Nenorite naujų statybų mieste? Kelkitės į kaimą

Kiek daugiau nei prieš metus mano daugiabučio namo laiptinės skelbimų lentoje pasirodė popiergalis, raginantis rajono gyventojus vienytis ir bendromis pastangomis neleisti netoliese kelis naujus daugiabučius namus statantiems šunsnukiams gadinti mūsų gyvenamosios aplinkos. Kitaip tariant, neleisti tiems statybininkams apskritai ką nors statyti.

Statybomis nepatenkintų individų grupuočių Lietuvoje, o ypač didžiuosiuose miestuose, apstu.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Statybomis nepatenkintų individų grupuočių Lietuvoje, o ypač didžiuosiuose miestuose, apstu.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simonas Štuopys

Dec 11, 2013, 9:11 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:28 PM

Skelbimas privertė mane iš nuostabos kilstelėti antakius, mat planuojamos statybvietės vietoje tuomet tebuvo kiečiais ir balandomis apaugęs dirvonas, naudingas tik šunų augintojams, kurių keturkojai ten niekieno netrukdomi tuštindavosi. Arčiausiai esančių namų gyventojams naujieji planuojami pastatai jokio panoraminio vaizdo taip pat negalėjo užstoti, mat ir iki tol jie tegalėjo gėrėtis aukštos įtampos elektros stulpų puošiamu peizažu. Bet vistiek atsirado kuopelė teisybės ieškotojų, pageidaujančių išsaugoti piktžolių lauką.

Dėkui Dievui, ši nuobodžiaujančių namų šeimininkių ir pagiežingų pensininkų iniciatyva gausesnės gyventojų paramos nesulaukė – neteko pastebėti nei protestuotojų susirėmimų su rangovais, nei Garliavos pavyzdžiu suręsto palapinių miestelio. Dabar ten jau baigiami statyti šiuolaikiški daugiabučiai, kuriuose apsigyvensiantiems naujakuriams neteks pusės savo pajamų paaukoti šildymo sąskaitų apmokėjimui.

Deja, tokių statybomis nepatenkintų individų grupuočių Lietuvoje, o ypač didžiuosiuose miestuose, apstu. Statybų verslu užsiimančių bendrovių atstovai ir savivaldybių valdininkai tai tikrai patvirtintų. Kad ir kokį projektą vykdytum – statytum daugiabutį, prekybos centrą ar tiestum naują gatvę, visuomet susidursi su vietine liaudimi, reikalaujančia neužstoti dabartinio vaizdo, nenaikinti žalumos, rekreacinių zonų, nedidinti triukšmingumo.

Tokie žmonės iš karto ima klijuoti atsišaukimus ant skelbimų lentų, kai tik išgirsta kad vietoje darbštaus komunisto rankomis statytos, kelis dešimtmečius nebeveikiančios gamyklos ketinama statyti modernų verslo centrą, o vietoje bulvių lauką primenančio stadiono, kuriame vartus atstoja du į žemę įkasti basliai – automobilių stovėjimo aikštelę (kur žais mūsų vaikai?!). O jei išdrįsite statyti pastatą, kurį lietuviai galėtų pavadinti dangoraižiu, išsyk atsiras bent vienas sovietinį diplomą ant sienos pasikabinęs architektas, teigiantis kad naujas pastatas darkys miesto vaizdą (būtent šių žmonių mokytojai senamiestyje savo laiku statė plačialangius architektūros perliukus, jau dabar besiprašančius buldozerio).

Kai kur šie teroristai netgi laimi savo kovą su vėjo malūnais. Jie priverčia miestą plėsti plotu, užuot išnaudojus vidinius resursus, o galiausiai ima keiksnoti eismo kamščius, kurie būtent dėl šios priežasties ir susidaro.

Nesiūlau Vilniaus pastatų tankumo sulyginti su tuo, kokį matome Honkonge, nesiūlau išpjauti visų miesto medžių, nesiūlau šimtamečių namų aplipdyti moderniais priestatais. Bet... pažvelkite į sostinę iš paukščio skrydžio ar bent jau užkopkite ant aukštesnės kalvos ir pamatysite, kad kur pažvelgsi, Vilnių supa miškai, jie keroja ir pačio miesto teritorijoje. Didžioji dalis tų teritorijų yra niekam nenaudinga, tai paprasčiausi tuščiais spiritinio vyno buteliais ir naudotais prezervatyvais užteršti brūzgynai, kuriuos lanko retas miestelėnas.

Jūs tikrai nenorėtumėte ten praleisti gražios sekmadienio popietės su šeima, ten pernelyg tanku, šiukšlina, per daug piktavalių erkių. Tokioms reikmėms yra skirti parkai ir skverai, kurių, bent jau Vilniuje, yra pakankamai. Tad pats laikas šias laukinės gamtos saleles ir piktžolių laukus daugiabučių namų pašonėje iš gyvenamosios aplinkos paraščių paversti miesto dalimi. Gyvybinga, atitinkančia miestiečių poreikius.

Jei nuolat būtų atsižvelgiama į teisybės ieškotojų vaitojimus, dabar gyventume nuobodžioje, provincialioje vietoje, kurios senamiesčio kiemuose iki šiol lakstytų vištos. Jei jau gyvenate mieste, privalote susitaikyti su mintimi, kad bet kurią akimirką už jūsų lango prasidės naujo namo statybos ar gatvės tiesimo darbai. Čia nuolat viskas augs ir progresuos. O jei to nebus, vadinasi, gyvenate mirusiame mieste, kuris ilgainiui praras bet kokį patrauklumą. Alsuos vien tik senamiestis.

Jei tokios miestui būdingos žaidimo taisyklės jūsų netenkina, tuomet siūlau išsikelti į kaimą, ten už lango linguos pušys, čiulbės nuo išmetamųjų dujų neužkimę paukščiai. Jūs atgausite sielos ramybę, nes nereikės gadinti kraujo nei sau, nei kitiems.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.