Ukraina ir mes: matykime abi medalio puses

Per visus Lietuvos televizijos kanalus ir portalus nuo ryto iki vakaro – tik Ukraina ir vargšai nekalti skriaudžiami žmonės... O lietuvių tautinis bruožas – basąlyginis gailestis kenčiančiam – čia turi labai daug erdvės fantazijai. Gailėjosi lietuviai Jonaitienės, gailėjosi Venckienės... Nesvarbu, kad faktai sako ką kita. Dabar gailimės ukrainiečių.

Ukrainiečių palaikymo akcija prie Ukrainos ambasados Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ukrainiečių palaikymo akcija prie Ukrainos ambasados Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Krikščiūnas

Feb 21, 2014, 9:28 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:58 AM

Dar visai neseniai daužėme langus mūsų Seimui. Tiesa, aš nedaužiau, nes – kaip, manau, ir daugelis normalių žmonių (ar bent jau mano pažįstami) – tuo metu sėdėjau darbe ir uždirbinėjau šeimai pinigus. Tas ir su Ukraina: sunkiai įsivaizduoju normalų dirbantį žmogų, kuris 4 mėnesius sėdėtų su gitara ir alum 24 val. per parą ir laisvės šūkiais argumentuotų savo nesugebėjimą susirasti darbo.

Dar vienas pigus mitas žiniasklaidoje – ukrainiečių „kančios ir aukos“ tapatinimas su mūsų Sausio 13-ąja. Tapatinti Ukrainos įvykius su mūsų įvykiais yra tiesiog absurdas: negalima lyginti svetimos šalies okupacijos su procesais šalies viduje, juolab kai didelė tų procesų dalis yra tiesiog valdžios nepasidalinimas.

Tai, ką mums pateikia mūsų televizija ir mūsų laikraščiai, yra tik viena pusė. Įsijungus rusų kanalus, matome visai kitą medalio pusę. Ir tik pamačius abi puses galima susiformuoti plius minus realų vaizdą. Per ORT kanalą kalbėjo buvęs Vokietijos vidaus reikalų ministras, ir jis aiškiai pasakė: „Jei Vokietijoje minia priartėtų prie Parlamento per 100 metrų, būtų negailestingas susidorojimas – besąlygiškai“.

Taip kad Ukrainoje dar ilgai kentė šitą chaosą, seniai jau turėjo viską nušluoti. Nebe Viduramžiai, kad valdžią keistų sukilimais – tam yra civilizuoti būdai. O sukelti minią ant kojų manipuliuojant visiems savaime suprantamomis vertybėmis yra labai paprasta, jei tik turi tam reikalingų išteklių: pinigai, infrastruktūra, charizma, suinteresuotųjų parama iš išorės ir pan. Turime puikių pavyzdžių ir Lietuvoje, ką sugeba nemąstančių žmonių minia. Padauginkite šitą minią iš dydžio skirtumo tarp Lietuvos ir Ukrainos, kaip mat gausite dar didesnę armiją, nei ukrainiečių „sukilėliai“.

Nesu nei už vienus, nei už kitus. Esu už blaivų protą ir blaivius sprendimus. Bet, mano manymu, visuomenės „zombinimas“ vienpuse tendencinga informacija toli gražu neveda į pilietinę visuomenę, kurią viešai deklaruoja prezidentė, visi mūsų valdžios ir žiniasklaidos sluoksniai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.