Atkakli dvimetės mama atskleidė Vilniaus valdžios klaidą

Eilės savo dukrai į vaikų darželį laukianti vilnietė Inga tapo kurioziškos situacijos liudininke. Moteris dvejus metus stebėjo, kaip elektroninėje sistemoje keičiasi jos dukros vieta eilėje: iš 76-os – į 1-ąją vietą ir vėl žemyn per 55 vietas. Pradėjusi domėtis, kas gi čia vyksta, moteris nustebo dar labiau: savivaldybėje nelabai susigaudoma, kuriai seniūnijai priklauso jos gyvenamoji vieta. Vilniaus savivaldybės pateiktas atsakymas nustebino.

Vilnietę nustebino matomi pokyčiai elektroninėje registracijos į vaikų darželius sistemoje.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Vilnietę nustebino matomi pokyčiai elektroninėje registracijos į vaikų darželius sistemoje.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

2013-11-27 09:39, atnaujinta 2018-02-20 03:20

„Savo dukrą užrašiau į du darželius jai tik gimus 2011 metais. Vienas iš darželių priklausė ir tebepriklauso mums pagal gyvenamąją vietą. Šiemet stebint priėmimo tvarką elektroninėje sistemoje, mačiau, kad galimybių patekti į darželį mažai. Kai skambindavau bendruoju telefonu, man maloniai siūlydavo laukti ir po sausio 1 dienos dar papildyti prašymą“, – rašė skaitytoja Inga.

Kai artėjant rugsėjui moteris nuvyko į Vilniaus miesto savivaldybę pasikonsultuoti dėl dukros patekimo į darželį, ji liko gerokai nustebinta. „Jūs nepatekote į vaikų darželį, nes esate deklaravę gyvenamąją vietą Verkių seniūnijoje“, – iš savivaldybės darbuotojos išgirdo Inga.

Nustebusi moteris paaiškino savivaldybės darbuotojai, kad gatvė, kurioje ji gyvena su šeima, visada priklausė ir priklauso Fabijoniškių seniūnijai.

„Tuomet darbuotoja nusistebėjo, kažką patikrino ir vėl pasiūlė laukti ir pildyti daugiau prašymų po sausio 1 d. O juk tai iš tikrųjų reiškia siuntimą į visų eilių galą“, – įsitikinusi dvimetės mama.

Kai Inga namuose prisijungė prie vilnius.lt esančios elektroninės sistemos, jos laukė dar viena staigmena. „Pamačiau, kad mano dukra iš 76-os pozicijos laukiančių vaikų eilėje pakilo į 1-ąją! Vėl važiavau į savivaldybę, kur išgirdau paaiškinimą, kad iš pat pradžių buvo klaidingai įrašyta seniūnija (Verkių vietoje Fabijoniškių), ir dėl to mes visada buvome eilės gale, nepaisant prioriteto“, – pasakojo Inga.

Toks savivaldybės darbuotojų aplaidumas gerokai supykdė vilnietę. „Juk dėl jų mano dukra neteko teisės šiemet pakliūti į darželį. Parašiau oficialų skundą į savivaldybę su klausimu, koks specialistas klaidingai suveda registracijos duomenis į duomenų bazes ir gal šis specialistas maloniai sutiktų apmokėti man auklės ar privataus darželio išlaidas. Atsakymo laukiau nei ilgai, ne trumpai – vieną mėnesį. Jis buvo lakoniškas ir daug nežadantis: „Informuojame, kad jūsų prašymas yra išnagrinėtas remiantis priėmimo į darželius tvarka. Apie priėmimą į ikimokyklinio ugdymo įstaigą, remiantis nustatyta tvarka, būsite informuotas(-a) e.laišku arba SMS žinute“, – stebėjosi Inga, gavusi savivaldybės darbuotojos Anos Lapajevos atsakymą.

Nepaisant tokio nekonkretaus atsakymo, 1 vieta eilėje šeima neatrodė taip blogai. Taigi Inga laukė toliau, dukrai samdė auklę. Vis prisijungdavo prie elektroninės sistemos patikrinti eilės. O per vieną tokį prisijungimą moteris vėl patyrė šoką: jos dukra eilėje iš 1-osios vietos nukrito į 56-ąją.

„Kai pradėjau žiūrėti atidžiau, pamačiau, kad savivaldybės darbuotojai savavališkai vėl pakeitė mūsų seniūniją – adresas liko tas pats, bet vietoje Fabijoniškių atsirado prierašas „Verkių seniūnija“, – rašė Inga.

Moteris svarsto, kodėl elektroninėje sistemoje vyksta tokie kuriozai. „Šis besikartojantis dalykas gali byloti arba apie visiškai savivaldybės darbuotojų nekompetenciją, arba apie tai, kad kažkam iš esančių už mūsų eilėje reikėjo pakliūti į darželį anksčiau“, – svarsto moteris.

Vilniaus savivaldybės darbuotojams, kai į juos kreipėsi portalas lrytas.lt, iš tiesų nebuvo paprasta suprasti Ingos aprašytą kuriozą dėl vietos vaikų darželyje. Tik po kelių savaičių jiems pavyko išsiaiškinti problemą ir pripažinti savo klaidą. Paaiškėjo, kad dėl visko reikia kaltinti klaidingai suformuotas seniūnijų ribas.

„Paaiškėjo, kad nesklandumų yra dėl klaidingai suformuotų seniūnijų ribų – viena ir ta pati gatvė yra priskirta dviem skirtingoms seniūnijoms (viena gatvės pusė priskirta vienai seniūnijai, kita – kitai), todėl elektroninė vaikų priėmimo į darželį sistema klaidingai suformavo vaiko vietą eilėje“, – paaiškino Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybos specialistas Andrejus Žukovskis.

Anot jo, specialistai stengiasi pastebėti tokius atvejus ir ištaisyti sutrikimą. „Deja, kol tarybos sprendimu nebus patikslintos seniūnijų ribos, panašūs atvejai gali kartotis. Todėl prašome kilus įtarimų dėl netiksliai suformuotos eilės, pranešti Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo skyriui“, – tvirtino A.Žukovskis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.