Laiškas ESBO darbuotojai dėl skandalingos laidos: „Melas nėra nuomonė, o propaganda nėra požiūris“

Propagandinę melagingą laidą apie Sausio 13-ąją parodžiusį rusišką „Pirmąjį Baltijos kanalą“ užstojusios Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovės Dunjos Mijatovič pareiškimas, įskaudino lietuvius. Po to, kai Lietuvos radijo ir televizijos komisija uždraudė rodyti kai kurias PBK laidas, ESBO atstovė pareiškė, kad reikalingos diskusijos, o ne draudimai.

Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Zabieta

Oct 12, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:42 AM

Tokiems žodžiams kurčias neliko jaunas, politika besidomintis vaikinas Žygimantas Zabieta parašė laišką, kuriame jautriai išdėstė, kodėl ESBO atstovė yra neteisi.

Laišką, kuris anglų kalba yra išsiųstas į 20 ESBO atstovų elektroninius paštus ir dar 50 Europos laikraščių, pateikiame lrytas.lt skaitytojams:

„Gerb. Dunja Mijatovič,

Norėčiau pakviesti Jus ir kiekvieną ESBO Spaudos laisvės skyriaus darbuotoją atvykti į Sausio 13-osios minėjimo renginius Vilniuje. Man būtų garbė aprodyti Jums vietas ir papasakoti, kas įvyko tą kraupią 1991-ųjų žiemos naktį. Parodyčiau, kur tankai traiškė nekaltus žmones, kur sovietų kariai šaudė į beginklius protestuotojus.

Galėtume susitikti su Loretos Asanavičiūtės, jaunos merginos, kuri žuvo po tanko vikšrais, tėvais. Galėtume susitikti su sūnumis tų vyrų, kuriuos negailestingai nušovė sovietų kariai. Tada, galėtume nukeliauti iki kapinių, kur palaidotos sovietinio smurto aukos, žuvusios per Sausio 13-osios įvykius.

Kaip daugelis žino, spalio 4 dieną Rusijos finansuojamas kanalas PBK ištransliavo dokumentinį filmą „Žmogus ir įstatymas”, kuriame brutualiai sufalsifikuoti tragiški 1991-ųjų metų Sausio 13-osios įvykiai Vilniuje.

Lietuvos Radijo ir televizijos komisija į tai atsakė trims mėnesiams suspenduodama PBK kanalo programas, sukurtas Rusijoje. Klausimas yra ne tai, ar komisija pasielgė teisingai, priimdama tokį sprendimą.

Klausimas yra dėl Jūsų teiginio, jog tas filmas buvo „kontroversiškas ar kitoks požiūris į istorinius įvykius”. Negalime leisti atsirasti precedentui, kai pateisinami karo nusikaltimai ir trijų milijonų žmonių tautos tragedija.

Sausio 13-oji yra vienas jautriausių momentų mūsų mažos tautos istorijoje. Tai momentas, kai mes beginkliai sustojome prieš didžiausią armiją pasaulyje. Vietoj to, kad šaudytume ar žudytume, mes dainavome dainas ir meldėmės Dievui.

Mano tėtis ir senelis važiavo šimtus kilometrų, kad apgintų savo šalies nepriklausomybę. Beatodairiškai statydami savo gyvybes į pavojų, nes laisvė yra kur kas daugiau nei gyvybė. Kaip man vėliau dešimtis kartų yra pasakojusi mama, būdamas beveik dviejų metukų žiūrėjau pro „Šilelį" į tankus ir pradėjau kūkčioti ir verkti.

Jei turite vaikų, žinote, kad 22 mėnesių kūdikiai per jauni, kad tai suprastų.

Be to, kaip Lietuvos pilietis, nieko neatstovaudamas, tik sau ir savo asmeninei nuomonei, norėčiau paklausti Jūsų, p. Dunja - ar Holokausto neigimą taip pat laikote „žiniasklaidos pliuralizmu”? Ar Srebrenicos žudynių neigimą taip pat vadinate „skirtingu požiūriu į istoriją”?

Jei propagandinius filmus neigiančius Holokaustą ir Srebrenicos įvykius laikote „kontroversiškais ar kitokiais požiūriais į istorijos įvykius”, tada taip – PBK kanalas gali transliuoti, ką nori.

Yra daug šalių pasaulyje, kurios nukentėjo nuo didelių blogio imperijų, todėl pasaulio bendruomenė ir susibūrė į tokias organizacijas kaip JTO ar ESBO. Prašau, gerbkite ir kovokite už laisvę, žmogaus teises ir spaudos laisvę. Ne laisvę melui ar karo nusikaltimų neigimui.

Kas yra spaudos ir žiniasklaidos laisvė? Tai laisvė nuo melo ir tiesos cenzūros. Lietuvos Radijo ir televizijos komisija tiesiog norėjo apsaugoti mūsų šalies garbę ir orumą, apsaugoti žmones nuo tiesos cenzūravimo.

Mūsų šaLyje žiniasklaida yra viena laisviausių pasaulyje. Pliuralizmas ir skirtingos nuomonės yra gerbiamos ir valdžia kovoja už JTO Chartijos vertybes.

Aš iš esmės gerbiu Jūsų darbą ir tai, ką Jūs darote. Tai viena svarbiausių institucijų visame pasaulyje, kovojant už laisvę. Jūs esate nuostabūs žmonės, kovojantys už gėrį! Be Jūsų didžiulės imperijos pasinaudotų medijų kanalais, plautų nekaltų žmonių smegenis, klastotų istoriją, keistų faktus. Be Jūsų pasaulis taptų kur kas pavojingesnė vieta, ypač tokioms mažoms tautoms kaip Lietuva.

Mes galime ir mes diskutuojame apie skirtingus požiūrius į istorinius įvykius, bet mes negalime diskutuoti apie išgalvotus faktus ir dezinformaciją.

George’as Orwellas yra parašęs savo knygoje „1984”: „Tas, kuris kontroliuoja praeitį – kontroliuoja ateitį, tas, kuris kontroliuoja dabartį – kontroliuoja praeitį”.

Prašau, neleiskite PBK perrašyti skaudžiausių mūsų istorijos momentų - tai ne tik Lietuvos istorija, tai visų mažų šalių, kovojančių už savo laisvę, istorija.

Prašau, neleiskite tiems, kurie yra pasislėpę už Kremliaus kontroliuojamų medijų kanalų kontroliuoti šiuolaikinių propagandos ir skaudaus melo skverbimosi tendencijų. Melas nėra „nuomonė”, o propaganda nėra „požiūris”. Jūs esate atsakingi už dabarties spaudos laisvės kontrolę, taigi, nuoširdžiai prašau - apginkite mus!"

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.