Kokią Ukrainą palaiko Lietuva?

Ukrainos tragedija jau kelinta diena skamba visose laidose, interneto publikacijose ir socialiniuose tinkluose. Trečiadienio vakarą lietuviai, tiksliau politinės organizacijos, nusprendė surengti akcijas ir uždegė žvakes už žuvusiuosius ir skelbė, kad Lietuva yra kartu su Ukraina.

Protestuotojų sulaikyti Ukrainos vidaus reikalų ministerijos darbuotojai.<br>„Reuters“ nuotr.
Protestuotojų sulaikyti Ukrainos vidaus reikalų ministerijos darbuotojai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Jankauskaitė

Feb 21, 2014, 4:33 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:32 AM

Bet ši akcija pasiekė absurdiškumo ribas. Grįžkime keletą mėnesių atgal (į lapkritį), kai visi tie neramumai prasidėjo Kijeve. Mes iš politikų, iš jaunų Lietuvos piliečių, nevyriausybinių organizacijų girdėjome tą patį, ką ir dabar, kad jie palaiko Ukrainą. Tai juk dabar tie patys žmonės, kurie jau nuo lapkričio kėlė neramumus Kijevo Nepriklausomybės aikštėje ir dabar ten yra, tik dabar jie jau ginkluoti, tik dabar jie jau šaudo į savus, į tuos pačius ukrainiečius.

Tai man norisi paklausti visų, kurie trečiadienio vakarą degino žvakes ir laužus: tai jūs palaikote smurtą? Tai jūs palaikote, jog ukrainietis šaudo į ukrainietį? Nes Kijeve ne milicija, ne specialiosios tarnybos, ne kariai ketvirtadienio vakarą užpuolė iš Kijevo išvykstančius Krymo gyventojus ir 7 nužudė (pagal naujausią informaciją). Tai banditai, tai radikalai, kuriuos sukėlė dar lapkričio gale opozicija, ir žmonės, pajutę bandos jausmą, eina į priekį, griauna savo šalį, savo valstybinius pastatus.

Tai dar kartą klausiu: tai Jūs deginote žvakes tam, kad palaikytumėte tuos sukilėlius? Kad jie kovotu su... kuo?

Tie žmonės, susirinkę Maidane, nesiekia demokratijos ar teisingumo. Nes jei taip būtų, jie negrobtų ginklų iš Volvo ir negabentų į sostinę. Jie nesiekia susirišimo su ES, nes jei taip būtų, jie nežudytų savų, nekankintų miesto deputatų, verčiant juos pasirašyti nusišalinimo aktus. To nebūtų. Netikiu, jog prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimas padės įvesti taiką šalyje, netikiu, jog opozicijai užėmus valdžią, bus patenkinti visi protestuotojų (banditų) įgeidžiai. O ir dauguma Maidane esamų žmonių net nežino, dėl ko ten stovi, dėl ko kariauja.

Ir tuos žmones, esančius ten, Maidane, aš vadinu banditais, nes tik tokie žmonės gali imti ginklus į rankas ir šauti į savo kaimyną, tik tokie žmonės gali būti abejingi savo valstybei, jos žmonėms ir sau.

Lietuvių žvakės nepadės Ukrainai, jai nuo to net nelengviau, nes ten kovojama ne dėl laisvės, ne dėl bendradarbystės su ES. Ir ta graži mergaitė filmuke „Aš ukrainietė“ - labai gerai surežisuotas spektaklis, o lietuviams tikriausiai tik to ir reikia, kad būtų proga surengti akcijas. Tik šį kartą tai buvo akcija, palaikanti banditus, palaikanti tuos, kurie žudo savo tautiečius, kurie išeina į gatves.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.