Įspūdžiai iš Argentinos: kaip ieškojau tango ir lietuviškos kultūros

Argentina... Sunku patikėti, kad kažkur toli, pasaulio pakrašty yra šalis, kurioje gyvena laimingi žmonės, sukūrę liūdesio šokį praeičiai, kuris gyvas ateityje... Prieš aštuonerius metus pirmą kartą vykdamas į Argentiną tik sėdėdamas lėktuve suvokiau, kad vykstu į visai nepažįstamą pasaulį, kuris paviliojo dar vaikystėje iš senelio išgirsta istorija apie jo pusbrolį, gyvenantį toli už Atlanto vandenyno.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigitas Repšys

2013-12-17 07:31, atnaujinta 2018-02-19 19:20

Argentina... magiškas žodis, kuris man – vaikui, skambėjo ne tik paslaptingai, nepasiekiamai, bet kartu kažkaip išdidžiai ir saulėtai, o dar vėliau, jau gerokai paūgėjęs atradau tango – dar vieną nenuginčijamai svarią priežastį nuvykti ten ir savo akimis pamatyti kraštą, kuriame gyvena žmonės, sugebėję sukurti tokią jausminiai gilią kultūrą.

Ir štai – aš jau sėdžiu lėktuve Vilnius – Buenos Airės – Vilnius. Lėktuve į savo vaikystės svajonės šalį, nepažinodamas nė vieno ten gyvenančio žmogaus, besimėgaudamas mintimi (tai buvo lapkritis), kad šiuo metu ten pavasaris ir (o, Dieve!) ten juk Lotynų Amerika! Ir staiga - milijonas minčių galvoje: kaip susikalbėsiu (nemoku ispanų), kaip iš oro uosto nusigaut iki viešbučio (taksi, autobusu, traukiniu?), kur išsikeisiu pinigus, ar aptarnaujamos banko kortelės, ar saugu, o gal mane apiplėš tik išlipus iš lėktuvo?

Bet Argentina pasitiko svetingai, lyg atsidėkodama už ilgus metus meilės jai, jos nė nemačius: vietinių žmonių patarimai kaip elgtis, kur eiti, o kur geriau nekišti nosies, būrys pasiruošusių padėti susiorientuoti mieste „porteño“ (taip vadinami Buenos Airių miesto gyventojai) vos tik paklausus kelio pirmo gatvėje sutikto žmogaus, jau pirmą rytą kaimynų, besimėgaujančių mate (arbata iš bugienio žolės) ant gretimo namo durų slenksčio, skambantis „Buenos dias“ (labas rytas) skirtas man, garsieji jautienos kepsniai ir sodrus vynas taksi vairuotojo Nikolas šeimos restorane Buenos Airių Palermo rajone, kuriame atsidūriau pasamdęs taksi pasivažinėti po naktinį miestą ir, kuris, net neėmė jam priklausančio užmokesčio, nes tiesiog norėjo parodyti savo miestą žmogui iš mažos šalies.

Prieš vykdamas į Buenos Aires kai kurių savo pažįstamų buvau perspėtas pasiruošti galimam nusivylimui, nes tango kultūros ten, esą, jau seniai nebėra, viskas gryna komercija ir kičas. Bet dideliam savo džiaugsmui atradau daugiau, nei galėjau tikėtis: 12 milijonų gyventojų turinčiame mieste autobusų žmonės laukia tvarkingai sustoję į eilę, vyrai vis dar užleidžia vietą moterims, šimtai tango mokyklų, milongų (tango šokių klubų), gatvėje - Evos Peron prototipo damos, savimi pasitikintys vyrai, o El Circulo - paauksuotais balkonais ir tviskančiais sietynais spindinčiame teatre Rosario mieste - sausakimša žiūrovų, besivėdinančių vėduoklėmis, salė dainuojanti vieną iš tūkstančių tango... Tada net negalėjau pasvajoti apie tai, kad 2013 metais stovėsiu tos pačios salės scenoje jau kaip miesto Garbės svečias ir šoksime tango tiems, kas jį sukūrė.

O dar čia gyvena žmonės, likimo nublokšti tūkstančius mylių nuo savo protėvynės, tie, kurie jau gimę ir užaugę Lotynų Amerikoje, ketvirtoji karta, nelinkusi užmiršti savo šaknų ir turintys didžiulį norą toliau plėtoti lietuvišką kultūrą. Taip Lietuvoje atsirado asociacija „Kultūrų ambasada“, kuri 2012 m. vasario mėnesį į Argentiną, Rosario miestą išvyko su LRT laidos „Ryto suktinis“ kūrybine grupe dalyvauti Vasario 16-osios dienos iškilmėse, aplankyti lietuvių bendruomenes, išeivių šeimas ir sukurti televizijos laidų ciklą apie lietuvius Argentinoje.

Rosario lietuviai savo mažąją protėvynę prisimena dažnai, juolab kad esamuose bendruomenės namuose jau yra sutvarkyta ir nedidelė salė, pavadinta „Lietuvos tūkstantmečio“ vardu. Tai – Lietuvos užsienio reikalų ministerijos užsienio lietuvių rėmimo programos bei „Tautinių mažumų ir išeivijos departamento“ , į kurį su prašymu padėti šiai bendruomenei kreipėsi Lietuvos garbės konsulas Argentinoje (Rosario) Jose Ruben Repšys, paaukotų lėšų rezultatas. Jau kurį laiką ši bendruomenė kviečiasi lietuvių menininkus, su malonumu laukia ir kitų tautiečių.

Kitų metų vasario mėnesį Bariloche provincijos lietuvių muziejus švenčia 100 metų sukaktį ir vietos lietuviai vėl labai laukia mūsų atvykstant į Argentiną įamžinti išskirtinį įvykį ir juo pasidalinti su Lietuvos žmonėmis. Ir jeigu atsiras gerų žmonių, galinčių paremti kelionę mes, pakvietę televizijos ir spaudos atstovus, krausimės lagaminus ir vėl vyksime už tūkstančių kilometrų, į paslaptingą šalį, kurioje dar galima išgirsti lietuvišką žodį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.