Besilaukiančiai vilnietei – šoko terapija

Kūdikio besilaukianti 22 metų vilnietė Marina priversta lieti ašaras. Balandžio mėnesį gimdyti turinti moteris ką tik sužinojo, kad jai nepriklausys motinystės pašalpa. Ne, ji ne iš tų moterų, kurios teismuose turėjo aiškintis dėl fiktyvaus darbo. Jauna vilnietė, regis, tapo absurdiškos įstatymo vingrybės auka. Pasirodo, ji kalta, kad baigusi studijas tiesiog per anksti pradėjo dirbti.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

2014-02-11 09:33, atnaujinta 2018-02-16 11:28

Pirmojo kūdikio dar studijų Tarptautinėje teisės ir verslo aukštojoje mokykloje metais netekusi vilnietė svajojo kuo greičiau vėl pastoti. Todėl kartu su baigiamuoju darbu Marina planavo ir kūdikį.

Marina buvo rami perskaičiusi Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą. Jame rašoma, kad trys mėnesiai po mokslų baigimo pastojusi moteris turi teisę į motinystės išmokas. Tai Marinai buvo svarbu, mat studijuodama ji nedirbo jokio darbo, neturėjo sukaupusi darbo stažo.

Tačiau net ir planuodama kūdikį ji neketino sėdėti sudėjusi rankų. Todėl iš karto po to, kai gegužės mėnesį atidavė baigiamąjį darbą, moteris įsidarbino pardavėja vienoje Vilniaus juvelyrikos dirbinių parduotuvėje. Birželio mėnesį ji atsiėmė diplomą.

Liepos mėnesį Marinos laukė dar viena džiugi žinia – į pasaulį beldžiasi kūdikis.

Tačiau praėjusią savaitę apsilankiusi „Sodroje“ jauna moteris neteko žado. Pasirodo, jai nepriklauso motinystės pašalpa.

„Situacija tikrai daugiau nei absurdiška. Pasirodo, esu pati kalta, kad pradėjau dirbti! Mat, pagal įstatymo logiką, pradėjau dirbti mėnesiu anksčiau nei gavau diplomą, todėl man ir negalioja įstatymo išlyga, jog trys mėnesiai po mokslo baigimo pastojusi moteris automatiškai turi teisę į motinystės išmokas.

Pasirodo, man tereikėjo sėdėti sudėjus rankas, laukti diplomo ir per tris mėnesius nuo jo gavimo pastoti – tuomet nebūtų jokių problemų, gaučiau motinystės pašalpą“, – stebisi moteris.

Kadangi Marina pradėjo dirbti dar negavusi diplomo, automatiškai pradėjo skaičiuotis jos darbo stažas. Kai susilauks kūdikio balandį, moteris bus išdirbusi tik devynis mėnesius. Kad pagal tą patį įstatymą galėtų pretenduoti į mokamas motinystės atostogas, būtinas bent 12 mėnesių stažas.

Marinos sutuoktinio atlyginimas svyruoja tarp 1500 ir 2000 Lt. Gyvenant su kūdikiu Vilniuje tai nėra didelė suma. Tačiau per didelė, kad šeima gautų kitas pašalpas.

Marinai lieka viena išeitis – dirbti iki pat gimdymo ir iš karto po jo dar tris mėnesius, kad galėtų sukaupti reikalingą 12 mėnesių stažą ir tuomet ramiai išeiti motinystės atostogų.

„Laimei, kad darbdavys supratingas – juk galiu pradėti gimdyti ir darbo vietoje. O po gimdymo reikės žiūrėti, kaip tuos tris mėnesius pasirūpinti kūdikiu“, – neramiai kūdikio dabar laukia Marina.

Socialinio draudimo ir pensijų departamento direktorė Asta Aranauskienė:

„Apdraustiesiems asmenims Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme yra nustatyti bendrieji reikalavimai, kada pastarieji turi teisę gauti motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) socialinio draudimo išmokas. Vienas reikalavimų, norint gauti šias išmokas, yra būti draustam ir turėti bent 12 mėnesių ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą per pastaruosius 24 mėnesius.

