Ilgius:

„ Dažniausiai konkursus teikti labdaros maisto produktus laimi Lietuvos gamintojai, tačiau žinau atvejų, kai kruopos buvo tiekiamos iš Latvijos. Mus atsakingos institucijos tikrina labai dažnai, todėl esame tikri, kad dėl mūsų kaltės maistas pakuotėse negalėjo užsiteršti.

Technologiškai įmanoma, kad pakuotėje gali išsivystyti fasavimo vietose į ją patekę kenkėjų kiaušinėliai. Tokiu atveju visada reikėtų kreiptis į Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą, kuri produktus tiekia labdaros organizacijoms.

Jei sandarioje pakuotėje matyti kirmėlės, agentūra privalo imtis priemonių – patikrinti, o nustačiusi, kad partija tikrai yra užkrėsta, gaminius gražinti tiekėjui ir imtis atitinkamų veiksmų, kad nubaustų gamintoją. Mes visokeriopai padėtume, aiškintumėmės.

Tačiau tai labai reti atvejai – kur kas dažniau kenkėjai įsimeta į namuose nesandariai laikomus produktus. Į atvirai laikomas kruopas dažnai įsimeta buitinės kandelės ir tokiu atveju kaltas tik pats vartotojas.

Nesvarbu, kad ant atidarytos pakuotės parašyta, jog maistas galioja ilgai – jį reikia laikyti sandariame inde. Taigi, daug kas priklauso nuo to, kaip žmogus kruopas laikė.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.