1 pasiūlymas, kuris išspręstų 4 Lietuvos problemas

Atsibodo girdėti verksmus, kad Lietuvos biudžetas tuščias, policija neturi pajamų tinkamai vykdyti savo pareigas, žmonės pikti ir nelaimingi. Šia tema būtų galima daug šnekėti, kaltinti valdžią, kuri save lepina, o paprastus žmones skriaudžia. Bet šis straipsnis ne apie moralus, ar mūsų bėdas. Aš pasiūlysiu vieną dalyką, kuris, mano manymu, sutaupytų daug valstybės pinigų, o žmonės taptų draugiškesni vienas kito atžvilgiu.

Savaitgalį Kaune buvo intensyviai ieškoma dešimtmečio berniuko. Ruošiantiems panašioms nelaimėms, būtų galima pagalvoti apie didesnį savanorių mobilizavimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Savaitgalį Kaune buvo intensyviai ieškoma dešimtmečio berniuko. Ruošiantiems panašioms nelaimėms, būtų galima pagalvoti apie didesnį savanorių mobilizavimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Seklys Sekliukas

2013-10-21 10:17, atnaujinta 2018-02-21 00:07

Dažnai girdime, apie dingusius vaikus ar suaugusius asmenis. Neapsikentę artimieji renka savanorius ir patys imasi paieškos. Beje, dažnai paprasti žmonės ir atranda tai, ko ieškota. Labai pasigendu policijos iniciatyvos, kuria žmonės būtų kviečiami į pagalbą. Tarkime, kažkas dingo ir policija kaipmat informuoja Lietuvos žmones, kad laukia pagalbos iš savanorių, kurie padėtų asmens paieškoje.

Informavimo būdų yra daugybė, bet, manau, geriausia yra viešai ir lengvai prieinama informacija, - internetiniai portalai, radijas, televizija. Kiek valstybė sutaupytų pinigų sulaukusi tokios geranoriškos pagalbos? Nebereiktų siųsti armijų į paieškas, nebebūtų policijos pasiteisinimo, kad išsiuntus visas pajėgas kažko ieškoti, nepavyko sulaikyti ar sustabdyti nusikaltėlių kitoje vietoje.

Taigi išvardinu 4 teigiamus dalykus, kurie įvyktų jei policija viešai kviestų savanorius į pagalbą:

1. Pilietiškumas. Padėdami vienas kitam, mes tampame artimesni, neabejingi kito skausmui.

2. Sutaupyti policijos pinigai. Visi žinome, policijai trūksta pinigų tinkamai atlikti pareigas bei išnaudoti visas įmanomas galimybes. Kartais sukišami dideli pinigai į tam tikrus tyrimus ir būna šnipštas. Tad policijos ir savanorių bendradarbiavimas yra puikus būdas kompensuoti pinigų stygių.

3. Pakankamas policijos rezervas kitiems nusikaltimams užkirsti kelią. Jei atsirastų daug savanorių (aš tuo net neabejoju), nereikėtų tiek policininkų ar karių siųsti į kažkieno paieškas, o tai leistų geriau užkirsti kitiems nusikaltimams kelią.

Ne kartą esame girdėję, kad vykdant svarbią užduotį, buvo užimti beveik visi policininkai, tad nebuvo kam tinkamai reaguoti į kitą baisų nusikaltimą, kurio pasekmės buvo tragiškos.

4. Prevencija ateities nusikaltimams. Linkęs į nusikaltimą žmogus visada pagalvos apie pasekmes, jei žinos, kad tauta yra pilietiška. Sutikime su tuo, kad nusikaltėliai naudojasi žmonių abejingumu vienas kitam. Drąsiai laužiasi į butą, nes žino, kad retas kaimynas reaguoja į įtartinus asmenis. Kaip pavyzdys yra Vokietija, kur viskas vyksta kitaip. Ten kaimynas pamatęs prie automobilio vakare stovyniuojantį ar kažką krapštantį asmenį, nedelsiant informuoja policiją. Tik dėl pilietiškų žmonių, Vokietijoje ryškiai mažiau nusikaltėlių ir tokių absurdiškų nusikaltimų kokie vyksta Lietuvoje.

P.S. Visa tai, ką aprašiau, turi būti pritaikyta taip, kad, reikalui esant, policija sugebėtų tinkamai ir labai greitai savanoriams išaiškinti, koks yra planas ir veiksmas. Kitaip tariant, aš neturiu omenyje kažkokių bereikšmių savanoriškų kursų, į kuriuos retas teeitų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.