Tačiau, siekiant užtikrinti socialines garantijas tik pradėjusiems dirbti asmenims, kurie dėl objektyvių priežasčių (visą savo laiką skiria mokymuisi ar studijoms) negalėjo užsiimti darbine veikla ir būti draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu, o po mokslo baigimo (pagal mokslo baigimą įrodantį dokumentą) įsidarbinę negalėjo įgyti reikiamos trukmės ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, įstatyme numatyta išimtis. Ji sudaro palankesnes sąlygas tokiems asmenims gauti motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) socialinio draudimo išmokas. Nuo 2013 m. liepos 1 d. įsigaliojusiais Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimais buvo tik sukonkretintos sąlygos šiai išimčiai taikyti.

Taigi įstatyme nustatyta, kad minėtas draudimo stažo reikalavimas netaikomas 26 metų nesukakusiems asmenims, kurie nustatytos trukmės ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo neįgijo dėl to, kad mokėsi pagal bendrojo ugdymo programą ar pagal profesinio mokymo programą bei aukštosiose mokyklose pagal dieninę arba nuolatinę studijų formą, jeigu jie tik baigę atitinkamą mokyklą tapo apdraustaisiais asmenimis per 3 mėnesius nuo mokslo baigimo (pagal mokslo baigimą įrodantį dokumentą). Taigi paaiškiname, kad Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nustatytas ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo reikalavimas netaikomas, kai asmuo atitinka visas minėtame įstatyme nustatytas tris sąlygas: pirma, amžius – iki 26 metų, antra, mokymasis pagal bendrojo ugdymo programą ar profesinio mokymo programą bei aukštosiose mokyklose pagal dieninę arba nuolatinę studijų formą, trečia, tapimas apdraustaisiais tik baigus atitinkamą mokyklą per 3 mėnesius nuo mokslo pabaigos (pagal mokslo baigimą įrodantį dokumentą).

Pastebėtina, kad studijų metais įgytas ligos ir motinystės socialinio draudimo stažas „nenustoja galioti“. Jei asmuo įsidarbino dar studijų metu, teisę į motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) pašalpą toks asmuo turi, tik tokiu atveju asmeniui taikoma bendroji ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo reikalavimo taisyklė, t. y. asmuo turi turėti bent 12 mėnesių ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą per pastaruosius 24 mėnesius.

Skirti motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) socialinio draudimo išmokas asmenims, neturintiems reikalaujamo ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo arba neatitinkantiems Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme įteisintai lengvatai taikyti nustatytų sąlygų, nėra teisinio pagrindo. Be to, tai būtų neteisinga daugelio apdraustųjų atžvilgiu, nes valstybinio socialinio draudimo sistema yra paremta draudimo principu, reiškiančiu, kad išmokas iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto gauna tik asmenys, įstatymų nustatytą laikotarpį mokėję valstybinio socialinio draudimo įmokas atitinkamos rūšies draudimui.“

Pataria kreiptis į teismą

Lrytas.lt konsultavusi teisininkė tikino, kad Marina galėtų laimėti bylą prieš „Sodrą“. Jos praktikoje 2011 metais buvo atvejis, kai tarp bakalauro ir magistro studijų pastojusi ir tuo metu dirbti pradėjusi moteris neteko galimybės gauti motinystės išmokas pagal minėtą įstatymo išlygą.

Tačiau Klaipėdos apygardos administracinis teismas, o po to Lietuvos administracinis teismas nutarė, kad laikotarpiu, kada asmuo mokosi aukštosios mokyklos dieniniame skyriuje, jis yra draudžiamas iki baigia mokslus, todėl jokio 12 mėnesių stažo nereikalaujama, o tai, kad asmuo nebaigęs studijų pradėjo dirbti tam nedaro jokios įtakos, ir dėl šios aplinkybės draudimas nenutrūksta.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.