Nematomas pavojus: moteris niežais užsikrėtė naujų rūbų parduotuvėje

Užsikrėsti niežais galima ir naujų drabužių parduotuvėje. Į tokią situaciją pateko viena gyventoja, visaapimantį niežulį pajutusi ir bėrimus išvydusi po apsilankymo parduotuvėje, kurioje matavosi kelis naujus drabužius. Visuomenės sveikatos centro specialistai neslepia – drabužių parduotuvėse iš tiesų gali tykoti nematomas pavojus, o savo klientais besirūpinantys pardavėjai po kiekvieno matavimosi turėtų dezinfekuoti drabužius.

Niežais galima užsikrėsti ir parduotuvėje matuojantis drabužius.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Niežais galima užsikrėsti ir parduotuvėje matuojantis drabužius.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

Nov 20, 2013, 10:43 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:38 AM

„Kaip ir visos moterys, mėgstu lankytis parduotuvėse, matuotis drabužius ir, aišku, juos pirkti. Po vieno tokio apsilankymo namo grįžau laiminga nusipirkusi naujų apdarų. Pradėjau juos nešioti prieš tai neišskalbus. O kitą dieną mane išbėrė“, – rašė „Bendraukime“ skaitytoja Marta.

Pirmiausia moteris pamanė, kad jai alergija – galbūt nuo dažų, gal nuo nekokybiškos medžiagos. „Viską išskalbiau, išlyginau. Bet mano, kaip maniau, alergija nesiliovė. Dvi savaitės vargau, kol pagaliau nuėjau pas gydytoją. Ji diagnozavo niežus“, – teigė moteris.

Pirkėjai tokia diagnozė buvo netikėta – ji manė, kad niežais serga tik asocialūs žmonės, kurie mažai prausiasi bei gyvena netvarkingai. Tačiau gydytoja ją informavo, kad greičiausiai niežais užsikrėtė parduotuvėje matuodamasi drabužius.

„Dabar mūsų namai primena karo zoną. Kiekvieną dieną visa šeima tepamės specialiu tepaliuku, skalbiame, lyginame drabužius, keičiame patalynę. Žinau pagysime, bet dabar turiu baimę – bijau parduotuvėje matuotis naujus drabužius“, – nerimauja skaitytoja.

Tauragės Visuomenės sveikatos centro specialistė Rima Šimkuvienė sutinka – niežais galima užsikrėsti matuojantis drabužius.

„Jeigu žmogus, sergantis niežais, parduotuvėje matavosi drabužį, o pardavėja po to jo neišdezinfekavo, tikrai galima užsikrėsti šia liga. Dezinfekuoti drabužius galima apdoroti karštais garais. Galbūt ne po kiekvieno, o, tarkime, po trečio matavimosi“, – sakė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja R.Šimkuvienė.

Pasak visuomenės sveikatos specialistės, niežais sergantį ir nesigydantį asmenį galima atpažinti iš to, kad jis nuolat kasosi, jo oda būna paraudusi. Kita vertus, anot R.Šimkuvienės, ne kiekviena pardavėja atpažins niežus, šią ligą galima sumaišyti ir su alergija.

„Niežais susirgti gali visi ir jie nesunkiai išgydoma. Tačiau nesigydo dažniau tam tikros socialinės grupės žmonės, jie dažniau ir platina ligą“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė, pridūrusi, kad niežai gydoma įvairiais tepalais, prieš tai apsilankius pas gydytoją.

Pasak R.Šimkuvienės, niežinių erkučių sukeliami niežai savo aktyvumu nepriklauso nuo sezono – šia liga galima užsikrėsti bet kuriuo metų laiku.Visuomenės sveikatos centro specialistai, gavę skundą dėl niežų konkrečioje parduotuvėje, privalėtų reaguoti ir nuvažiuotų į parduotuvę.

„Tačiau nei nubausti, nei pritaikyti kitas priemones mes negalėtume, galėtume tik šviečiamąją veiklą atlikti pardavėjams. Mat niežai yra nevaldoma infekcija“, – sakė R.Šimkuvienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.