Laiškas iš banko pensininkų porai pakirto kojas

Pensininkų Antano ir Onos porai šiomis dienomis teko vėl prisiminti, kad prieš ketverius metus jiedu buvo Ūkio banko klientai. Juos pasiekė ir žadą atėmė iš banko bankroto administratoriaus atėjęs laiškas apie susikaupusią apvalią skolą. Kai 2010 metais Antanas ir Ona perėjo į kitą banką, jų turėtoje mokėjimo kortelėje buvo viso labo 0,61 Lt. Nesumojusi, kad reikia uždaryti šią sąskaitą, po ketverių metų pora sužinojo, jog turėti 0,61 Lt pavirto 180 Lt skola. Iš Ūkio banko bankroto administratoriaus gautame laiške buvo rašoma, kad jeigu pora nesumokės šios skolos, ji bus išieškota teismo keliu.

Nesumojusi, kad reikia uždaryti sąskaitą, po ketverių metų pora sužinojo, jog turėti 0,61 Lt pavirto 180 Lt skola.<br>M.Kulbio asociatyvi nuotr.
Nesumojusi, kad reikia uždaryti sąskaitą, po ketverių metų pora sužinojo, jog turėti 0,61 Lt pavirto 180 Lt skola.<br>M.Kulbio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

Feb 17, 2014, 6:26 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:43 AM

„Aišku buvo šokas, esame jau pagyvenę žmonės, niekad neturėjome skolų, tvarkingai visada viską mokėdavom, sumokėjom ir šituos pinigus. Tik labai liūdna atsisveikinti su pinigais, kai net nežinai, už ką juos turi atiduoti“, – „Bendraukime“ rašė Ona.

Pensininkų pora mano, kad bankui buvo naudinga auginti skolą ir delspinigius. Jiems apmaudu, kad bankas neatkreipė dėmesio, jog minėtoje sąskaitoje ketverius metus nebuvo vykdomos jokios finansinės operacijos.

„Niekam nerūpėjo anksčiau atsiųsti kokį laišką, kad jau kaupiasi delspinigiai. Bandžiau skambinti, teirautis, deja, išgirdau, kad dėl tokios situacijos esame patys kalti – kad neuždarėme kortelės išeidami į kitą banką“, – rašė Ona.

Ūkio banko bankroto administratorius Gintaras Adomonis savo ruožtu paaiškino, kad minėta pensininkų pora naudojosi „Maestro Olialia“ mokėjimo ir nuolaidų kortele. Tokia skola, anot jo, susidarė dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, pagal „Maestro Olialia“ mokėjimo kortelių išdavimo ir aptarnavimo įkainius privatiems asmenims, nepersivedantiems nuolatinių pajamų du kartus – 2010 m. ir 2011 m. gruodį buvo pritaikytas 20 Lt metinis mokestis.

„Už susidariusį perviršį mokėjimo kortelės sąskaitoje buvo skaičiuojamos palūkanos (30 proc. – už sąskaitos perviršį ir 30 proc. – už kredito limito naudojimą). Kadangi sąskaita buvo aktyvi, palūkanos skaičiavosi iki skolos padengimo dienos“, – paaiškino G.Adomonis.

Anot jo, sutartyje su klientu nėra numatyta, kad bankas privalo stebėti sąskaitos judėjimą, kitaip tariant, matyti, ar ja naudojamasi, ar ne.

G.Adomonis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Ūkio banke likusios visos banko ar mokėjimo kortelių sąskaitos yra neaktyvios, kadangi iškėlus bankroto bylą bankas neturi licencijos vykdyti mokėjimo paslaugas. „Mokėjimo kortelių sąskaitų aptarnavimo mokesčiai nėra taikomi, tačiau iki banko bankroto bylos iškėlimo dienos priskaičiuotoms klientų skoloms yra toliau skaičiuojamos palūkanos, todėl klientų prašoma geranoriškai susimokėti iki bankroto bylos iškėlimo susidariusias skolas“,– aiškino Ūkio banko administratorius.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.