Draugas apgynė M.Jampolskį nuo susierzinusių feminisčių

„Labiausiai mane erzina moters noras gyventi kaip vyrui“ – tai Mariaus Jampolskio citata iš straipsnio žurnale „Moteris“, sukėlusi bambeklių įniršį Feisbuke.

M.Jampolskio frazė apie moteris sukėlė įniršio bangą Feisbuke.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Jampolskio frazė apie moteris sukėlė įniršio bangą Feisbuke.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2013, 11:12 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:43 AM

„Reikia liautis toleruoti tokias nesąmones!!!“ – komentuoja jaunas režisierius. Ir jis dar įgelia, kad Marius blogas aktorius, o duoną užsidirba papais.

„Aš esu kritikė ir literatė. Bet Jampolskio „literatūrinių“ išvedžiojimų neįkertu“.

„Hemingvėjų ne veltui cituoja, rado seksistinių inspiracijų jame“.

„Daug gilaus sarkazmo, kuriame tik iš pirmo žvilgsnio galima rasti įžeidinėjimus“.

„Jampolskis vėl praleido progą patylėti“, etc etc.

Pro Feisbuko saugų akis nepraslys „rezervuotos“ gėjų, feminisčių temos, rimtesni ekonominiai straipsniai ir, žinoma, juokai. Čia labiau „eina“ absurdiškas humoras. Faktas – Feisbuko komentarai šmaikštesni ir intelektualesni nei dienraščių, šią tautą privalai gerbti, ypač jei svajoji atsikratyti popso, ką M.Jampolskis deklaruoja paskutiniais savo pareiškimais ir elgesiu su žurnalistais.

Esmė? Kas per...?

Skaičiau aš tą M.Jampolskio straipsnį. Panašių pareiškimų – ne vienas žiniasklaidoje, pavadinimas aštresnis (suprantu kad dėl intrigos). Aš puikiai žinau, kad M.Jampolskis labai myli ir gerbia moteris, dėl jų yra net rizikavęs gyvybe, tad man labai natūraliai „nusiskaito“ tas žurnalistinis apvertimas (apie gėjus net nekalbu – ši žmogaus laisvė savaime suprantama). Vienas straipsnio trūkumas – formatas. Internete sunkiai skaitosi daugiau nei trys puslapiai.

Tiesa, aš Mariaus draugas. Per 15 metų jį neblogai pažįstu ir noriu apginti. Nes jis Feisbuke dar „žalias“, o ten išbujojo bambekliai, automatiškai reaguojantys į panašaus pavadinimo formuluotes (skaitė ar neskaitė straipsnį, paliksiu jų sąžinei).

„Sakai, draugas, ar bent matei jo pimpalą?“ – Taip.

„Ar lietei?“ – Cha, tikrai ne.

Feisbuke paklaus dar ne to.

Kažkada su jaunais bernais kartu nuomojom butą, vienas kambariokas pasirodo ir buvo M.Jampolskis. Taip ir susipažinome. Daug visko nutiko per tuos 15 metų, lakstėme kas sau, bet suabejoti vyriška draugyste neturėjau nė mažiausio pagrindo. Jis tiesiog yra geras žmogus. Vėliau tapo ir populiarus. Visada maniau, kad aktorių galima išdresiruoti, bet tikrai netikėjau, kad jis šitaip prasilauš! Žinote, kaip vadina Marių kino žmonės? Mr. pirmas dublis! Nes geriausią kadrą suvaidina iš pirmo karto.

Tiesą sakant, susirasti tą vienintelę jam nelabai sekėsi...

Vaizdas prieš pora metų: du draugai blokinio buto balkone kepa dešreles. Marius – po skyrybų su operos dainininke, o aš – ką aš? Pas mane dažnokai kas nors apsigyvendavo. Rūkydavom virtuvėje, gurkšnodavom brendį ir nemažai diskutuodavom. Apie viską. Faktas Nr. 2 – Marius nevaidina, kai jis ne scenoje, jis atviras žmogus. Tad apie Jampolskį žinau per daug asmeninių, intymių ir net tragiškų dalykų, o įkūręs jo reikalų infobiurą, neblogai užsidirbčiau. Bet... tektų daug bambėti. Fe, kaip neįdomu!

Na, ir... toliau?

Kūryba išlaisvins. Kartu prisigalvodavom vaidybinių nesąmonių TV duetams, ir Marius su Irūna šeštadieniais sugebėdavo prajuokinti arba sugraudinti pusę Lietuvos. Labai noriu iškelti svarbią žmogaus savybę, į kurią Feisbuko tauta per tuos suknistus protų mūšius, informacinius žaidimus ir susidomėjimą savo orientacija, nepakankamai reaguoja. Mano galva, generuoti idėjas, o ne vien gromuluoti svetimas mintis yra labai stipru, tai net ne ginklas prieš aštrų liežuvį, tai proto peilis.

Būna nepamirštama, kai matai kito žmogaus minties blyksnį, gimstant sumanymui – ne kažkelintos parodijos, o unikalios, išbaigtos scenos, kuri gali būti pagrindas bet kam: pjesei ar filmui, šokio spektakliu ar apsakymui.

Faktas Nr. 3 – Mariaus mąstymas geras (sveikas, loginis, net sakyčiau vyriškas – linkęs į abstrahavimą) Be šio Feisbuke dievinamo fantomo, kūrybos procese „žaidžia“ tiek skonis, patirtis, tiek intuicija ir dar velniai žino kas – nesuprantu, tačiau beveik visi Mariaus su Irūna gabaliukai pataiko į dešimtuką (pasižiūrėkite, kokie teigiami komentarai net „Youtube“).

Ir žinote ką? Užsičiaupkite Feisbuke ant jo bambėję. Pabandykite ką nors sukurti kartu su Jampolskiu, įdomu ar patrauksite?

Netrukus žiūrėsime to paties jauno režisieriaus filmą ir, žinoma, sveikinsime su premjera. Net jeigu jam kažkas nepavyks, nieko smerktino, gal mūsų kitoks skonis. Pagarba kuriantiems.

Tačiau bambekliams nuolaidos baigėsi, che.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.