Drakoniškus mokesčius paskelbęs paštas liks ir be siuntinių, ir be pinigų

„Lietuvos pašto“ sumanymas nuo lapkričio 1-osios atsisakyti visame pasaulyje priimtos mažųjų paketų sąvokos skaudžiai smogs ne vienam Lietuvos gyventojui. Įpratę už paketus, kurie sveria nuo 100 g iki 2 kg ir yra siunčiami į Europos Sąjungos valstybes, mokėti nuo 5,2 Lt iki 13,65 Lt, po Vėlinių už tą patį jie turės pakloti per 50 Lt, kadangi „Lietuvos pašto“ „išradėjai“ sumanė šią siuntų rūšį laikyti... siuntiniais.

„Lietuvos paštas“ nuo lapkričio 1-osios atsisako visame pasaulyje priimtos mažųjų paketų sąvokos.<br>V.Balkūno nuotr.
„Lietuvos paštas“ nuo lapkričio 1-osios atsisako visame pasaulyje priimtos mažųjų paketų sąvokos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Skaitytojas

Oct 22, 2013, 9:52 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:14 PM

Šiuo metu, pagal  „Lietuvos pašto“ įkainius, siuntinio iki 10 kg išsiuntimas, pavyzdžiui, į Jungtinę Karalystę kainuoja 50,84 Lt. Be to, numatytas 10,08 Lt mokestis už kiekvieną visą ar ne visą kilogramą.

Taigi nuo lapkričio 1-osios senelis iš Balbieriškio, norėdamas Londone gyvenantį anūką pradžiuginti saldainių dėžute, turės už jos siuntimą pakloti mažiausiai 5 kartus didesnę kainą, nei verta pati saldainių dėžutė.

Kažkuri „Lietuvos pašto“ gudragalvė nomenklatūrininkė spaudai aiškino, kad tai ne paštininkai, o lietuviai gudrauja ir paketus siunčia laiškų tarifu. Tačiau ji pamiršo pridurti, kad tokia praktika – iki 2 kg siuntas (tik Afganistane – iki 1 kg) siųsti laiškų tarifu egzistuoja visame pasaulyje, o kol kas dar galiojantys tarifai ir siuntų kategorija yra nustatyta paties „Lietuvos pašto.“

Sumanymas atsisakyti mažųjų paketų, dar nuo sovietmečio žinomų banderolių vardu, manau, prieštarauja tarptautinei praktikai ir konvencijoms, kurias yra pasirašiusi ir mūsų valstybė.

Maža to, gudragalviai iš „Lietuvos pašto“ užsiminė, kad visa tai daroma todėl, jog tokie „laiškai“, kokius dabar siunčia lietuviai, „netelpa į pašto dėžutes“, tačiau jie kažkodėl „pamiršo“, kad registruotų siuntų į pašto dėžutes niekas ir taip nededa, o perduoda į rankas ar gavėjas turi pats pasiimti pašte.

Antra, iš kur jie žino, kokios pašto dėžutės yra, sakykime, Jungtinėje Karalystėje? Užsimindami apie maksimalų 2 cm pašto laiškų storį, gudručiai, matyt, nepasidomėjo, kad Europos Sąjungoje pašto dėžutėms yra nustatytas ne mažesnis kaip 3-3,5 cm angos plotis.

Įvesdamas drakoniškus mokesčius, „Lietuvos paštas“, matyt, nepasidomėjo, kokia praktika Jungtinėje Karalystėje. Ten mažiesiems paketams nustatytas tik svorio limitas, kuris nuo 100 iki 300 g pagal kainą diferencijuojamas kas 50 g, o nuo 300 g iki 2 kg – kas 100 g (Lietuvoje pagal šią svorio kategoriją – tik nuo 100 iki 500 g ir nuo 500 g iki 2 kg, taigi mūsų siuntėjai ir taip yra apiplešiami). Kai mes po lapkričio 1-osios už 100 g dėžutės siuntimą į Jungtinę Karalystę mokėsime per 50 Lt, anglai už tokios pat dėžutės siuntimą į Lietuvą paklos vos 2,93 svaro (apie 12 Lt).

Turbūt nereikia spėlioti, kad daugelis lietuvių atsisakys siuntų per „Lietuvos paštą“, kuris praras nemažai įplaukų. Labiausiai nukentės tie, kad iki šiol mėgino prisidurti litą kitą prekiaudami per „eBay“. Įvedus naujus siuntų mokesčius, to daryti paprasčiausiai nebeapsimokės. Vadinasi, internetine prekyba pagal pažymą užsiimantys lietuviai paprasčiausiai to nebedarys, ir į šalies biudžetą neįplauks jų mokami mokesčiai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.