Skausmo iškankintą moterį apstulbino medikų abejingumas

36 metų Lina (vardas pakeistas) prieš kelias dienas atvyko į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas su viltimi pagaliau sužinoti ją kamuojančių nežmoniškų skausmų priežastį. Dviejų mažamečių vaikų motina buvo tikra, kad geriausiais šalyje laikomi šių klinikų reumatologai nustatys ligą ir paskirs veiksmingą gydymą. Į sostinę moterį siuntę uostamiesčio medikai įtarė, kad itin stiprius sąnarių skausmus sukelia reumatinė liga. Tačiau pagrindinį šią ligą patvirtinti galintį tyrimą Santariškių klinikų gydytojai atsisakė atlikti, motyvuodami tuo, kad neveikia ligoninės magnetinio rezonanso tomografas.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 5, 2014, 6:36 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:11 PM

Portalui lrytas.lt pradėjus domėtis šia situacija, paaiškėjo, jog vienas iš dviejų įstaigoje naudojamų tomografų tikrai sugedęs, bet yra  dar vienas, prie kurio jau nutįso ilgos pacientų eilės. Tačiau šios greitai ištirpsta, pasiūlius už brangų tyrimą susimokėti iš savo kišenės.

36 metų Lina kelerius metus buvo gydoma nuo sisteminės raudonosios vilkligės. Šią ligą dėl moterį ilgai kamavusio karščiavimo ir stiprių sąnarių bei nugaros skausmų buvo diagnozavę medikai. Tačiau paūmėjus simptomams apsilankiusi pas kitą gydytoją ji išgirdo, kad visus šiuos metus buvo gydyta neteisingai. Sutrikusi ir išsigandusi ligonė galiausiai pateko į Santariškių klinikas.

„Skauda kaklą, šonkaulius, dubens kaulus, kvėpuoti galiu tik pasilenkusi į priekį. Jeigu ne stiprūs nuskausminamieji, nežinau, kaip gyvenčiau“, – dejavo moteris. Į Vilnių pas geriausius reumatologijos srities gydytojus atvykusi kretingiškė tenori vieno – pagaliau sužinoti, kuo serga, ir kuo greičiau pradėti gydytis šiai ligai tinkamais vaistais bei pasirūpinti savo dviem mažamečiais sūnumis.

Klaipėdoje Liną prižiūrinti reumatologė beveik neabejoja, jog moterį kankina lėtinis stuburo slankstelių uždegimas, dar vadinamas Bechterevo liga. Siekiant ją patvirtinti, atliekami išsamūs kraujo tyrimai, tačiau pagrindinis tyrimas, galintis tiksliai parodyti šios ligos židinius sąnariuose ir kauluose, yra branduolinis magnetinis rezonansas. Gydytojui paskyrus, šis tyrimas pacientui nekainuoja. Jį apmoka ligonių kasos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

Tačiau Linai Santariškių medikai atsisakė jį skirti, motyvuodami tuo, kad jau kurį laiką neveikia ligoninės magnetinio rezonanso tomografas. Apie veikiantį dar vieną tokį pat įrenginį gydytojai nutylėjo. „Jeigu šitaip norima sutaupyti ir neskirti man brangaus tyrimo, aš susimokėsiu, kad tik pagaliau sužinočiau, kas man yra – šitaip gyventi daugiau negaliu“, – susijaudinusi kalbėjo Lina.

Santariškių klinikų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė lrytas.lt patvirtino, jog šiuo metu vienas magnetinio rezonanso tomografas išties sugedęs. Tačiau, anot jos, naudojamasi antruoju. Tiesa, dėl to dvigubai išaugo tyrimo laukiančių eilės. „Tai nemaloni situacija ir pacientams, ir medikams, kurie priversti perskirstyti srautus. Abu mūsų įstaigos turimi tomografai naudojami jau daugiau kaip dvylika metų, todėl genda dažniau. Tačiau netrukus klinikos pradės naudoti dar vieną visiškai naują magnetinio rezonanso aparatą“, – teigė G.Letukienė.

Lrytas.lt pabandžius pasidomėti, kokios galimybės atlikti tyrimą, paaiškėjo, jog tai visai paprasta – tereikia sumokėti nuo 410 iki 610 litų į ligoninės kasą. Kaip informavo klinikų mokamų paslaugų registratūros darbuotoja, būtent tiek kainuoja magnetinio rezonanso tyrimas be gydytojo siuntimo. Tyrimo esą tektų palaukti apie porą dienų, tačiau ne ilgiau nei dvi savaites.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.