Globos namų rėmėją pribloškė vaikų ir auklėtojų kalbos

Artėja Kalėdos – stebuklų ir dovanų metas. Jau ne pirmi metai vykstu į vaikų globos namus, ten šventiniu metu organizuojama Padėkos diena, kurios metu į šeimynas suvažiuoja rėmėjai. Jie atveža kalėdinių dovanų, šeimynose vaišinasi, džiaugiasi, žiūri vaikų namų ugdytinių pasirodymus. Tačiau po tokių švenčių visada grįžtu nusiminusi. Visada kankina dviprasmiški jausmai.

Vaikų globos namuose norai - materialūs, bet labiausiai jiems stinga bendravimo įgūdžių.<br>T.Stasevičiaus asociatyvi nuotr.
Vaikų globos namuose norai - materialūs, bet labiausiai jiems stinga bendravimo įgūdžių.<br>T.Stasevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Oksana M.

Dec 2, 2013, 3:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:57 AM

Visų pirma, ten būna nenuoširdu, vaikai nenori bendrauti, nesidžiaugia dovanomis: „Nieko gero negavau, tik mandarinų“, „kam tos kojinės“, nesąmonė – puodelis“... O kai paklausiu, ko jie nori dovanų, tai pasigirsta norai, kokių net savo vaikui negaliu išpildyti: pavyzdžiui, Mp4 grotuvas, išmanusis telefonas, planšetinis kompiuteris ir t.t.

Bet ne daiktų jiems reikia, o bendravimo. Vaikai nemoka suregzti sakinio, su jais nesikalbama, į visus klausimus jie atsako – taip arba ne. Nemoka išsakyti savo nuomonės... Vieną kartą sugalvojau, kad pakviesiu šeimyną į kavinę. Man atrodė, kad ši mintis puiki: vaikai gaus valgiaraščius, turės skaityti, rinktis, ragauti, po to pasakos vieni kitiems, ką valgė. Bet viskas baigėsi tuo, kad auklėtoja, įėjusi į kavinę, užsakė visiems gruzdintų bulvyčių. Nes rinktis „nėra laiko..“ ir jie nesugebės“, „tik kils suirutė“, ir „vis tiek visi užsisakys tą patį“...

Keista, gal ji ir teisi. Bet dar keisčiau būna, kad vaikai būna pasipuošę treningais, ir tai yra „kieta“, apkirpti vienodai.. Visada stebina, kodėl taip yra – juk auklėtojų vaikai stilingi, gražiai apsirengę... Per vieną tokią šventę supratau, kodėl.

Viena auklėtoja visą vakarą man pasakojo, kokie yra vaikai, vardijo kiekvieną ir pasakojo jų blogas savybes: „tas alkoholikų sūnus, šiandien nenešė šiukšlių“, „ši merga, mačiau, „laižėsi“ su tokiu vyresniu bernu“, „ana vakar girta grižo iš tėvų ir apsivėmė“, „tas miega susikišęs ranką į kelnes“, „Dieve, iš to tai jau tikrai nieko neišeis, mane išvadino k***a“... Ir taip „prašnekėjome“ pusantros valandos. Per tą laiką ir neišgirdau nieko gero apie vaikus.

Atsipeikėkite, net pati blogiausia motina apie savo vaikus nepasakos nieko blogo, ir tuo labiau nepažįstamiems. Ir iš kur tiems vaikams žinoti, kas yra gėris, jei net kavinėje jie nemokami rinktis iš valgiaraščio, nežino, kas madinga, kokį rūbą ir kada reikia dėvėti...

Daugelis vaikų namų yra kaime. Kalėdų stebuklas šiems vaikams būtų sužinoti, kaip valgoma su lazdelėmis, apsikirpti pas stilistą, gauti konsultaciją iš rūbų dizainerio, pažiūrėti filmą tikrame kino teatre...

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?