Emigrantai nustebę: lietuviški saldainiai Anglijoje pigesni nei Lietuvoje

Kodėl „Pergalės“ saldainiai Didžiojoje Britanijoje pigesni nei Lietuvoje, kai kuriais atvejais – netgi dvigubai? Su tokiu klausimu į „Bendraukime“ kreipėsi jau ne vienas emigrantas. Didžiosios Britanijos lietuvius suintrigavo parduotuvėje „Poundland“, kurioje visos prekės kainuoja 1 svarą, pamatytas vaizdas. Čia esančiame saldainių „Pergalė“ stende visi saldumynai kainavo būtent tik 1 svarą. Šiuo metu vienas svaras prilygsta 4,08 lito.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

2013-10-18 10:15, atnaujinta 2018-02-21 01:43

„Draugai Lietuvoje pastebi, kad už „Pergalės“ saldainius Lietuvoje jie moka kur kas brangiau, kartais net dvigubai“, – rašė emigrantė Norberta.

Keliuose Lietuvos prekybos tinkluose apsilankę „Bendraukime“ žurnalistai įsitikino, kad kainų skirtumas, lyginant su kainomis Didžiojoje Britanijoje – akivaizdus.

Antai „Pergalės“ 125 g arba 130 g dėžutės „Gourmet dessert“, „Milk Chocolate“, „Cappuccino“ prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse kainuoja 5,79 lito, „Iki“ – 5,99 Lt. Taip pat atrodančių saldainių dėžučių galima įsigyti ir „Poundland“ parduotuvėse Didžiojoje Britanijoje.

5,79 Lt „Gourmet dessert“ ir „Cappuccino“ dėžutės kainuoja ir „Rimi“ prekybos centruose, tik „Milk Chocolate“ šiuo metu galioja akcija ir jų galima nusipirkti už 4,19 Lt.

Tuo tarpu triufelių „Pergalė“ dėžutės, kurių Didžiojoje Britanijoje galima įsigyti už vieną svarą, tiek „Rimi“, tiek „Iki“ parduotuvėse kainuoja bene dvigubai brangiau – 7,99 lito.

Kodėl taip skiriasi saldainių kainos Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje? Juk, atrodytų, eksportuoti saldainiai užsienyje vien dėl pervežimo išlaidų užsienyje turėtų kainuoti brangiau. Šiuos ir kitus klausimus „Bendraukime“ uždavė bendrovei „Vilniaus pergalė“ Lietuvoje, tačiau atsakymo nesulaukė.

Tuo tarpu ekonomistas Nerijus Mačiulis pagrindine kainų skirtumo priežastimi nurodo skirtingą pridėtinės vertės mokestį (PVM) Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje. Pastarojoje šalyje daugumai maisto produktų netaikomas PVM, mūsų šalyje jis siekia 21 proc.

Tiesa, pagal sudėtingą Didžiosios Britanijos PVM skaičiavimo sistemą, dauguma šokolado produktų nelaikomi pirmos būtinybės preke, todėl jiems taikomas standartinis PVM - 20 proc. Tuo tarpu kepiniams naudojamiems šokolado produktams PVM netaikomas. Šie duomenys pateikiami Didžiosios Britanijos mokesčių ir muitų tarnybos puslapyje.

Vis dėlto, kaip pažymi M.Mačiulis, lyginant kainas reikia atsižvelgti ir į kitus veiksnius. „Tarp gyvenančiųjų užsienyje ir keliaujančių po Europą sklando legendos, kad Lietuvoje maistas yra brangesnis. Tačiau tai – mitas. Mat lyginant maisto prekių kainas reikia atsižvelgti į daugybę veiksnių – tikslų palyginimą leidžia daryti tik visiškai identiški produktai. Pavyzdžiui, Vokietijoje yra labai pigių produktų, tačiau jų kokybė prasta“, – pažymėjo N.Mačiulis.

Ekonomistas teigia, kad lyginant maisto kainas reikia atsižvelgti į oficialią statistiką. O ji rodo, kad Lietuvoje maisto prekių kainos penktadaliu mažesnės nei ES šalyse. Šis palyginimas darytas lyginant maždaug 1000 prekių krepšelius.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.